Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Megkörnyékezik az MDF helyi prominenseit a fideszesek

2004.04.21. 10:42
Az MDF számos vidéki emberét megkörnyékezték a Fidesz helyi pártvezetői - állította az Indexnek több fórumos pártaktivista. Az MDF helyi politikusai arról számoltak be, hogy a két ellenzéki párt országos vezetése közötti viszonytól függetlenül vidéken ígéretekkel, fenyegetésekkel próbálják átcsábítani az MDF-es párttagokat a Fideszbe.
Személyes beszélgetéseken emlékeztetik az MDF helyi embereit a Fidesz vidéki megbízottjai arra, hogy egy esetlegesen elbukott EP-választás után már késő lesz, jobb, ha most azonnal átállnak - állítja több, neve elhallgatását kérő vidéki fórumos politikus.

Átcsábítási folyamat

Az Index információi szerint helyi szinten sem sikerült megteremteni a két jobboldali párt békés egymás mellett élését. Az ellenzéki pártok országos vezetésének viszonyát jellemző ellentétek a vidéki szervezetek között is fennállnak - állítják az MDF-esek, akik az Indexnek nyilatkozva elmondták, hogy a Fidesz képviselői sorozatosan környékezik meg a Demokrata Fórum helyi prominenseit azzal a céllal, hogy átcsábítsák őket. Mint emlékezetes, a múlt héten éppen arról alakult ki a két párt között nyilatkozatháború, hogy átvándorlási folyamat indult-e közöttük.

Az Index más forrásból úgy értesült, hogy egyes választókerületekben "fű alatt" már megtörtént a kiegyezés az MDF-esek részéről, és vannak olyan fővárosi kerületek, ahol a kisebbik ellenzéki párt emberei is bekapcsolódtak a Fidesz petíciós aláírásgyűjtésébe.

Kettős tagságra vállalkoztak

Az MDF-esek állítása szerint az ajánlatok mindig magánbeszélgetések során hangzottak el, a nagyobbik párt képviselői pedig ígéretekkel, néhol fenyegetésekkel próbálták rávenni a másik fél embereit az átigazolásra. Úgy tudjuk, hogy az MDF több vezető politikusát is megkeresték már. A fórumosok nem tartják véletlennek, hogy a héten kapott nyilvánosságot száz MDF-es "közelmúltban" történt csatlakozása a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséghez. Harrach Péter, az MKDSZ elnöke hétfőn nyilatkozott a Fidesszel szövetséges szervezet tagfelvételeiről az egyik napilapnak, közölve, hogy az új kettős tagsággal rendelkező csoport tagjai között van Kelemen András MDF-es parlamenti képviselő is.

A belső szövetségesek

Az MDF, Dávid Ibolya nevével fémjelezett önállósági politikája az utóbbi hónapokban a párton belüli is kiélezte ellentéteket. Az időközben megkötött belső béke ellenére közismert, hogy pártelnök a Fidesszel szembeni különállás irányvonalához főként a megyei elnökökben és a választmányban talált szövetségesre az országgyűlési frakcióval szemben, ahol a fórumos honatyák fele a békülékenyebb politikát részesítné előnyben. A kereszténydemokrata tagságot is vállaló Kelement egyébként szintén Dávid Ibolya belső ellenzékéhez számították, akivel a Fideszben is érzékeltették, hogy a két párt közötti viszony alakulásától függetlenül 2006-ban ismét megkaphatná a közös jelöltséget.

Ne tegyék lehetetlenné

Orbán Viktor az összes választókerületi elnök számára tartott ülésen önmérsékletre és visszafogottságra intette a Fidesz helyi képviselőit - jelentette ki az Index kérdésére Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. Révész szerint a pártelnök megfogalmazott törkevése, hogy a fideszesek a kampányidőszakban semmi olyat nem tegyenek, ami lehetetlenné teheti a két párt későbbi politikai együttműködését.