Medgyessy bízik az SZDSZ felelősségérzetében

2004.08.19. 07:35
A miniszterelnök szerint nem szakad a koalíció Csillag István menesztése miatt. Medgyessy Péter a Népszabadságnak adott interjújában közölte: úgy érzi, a szabad demokraták "támogató felelősségérzete sokkal nagyobb annál, mint egy-két SZDSZ politikus ambíciói". A miniszterelnök szerint azért csökken a kormány népszerűsége, mert az MSZP magával foglalkozik, az SZDSZ pedig tele van korrupciós ügyekkel.
Medgyessy Péter miniszterelnök a kormányátalakítással és az ebből eredő koalíciós válsággal kapcsolatban a pénteki Népszabadságnak adott interjújában azt mondta: senkit nem érhetett meglepetésként a gazdasági miniszter menesztése. "Csillag Istvánnak már a nyár közepén megmondtam, hogy nem tartok igényt a munkájára. Ezt Kuncze Gábor pártelnök is tudta, és igazán érdemi ellenvetést nem tett" - állította a napilapnak Medgyessy Péter.

Ambiciózus szabad demokraták

A miniszterelnök úgy vélte, az SZDSZ egyetért "a kormányzati struktúra átalakítására vonatkozó elképzeléseimmel, egyetért azokkal a prioritásokkal, amelyeket meghatároztunk, egyetért a bejelentett személyi döntéseimmel, csak a Csillag Istvánra vonatkozóval nem". Az okokat Medgyessy többek között abban látja, hogy néhány szabad demokrata politikus ellenérzésekkel szemléli a tevékenységét.

Meggyőző szimpátiaszavazás az MSZP frakcióban

Medgyessy az MSZP részéről maximális támogatást tapasztal, a csütörtöki frakcióülésen szimpátiaszavazást tartottak, melynek eredménye "több mint meggyőző" volt. "Én azt hiszem, hogy az SZDSZ-es politikusok jó része is láthatja, hogy az elmúlt hetekben egy, a korábbiaktól eltérő stílusú miniszterelnökként jelentem meg: olyan kormányfőként, aki nem csak ígéri, hogy kemény és határozott lesz, hanem hajlandó a valódi ütközésekre is." "Már most mondom: azt a következetességet, ami az elmúlt hetekben meglátszott a munkámon, az ellenzék is megtapasztalja majd."

Menesztési okok: képviselői panaszok, autópálya

Medgyessy Péter Csillag István hibái közt említette, hogy nem válaszolt a tárca mindenkinek harminc napon belül, illetve a képviselők javaslataira sem reagált a gazdasági tárca konstruktívan. Arra a kérdésre, hogy érkeztek-e panaszok szocialista képviselőktől Csillagra azt mondta: "Természetesen.". A kormányfő jelezte, hogy sok panaszt hallott a befektetőktől is, mert nem kapnak meg alapvető információkat. "Ezt így nem lehet csinálni" - jelentette ki, hozzátéve az autópályák ügye is belejátszott Csillag menesztésébe. "Persze, sikerült az M5-öst kiváltani, de mekkora huzavonával! Ez mind-mind erodálja a kormányt, a koalíciót és természetesen a miniszterelnököt is. Ezt nem hagyhattam tovább" - mondta a Népszabadságnak a miniszterelnök.

Medgyessy Gyurcsány partnere lenne a józan baloldali értékrend kialíktásában

Medgyessy Péter Gyurcsány Ferenc távozásáról azt mondta, ő nem teremtett olyan helyzetet, ami miatt Gyurcsánynak le kellett volna mondania, meg sem fordult a fejében a váltás ötlete, viszont azt sem mondhatta, hogy ha a miniszter nem érzi jól magát a bőrében, akkor is maradjon. Medgyessy nagyon szeretné, ha Gyurcsány visszakerülve az MSZP politikai áramlatába. Ebben a kormányfő nem ellenfél, hanem partner volna.

"Úgy gondolom, hogy a politikába tudni kell belépni, és tudni kell azt is, mikor kell kilépni. Még nem érkezett el az az idő, amikor nekem ebből ki kellene lépnem. Nekem még vannak feladataim, elképzeléseim, amiket végre kell hajtanom" - fogalmazott a kormányfő a Népszabadságnak adott interjúban.

Támogató felelősségérzetben bízva

"Szándékom tehát, hogy az SZDSZ-szel a lehető legkomolyabban együttműködjünk. Ez nem zavarmentes folyamat, gondoljanak csak a Horn-kormány időszakára. Adott pillanatban ezek nagy gondok, történelmi távlatban azonban nem" - jelentette ki Medgyessy Péter."Úgy érzem, az SZDSZ támogató felelősségérzete sokkal nagyobb annál, mint egy-két szabad demokrata politikus ambíciói" - nyilatkozta a miniszterelnök, aki szerint "az SZDSZ vezetése jóval bölcsebb annál, mintsem hogy a hazánkra jellemző stabilitást veszélyeztesse".

Karakteresebb politika

A kormányfő azzal magyarázta a kormány népszerűségének folyamatos csökkenését, hogy az embereknek nincs az az érzésük, hogy rend van. "A szocialista párt nem az emberekkel foglalkozik, hanem a saját elnökének megválasztásával.

Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel, miközben néhány politikusának olyan erősek a személyes ambíciói, hogy azok kielégítése érdekében semmilyen árat nem talál túl soknak" - vélte a kormányfő, önkritikusan hozzátéve: én is hibáztam, amikor ennyire elhúztam a kormányátalakítást. Ez is a rendezetlenség érzetét keltheti.

"Ennek a magam részéről most véget vetettem, s remélem, a koalíciós pártok is így tesznek a maguk ügyeivel" Medgyessy attól tart: lehet, hogy a határozottsága áldozatává lesz. De számára fontos politikustársai, barátai és sokan, akikre hallgat meggyőzték róla,, hogy karakteresebben, erőteljesebben kell politizálnia. Ez már nem is fog változni a következő húsz hónapban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás