Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Dávidnak mégsem lesz kihívója

2004.07.23. 10:30
A MDF-ben folyó belső küzdelmek jelenlegi állása alapján úgy tűnik, hogy Dávid Ibolyának a Lakitelek csoport korábbi bejelentésével ellentétben mégsem lesz kihívója az MDF szeptemberi tisztújító országos gyűlésén. Lezsák Sándor már korábban bejelentette, hogy nem pályázik az elnöki székre, a Népszabadság szerint pedig a munkacsoport más meghatározó tagjai sem kívánnak rivalizálni a jelenlegi pártelnökkel.
A Lezsák Sándor nevével fémjelzett - és a pártvezetéssel szemben politizáló - Lakitelek platform megalakulásakor elhangzott, hogy az őszi tisztújító gyűlésen alternatív programmal állnak elő és alternatív elnökjelölt mögött sorakoznak fel. Akkor az is elhangzott, hogy az MDF elnöki posztjára a párt elnökasszonyával szemben alkalmas lehet Lezsák Sándor, Gémesi György, Medgyasszay László és Font Sándor is - írja a Népszabadság.

Font sem vállalja

A közelmúltban Lezsák Sándor azonban nyilvánvalóvá tette, hogy nem kíván indulni az elnöki posztért, tegnap pedig Font Sándor, a Lakitelek platform szóvivője is úgy nyilatkozott a napilapnak: nem pályázik az elnöki tisztségre, saját magánál sokkal alkalmasabbnak tartja Medgyasszay Lászlót és Gémesi Györgyöt. Mindketten ismertek, népszerűek, s komoly szervezési készséggel rendelkeznek - tette hozzá Font Sándor. De a politikus felhívta a figyelmet, hogy a demokrata fórum alapszabálya szerint a megyék illetve a párt budapesti választmánya tehet ajánlást az elnök személyére, s ez a folyamat csak augusztus közepén zárul le.

Nincs jelölési joguk

Font elmondta, hogy a Lakitelek platformnak nincs jelölési joga, de adott esetben fel tud sorakozni a számára megfelelő jelölt mellett. Font Sándor elismerte, senkitől nem kaptak olyan "konkrét ígéretet", hogy ringbe szállna az elnökségért. A lap információi szerint nem valószínű, hogy Medgyasszay vagy Gémesi György vállalná a versenyt Dávid Ibolyával szemben. Medgyasszay Lászlóról azt mondják a pártban, hogy "soha nem kért tisztséget", de ha bizalmat kapott, vállalta a feladatot. Ha kétharmados támogatást tudna maga mögött, talán elindulna az elnöki posztért - erre azonban nincs esély.

Gémesi György, az EP-választás sikeres kampányfőnöke volt, a fórumosok szerint mozgalmas kampányt szervezett, de általános a vélemény az MDF soraiban, hogy Dávid Ibolyával, az ország legnépszerűbb politikusával szemben a gödöllői polgármesternek sincs esélye.

Korábban Kelemen András, a Lakitelek munkacsoport tagja nyilatkozott úgy egy sajtótájékoztatón konkrét nevet nem említve, hogy ellenjelöltet állítanak majd Dávid Ibolyával szemben a párt szeptemberi tisztújító országos gyűlésén. Kelemen azonban még aznap módosította álláspontját és július 1.-én este kiadott közleményében leszögezte: a munkacsoport legfeljebb ajánlásokat tehet, jelölési joga nincs.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!