Mátyás
-6 °C
1 °C

Csekély Fidesz-előny a dabasi választáson

2001.03.26. 12:43
Bosszantóan közömbös, de minden mozzanatában tanúságos volt a dabasi időközi országgyűlési képviselői választás - mondják egy nappal a voksolás után egybehangzóan a pártok jelöltjei. A legtöbb szavazatot Szűcs Lajos, a kormánykoalíció jelöltje kapta, a második a szocialista Kovács István lett, a harmadik helyen pedig a MIÉP jelöltje, Franka Tibor végzett. A választók csupán 28 százaléka voksolt, így két hét múlva dőlhet el, ki képviseli Pest megye 14. választókerületét a következő másfél évben a Parlamentben. A második fordulós visszalépésekről senki sem nyilatkozik.

Hétszáz szavazattal nyerte a dabasi időközi országgyűlési képviselői választás első fordulóját Szűcs Lajos, a Fidesz-FKgP-MDF közös jelöltje. Második helyen a szocialista Kovács István, harmadik helyen pedig a MIÉP jelöltje, Franka Tibor végzett. Negyediknek Pusztai Erzsébet az MDNP pártvezére futott be, őt követi elenyésző szavazatokkal Nagy Ferenc, SZDSZ-jelölt (665) Palotai Sándorné Bodó Ágnes, a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület harcosa (255), Komjáti Jakab, a KDNP-vel az oldalán (216 ), a sort pedig Juhász Károly, a Zöld Demokraták jelöltje zárja (197).

A választáson 14 476-an adták le voksukat, de mivel a választásra jogosultak száma ötvenezer fő, ez csak 28 százalékos részvételi arányt jelent. Ezért második fordulót kellett kiírni április 8-ára, ahol azonban már elég lesz a választók 25 százalékos részvételi aránya is. A két hét múlva történő szavazás kulcskérdése: a szavazatok jelentős részét elorozó jelöltekhez képest a kicsi arányokat felmutató jelöltek kinek a javára lépnek vissza. Általános hozzáállás, hogy a jelöltek többsége a MIÉP szereplésének függvényében definiálja eredményeit.

Fidesz: a választók nem akarnak változást

Szűcs Lajos az Indexet úgy tájékoztatta, hogy tudomása szerint még nem indultak meg a tárgyalások az esetleges visszalépésekkel kapcsolatban. Szűcs elmondta, hogy az alacsony részvételi aránynak leginkább az volt az oka, hogy a választók ,,nem akarnak változást". Ezt az óhajukat pedig úgy fejezték ki, hogy nem mentek el voksolni. Szűcs Lajos természetesnek tartja azokat a teóriákat, hogy a választók kormánypárti képviselőt kívántak megszavazni, mivel mostanság csak azok tudnak lobbizni.

A részleges győztes emlékeztetett arra, hogy megfordult az a tendencia, hogy az eddigi időközi választásokat a kormánypárti politikusok rendre elbukták. Meg kell szólítani a választókat, de a második fordul igazi tétje: meg kell értetni mindenkivel, hogy el kell menni szavazni - mondta a képviselő. Szűcs, a Pusztai Erzsébet esetleges visszalépéséből származó szavazatokat nem tartaná nagy lökésnek, mert ,,Pusztai 'Lehet másként' szlogenje és a kampány alatt tett kijelentései azt igazolják, hogy a Fidesszel nem egy úton jár".

MSZP: Ócsán dőlt el minden

Tizenöt településből tizenkettőn legyőztem a Fideszt, Ócsán viszont, ahol 45 százalékos volt a részvételi arány 1300 szavazattal kikaptam - jelezte az Indexnek Kovács István, hogy a szocialistákat korai temetni. Kovács tájékoztatása szerint a kampánystáb most végzi az eredmények értékelését, és ennek függvényében állapítják meg a következő két hét legfontosabb feladatait. Az alacsony részvételi arány okát Örkény polgármestere abban jelölte meg, hogy a Fidesz azt a képzetet kelti, hogy a kisembernek nincsen szava, és ,,ez általános apátiát okoz". A visszalépésekről Kovács nem tudott konkrét információt adni.

Megfordítjuk az eredményt két hét múlva, mert bízom abban, hogy nagyobb a szimpatizásaink tábora. Egyébként ezt bizonyítja az is, hogy most 5 százalékkal több szavazatot kapott az MSZP, mint '98-ban - nyilatkozta bizakodóan Kovács.

MIÉP: a mérleg nyelve vagyunk

A MIÉP erre az eredményre számított, hiszen vitathatatlanul az ország harmadik pártja vagyunk, így a mérleg nyelvének szerepét töltjük be - fogalmazott Csurka István az MTI-nek adott interjúában vasárnap késő este. Csurka szerint a következő napok legfontosabb feladata, hogy érvényes legyen a második forduló. A MIÉP alapos tájékozódás után dönt arról, hogy visszalépteti-e Frankát. Pusztai Erzsébet, az MDNP elnöke szerint az érvénytelenséget beharangozó sajtóhírek riasztották el a választókat. Pusztai szintén későbbre halasztotta azt a választ, hogy az MDNP visszalép-e a konzervatív oldal erősebb jelöltjei javára.

SZDSZ: a MIÉP a győztes

Nagy Ferenc, az SZDSZ jelöltje a választás igazi győztesének Franka Tibort tartja. Nagy szerint fájó, hogy ,,a választók fogékonyak voltak az ígérgetés kampányára, illetve a demagóg szlogenekre". Franka harmadik helyét ennek a szellemében látja különösen botrányosnak, hiszen kiderült, hogy az emberek az olcsó népszerűségre fogékonyak igazán.

Ez azonban nem ment fel minket a kudarc felelőssége alól. Én sokkal jobb eredményt várta, de úgy látszik nem sikerült elérnem a választóimat, akik feltehetőleg azok között voltak, akik nem mentek el szavazni - vonta le a végső következtetést az iskolaigazgató. Nagy az esetleges visszalépéséről nem kívánt nyilatkozni, mondván, ,,még semmi sem dőlt el".

Juhász Károly a szavazáson 197 szavazattal az utolsó helyen végzett. Juhász szintén nem döntötte el, hogy a második fordulóban el fog-e indulni. Kudarca okát abban jelölte meg, hogy keveset szerepelt a televízióban, de azt is leszögezte, hogy ,,egy olyan országban, ahol hátrányos megkülönböztetés éri a környezetvédelmet nem lehet jobb eredményre számítani". Komjáti Jakab a KDNP jelöltjét az Index nem tudta elérni, a felesége pedig nem kívánt nyilatkozni a férje eredményéről.

Ócsán újra fideszes polgármester győzött

Ócsán az időközi polgármester-választást a tavaly októberben elhunyt országgyűlési képviselő, és egyben a község polgármestere Buza Attila felesége, Buzáné Icsó Zsuzsanna nyerte. Ócsa szavazásra jogosult választóinak 45 százaléka voksolt, és eddig nem érkezett bejelentés a választás tisztaságának megsértése miatt - tájékoztatták az Indexet a község polgármesteri hivatalában. A néhai képviselő felesége 1901 szavazatot gyűjtött be a Fidesz színeiben, míg Dönti Károly független, a szocialisták által támogatott jelenlegi alpolgármester pedig csupán 1198 szavazatot kapott. Mivel a polgármester-választás nem függ a választáson részvettek arányától: Ócsán nem kerül sor második fordulóra.

Az új polgármester várhatóan a három nap jogorvoslati időszak után foglalja el új pozícióját. Buzáné Icsó Zsuzsanna győzelmével kapcsolatban Szűcs Lajos, Buza Attila volt kampányfőnöke az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy ,,egyrészt a polgármester neve, másrészt a polgári értékek hitelessége győzedelmeskedett".

-Buza Attila öröksége nehéz, de azért dolgozunk, hogy méltók legyünk a szelleméhez - zárta a beszélgetést a következő forduló elsőszámú esélyese.