Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Mandátum helyett garanciát kapott az MDF Orbántól

2004.04.28. 11:18
Egymondatos megállapodással zárta szerdai találkozóját Dávid Ibolya, az MDF és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Az ellenzéki pártvezetők megállapították, hogy közös céljuk leváltani a kormányt, ugyanakkor szinte semmi másban nem értettek egyet. Orbán nem adta az Isépy Tamás halála miatt megüresedett mandátumot az MDF-nek, Dávid pedig közölte, nem hisz "a radikálistól a baloldalig terjedő jobboldali egységben".
A Fidesz és az MDF elnökének szerdai, bő egyórás találkozóját beárnyékolta, hogy a kisebbik ellenzéki párt választmánya rosszallását fejezte ki, mert a Fidesz felmondta a két éve vele kötött megállapodásukat, és az ellenzék nemrég megüresedett két képviselői helyére nem MDF-es politikust, hanem fideszest jelöltek, bár Dávid Ibolya hangsúlyozta, nem kívánja más mandátumát. Ezek után szerdán az MDF és a Fidesz egymondatos megállapodást kötött. Eszerint a Fidesz elnöke garanciát vállal arra, hogy a következő két évben amennyiben MDF-es képviselő helye üresedik meg a parlamentben, a helyre a kisebbik ellenzéki párt jelöl, ha a Fidesz és szövetségesei közül szűnik meg valakinek a mandátuma, Orbánékat illeti a jelölési jog.

Közös döntés

#alt# A Fidesz elnöke több mint két héttel Isépy Tamás halála után fordult Dávid Ibolyához, és a Semjén Zsolt és Harrach Péter, MKDSZ-elnök által is aláírt levelében azt hangsúlyozta, a megüresedett országos listás mandátum betöltéséhez közös döntés szükséges. A korábbi nyilatkozatok alapján úgy tűnt, mindkét ellenzéki párt vezetője magáénak tekinti a megüresedett képviselői helyet.

Bajban van az ország, véli Orbán

A Dávid szerint baráti találkozó utáni sajtótájékoztatón a két ellenzéki párt vezetője kölcsönösen megállapította, hogy közös céljuk a kormány leváltása, és egy modern, korszerű Magyarország létrehozása. Orbán szerint az ország bajban van, a jelenlegi kormánynak nincs ereje a változtatásra. A Fidesz elnöke úgy látja, hogy a szavazók többsége változást akar. A változást, azonban, ahogyan mindketten megállapították, az MDF és a Fidesz másképpen képzeli el.

Dávid Ibolya "nem hisz a radikálistól a baloldalig terjedő jobboldali egységben". Ennek az egységnek az összetartásához erőszakszervezetre lenne szükség, mondta. Orbán szerint Dávid kétszer is kikosarazta őt, "de ez már nem is kosár, hanem kas", viccelődött, majd kijelentette, noha még lenne rá mód, az EU-s parlamenti választáson "nem lesz közös lista".

Nem szerencsés nyilatkozat

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Az MDF elnökasszonya a sajtótájékoztatón szób ahozta Orbán Viktor vasárnapi kijelentéseit is. Orbán azt mondta, a polgári keresztény politikai erők egységes fellépésére van szükség, de "úgy látom, hogy ma ezt az MDF elnökasszonyával kevésbé tudjuk megtenni, ezért inkább az MDF tagságával kell megpróbálnunk". Dávid szerint hasonlóak hangzottak el korábban Csurka Istvánnal és Torgyán Jószeffel kapcsolatban is, és a nyilatkozatot nem tartja szerencsésnek.

Orbán Viktor, Dávid Ibolya külön kérésére a találkozón végül nem hozott szóba "több kérdéses ügyet", köztük a tévé kuratóriumokba jelölt MDF-eseket. A kettős tagság ügyét is csak érintették, mondták egybehangzóan.