Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dávidnak mégsem lesz kihívója

2004.07.23. 10:30
A MDF-ben folyó belső küzdelmek jelenlegi állása alapján úgy tűnik, hogy Dávid Ibolyának a Lakitelek csoport korábbi bejelentésével ellentétben mégsem lesz kihívója az MDF szeptemberi tisztújító országos gyűlésén. Lezsák Sándor már korábban bejelentette, hogy nem pályázik az elnöki székre, a Népszabadság szerint pedig a munkacsoport más meghatározó tagjai sem kívánnak rivalizálni a jelenlegi pártelnökkel.
A Lezsák Sándor nevével fémjelzett - és a pártvezetéssel szemben politizáló - Lakitelek platform megalakulásakor elhangzott, hogy az őszi tisztújító gyűlésen alternatív programmal állnak elő és alternatív elnökjelölt mögött sorakoznak fel. Akkor az is elhangzott, hogy az MDF elnöki posztjára a párt elnökasszonyával szemben alkalmas lehet Lezsák Sándor, Gémesi György, Medgyasszay László és Font Sándor is - írja a Népszabadság.

Font sem vállalja

A közelmúltban Lezsák Sándor azonban nyilvánvalóvá tette, hogy nem kíván indulni az elnöki posztért, tegnap pedig Font Sándor, a Lakitelek platform szóvivője is úgy nyilatkozott a napilapnak: nem pályázik az elnöki tisztségre, saját magánál sokkal alkalmasabbnak tartja Medgyasszay Lászlót és Gémesi Györgyöt. Mindketten ismertek, népszerűek, s komoly szervezési készséggel rendelkeznek - tette hozzá Font Sándor. De a politikus felhívta a figyelmet, hogy a demokrata fórum alapszabálya szerint a megyék illetve a párt budapesti választmánya tehet ajánlást az elnök személyére, s ez a folyamat csak augusztus közepén zárul le.

Nincs jelölési joguk

Font elmondta, hogy a Lakitelek platformnak nincs jelölési joga, de adott esetben fel tud sorakozni a számára megfelelő jelölt mellett. Font Sándor elismerte, senkitől nem kaptak olyan "konkrét ígéretet", hogy ringbe szállna az elnökségért. A lap információi szerint nem valószínű, hogy Medgyasszay vagy Gémesi György vállalná a versenyt Dávid Ibolyával szemben. Medgyasszay Lászlóról azt mondják a pártban, hogy "soha nem kért tisztséget", de ha bizalmat kapott, vállalta a feladatot. Ha kétharmados támogatást tudna maga mögött, talán elindulna az elnöki posztért - erre azonban nincs esély.

Gémesi György, az EP-választás sikeres kampányfőnöke volt, a fórumosok szerint mozgalmas kampányt szervezett, de általános a vélemény az MDF soraiban, hogy Dávid Ibolyával, az ország legnépszerűbb politikusával szemben a gödöllői polgármesternek sincs esélye.

Korábban Kelemen András, a Lakitelek munkacsoport tagja nyilatkozott úgy egy sajtótájékoztatón konkrét nevet nem említve, hogy ellenjelöltet állítanak majd Dávid Ibolyával szemben a párt szeptemberi tisztújító országos gyűlésén. Kelemen azonban még aznap módosította álláspontját és július 1.-én este kiadott közleményében leszögezte: a munkacsoport legfeljebb ajánlásokat tehet, jelölési joga nincs.