Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kihívót kaphat Dávid Ibolya

2004.07.01. 23:29
A Lakitelek munkacsoport várhatóan ellenjelöltet állít Dávid Ibolyával szemben a párt szeptemberi tisztújító országos gyűlésén. Kelemen András parlamenti képviselő csütörtöki délelőtti sajtótájékoztatóján azonban konkrét nevet még nem említett, viszont jelezte, választ várnak Dávid Ibolyától a munkacsoport felvetéseire. Kelemen András az MTI-nek este már úgy nyilatkozott, hogy "egy munkacsoportnak legfeljebb ajánlásai lehetnek, de semmiféleképpen sem ő állít jelöltet".
Valószínű, hogy az MDF Lakitelek munkacsoportja ellenjelöltet állít Dávid Ibolya pártelnökkel szemben a demokrata fórum őszi országos gyűlésén - mondta Kelemen András, a munkacsoport tagja csütörtöki délelőtti tájékoztatóján. "Várjuk Dávid Ibolya reakcióit a párt megújítása érdekében tett javaslatainkra. Az MDF vezetőinek politikájában elbizonytalanodást és ellentmondásosságot érzünk, de ez kiigazítható" - mondta az MDF parlamenti képviselője, a munkacsoport egyik létrehozója.

Kelemen András az MTI-nek este már úgy nyilatkozott, hogy "egy munkacsoportnak legfeljebb ajánlásai lehetnek, de semmiféleképpen sem ő állít jelöltet". Mint mondta, a hozzá intézett újságírói kérdést a tisztújítással kapcsolatban úgy értelmezte, hogy feltételez-e változásokat, "egészen föl az elnökségig. És ezt valószínűsítettem, hogy igen. Talán ki kellett volna hangsúlyoznom azt, hogy a jelöltállítás a helyi szervezeteknek a jogosultsága. Ebben a munkacsoport legföljebb bizonyos ajánlásokkal az egyik, vagy a másik jelölt mellé állhat."

A Lakitelek munkacsoportot június 21-én hozta létre 13 MDF-es parlamenti képviselő. Célként a Magyar Demokrata Fórum jobboldali, nemzeti és keresztény irányultságának erősítését jelölték meg. Kelemen András közölte, hogy a munkacsoport pénteken nyilvános fórumot tart, amelyen világosan megfogalmazzák céljaikat. Fontos feladatnak nevezte, hogy idővel megnevezzék azokat a személyeket, akiket a különböző tisztségekre javasolnak az MDF-ben, illetve a párt számára biztosított posztokon.

Mivel az MDF az elmúlt években nem "a nemzeti elkötelezettség" szerint foglalt állást a határon túli magyarok ügyében, a Lakitelek munkacsoport haladéktalanul párbeszédet kezdeményez a határon túli magyar szervezetek képviselőivel - tette hozzá a képviselő.

A munkacsoport kiemelt céljaként említette meg a magyar állampolgárság könnyített megszerzésének elérését a határon túli magyarok számára, valamint az autonómia-törekvések erőteljes támogatását. "Vissza akarunk térni ahhoz a magyarságpolitikához, amely a MDF jellemzője és erőssége volt a kilencvenes évek elején" - mondta Kelemen András.

A Lakitelek munkacsoport álláspontja az, hogy a Magyar Állandó Értekezlet fórumán, az MDF asszisztálásával, "megcsonkították a státustörvényt" - tette hozzá. A határon túli magyarságot integrálni kell "a magyar nemzettestbe", és ehhez jó eszköz lehet az állampolgársági törvény módosítása, valamint az autonómia biztosítása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!