Judit
3 °C
7 °C

Csillag beadta lemondását

2004.09.29. 11:44
Nem kívánja felesleges konfliktusokkal terhelni az új kormányt Csillag István, ezért kedden felajánlotta a lemondását pártja vezetésének, amit a szabad demokraták tudomásul vettek. Így Csillag már biztos nem lesz tagja az új kabinetnek.
Csillag István gazdasági- és közlekedési miniszter hétfőn részt vett a Szabad Demokraták Szövetsége Ügyvivő Testületi ülésén, ahol bejelentette: a továbbiakban nem kíván miniszterként tevékenykedni, ezért felajánlja lemondását az őt delegáló liberális pártnak - tartalmazza az SZDSZ szerdai közleménye. A lemondást az SZDSZ tudomásul vette.

"Csillag István a Medgyessy-kormányban következetesen képviselte a liberális gazdaságpolitikát. Akkor is fellépett a liberális elvek érvényesítéséért, amikor ezért kemény támadások érték - akár a kormányon belül is" - méltatta távozó miniszterét az SZDSZ.

A közlemény szerint azóta, hogy Medgyessy Péter benyújtotta lemondását, Csillag István többször jelezte: nem kíván feltétlenül pozíciót vállalni a következő kormányban. A miniszter több héttel ezelőtt levélben tudatta az SZDSZ elnökével: személyével szemben olyan indulatokat tapasztal a szocialisták részéről, amelyek komolyan hátráltatják feladatának ellátásában.

"Csillag István nem kívánja felesleges konfliktusokkal terhelni az új kormányt. Nem kívánja a Medgyessy-kormány problémáit és sérelmeit újraéleszteni a Gyurcsány-kabinetben. Miután az MSZP-vel való viszonya megromlott, nem kíván szerepet vállalni az új MSZP-SZDSZ kormányban" - derül ki a kommünikéből.

Csillag új posztja az SZDSZ-ben

"Az SZDSZ bizalma töretlen volt és töretlen marad Csillag István személyében. A magyar liberális párt rendkívül elégedett Csillag István tevékenységével. Ezért az SZDSZ felkérte Csillag Istvánt: továbbra is vegyen részt a liberális gazdaságpolitika megfogalmazásában és képviseletében. Ennek érdekében Kuncze Gábor felkérte Csillag Istvánt az SZDSZ gazdasági kabinetjének vezetésére, amely felkérést Csillag István elfogadta" - zárul a dokumentum.

Egyébként éppen Csillag István tervezett menesztése okozta Medgyessy Péter miniszterelnök bukását. A nyár végére ígért kormányátalakítás során ugyanis Medgyessy ragaszkodott Csillag eltávolításához, pedig az őt delegáló SZDSZ végig kiállt mellette és arról igyekezett meggyőzni a kormányfőt, ne menessze a minisztert. Medgyessy azonban ragaszkodott alkotmányos jogaihoz és bejelentette, a kormányátalakítást Csillag István menesztésével együtt. Nem maradt sokáig adós a válasszal az SZDSZ: Medgyessy bejelentése után félórával bejelentette, már nem bízik a miniszterelnökben. Medgyessy Péter másnap korrupcióval és felelőtlensséggel vádolta meg egy lapinterjújában az SZDSZ-t, többek között ennek is köszönhetően a békéltető koalíciós tárgyalások eredménytelenül zárultak.

Medgyessy ezután ultimátumot intézett az SZDSZ-hez jelezve, ha aznap estig nem biztosítják őt bizalmukról és egy héten belül nem teremtik meg a miniszterelnök-csere feltételeit, írásban benyújtja lemondását. Medgyessy Péter végül nem várta meg, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal menesszék, hanem leköszönt posztjáról. AZ új miniszterelnök-jelölt kiválasztásakor az SZDSZ már nem ragaszkodott mindenáron Csillag István személyéhez, így nem lehet váratlan fordulatnak tekinteni Csillag lépését. Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök egyébként szerda este konzultál a Medgyessy-kormány tagjaival arról, hogy hivatalban maradhatnak-e, avagy meneszti őket. Csillag István keddi döntésével vélhetően elébe ment annak, hogy menesszék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?