Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Csillag beadta lemondását

2004.09.29. 11:44
Nem kívánja felesleges konfliktusokkal terhelni az új kormányt Csillag István, ezért kedden felajánlotta a lemondását pártja vezetésének, amit a szabad demokraták tudomásul vettek. Így Csillag már biztos nem lesz tagja az új kabinetnek.
Csillag István gazdasági- és közlekedési miniszter hétfőn részt vett a Szabad Demokraták Szövetsége Ügyvivő Testületi ülésén, ahol bejelentette: a továbbiakban nem kíván miniszterként tevékenykedni, ezért felajánlja lemondását az őt delegáló liberális pártnak - tartalmazza az SZDSZ szerdai közleménye. A lemondást az SZDSZ tudomásul vette.

"Csillag István a Medgyessy-kormányban következetesen képviselte a liberális gazdaságpolitikát. Akkor is fellépett a liberális elvek érvényesítéséért, amikor ezért kemény támadások érték - akár a kormányon belül is" - méltatta távozó miniszterét az SZDSZ.

A közlemény szerint azóta, hogy Medgyessy Péter benyújtotta lemondását, Csillag István többször jelezte: nem kíván feltétlenül pozíciót vállalni a következő kormányban. A miniszter több héttel ezelőtt levélben tudatta az SZDSZ elnökével: személyével szemben olyan indulatokat tapasztal a szocialisták részéről, amelyek komolyan hátráltatják feladatának ellátásában.

"Csillag István nem kívánja felesleges konfliktusokkal terhelni az új kormányt. Nem kívánja a Medgyessy-kormány problémáit és sérelmeit újraéleszteni a Gyurcsány-kabinetben. Miután az MSZP-vel való viszonya megromlott, nem kíván szerepet vállalni az új MSZP-SZDSZ kormányban" - derül ki a kommünikéből.

Csillag új posztja az SZDSZ-ben

"Az SZDSZ bizalma töretlen volt és töretlen marad Csillag István személyében. A magyar liberális párt rendkívül elégedett Csillag István tevékenységével. Ezért az SZDSZ felkérte Csillag Istvánt: továbbra is vegyen részt a liberális gazdaságpolitika megfogalmazásában és képviseletében. Ennek érdekében Kuncze Gábor felkérte Csillag Istvánt az SZDSZ gazdasági kabinetjének vezetésére, amely felkérést Csillag István elfogadta" - zárul a dokumentum.

Egyébként éppen Csillag István tervezett menesztése okozta Medgyessy Péter miniszterelnök bukását. A nyár végére ígért kormányátalakítás során ugyanis Medgyessy ragaszkodott Csillag eltávolításához, pedig az őt delegáló SZDSZ végig kiállt mellette és arról igyekezett meggyőzni a kormányfőt, ne menessze a minisztert. Medgyessy azonban ragaszkodott alkotmányos jogaihoz és bejelentette, a kormányátalakítást Csillag István menesztésével együtt. Nem maradt sokáig adós a válasszal az SZDSZ: Medgyessy bejelentése után félórával bejelentette, már nem bízik a miniszterelnökben. Medgyessy Péter másnap korrupcióval és felelőtlensséggel vádolta meg egy lapinterjújában az SZDSZ-t, többek között ennek is köszönhetően a békéltető koalíciós tárgyalások eredménytelenül zárultak.

Medgyessy ezután ultimátumot intézett az SZDSZ-hez jelezve, ha aznap estig nem biztosítják őt bizalmukról és egy héten belül nem teremtik meg a miniszterelnök-csere feltételeit, írásban benyújtja lemondását. Medgyessy Péter végül nem várta meg, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal menesszék, hanem leköszönt posztjáról. AZ új miniszterelnök-jelölt kiválasztásakor az SZDSZ már nem ragaszkodott mindenáron Csillag István személyéhez, így nem lehet váratlan fordulatnak tekinteni Csillag lépését. Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök egyébként szerda este konzultál a Medgyessy-kormány tagjaival arról, hogy hivatalban maradhatnak-e, avagy meneszti őket. Csillag István keddi döntésével vélhetően elébe ment annak, hogy menesszék.  • Vennék
  • Hírek