Előd
9 °C
17 °C

Orbán: a magyar középkorú férfiak 'halálra vannak ítélve'

2004.02.18. 14:39
Demográfiai szempontból gondolkodva "Magyarország legnagyobb ellensége ma a bizonytalanság" - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy népesedéspolitikával foglalkozó konferencián. A politikus a szaporodás lelki dimenzióit fejtegette a Károli Gáspár Református Egyetemen.
"Hosszú távon mindannyian meghalunk" - értékelte Orbán Viktor a jelenlegi kormány népesedésfilozófiáját a "Népesedés és nemzetstratégia" címmel tartott előadásában a Károli Gáspár Református Egyetemen. A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében útjára indított, "Európai fordulat" címet viselő konferencia-sorozat első részén demográfiai kérdésekről hangzottak el előadások.

"Mindannyian meghalunk"

A volt kormányfő szerint egy nemzeti közösség állapotát leginkább a demográfiai mutatók alakulásával lehet leírni. Orbán Viktor kiemelte, hogy Nyugat-Európában változott a kormányok hozzáállása a népesedési problémákkal kapcsolatban: "a baj olyan nagy, hogy a kormányok áttörték a korábbi korlátot és foglalkozni kezdetek a demográfiai helyzettel".

Orbán kifejtette: kétféle kormányfilozófia létezik a népesedési kérdések megközelítését illetően. Az egyik szerint "az állam társas viszony, amelynek céljai csak számos nemzedék elmúltával érhetők el és nem csupán az élők, hanem a holtak és a még meg nem születettek közötti társas viszony". A másik lehetséges irány ennél rövidebben és frappánsabban fogalmazható meg, azaz hogy előbb-utóbb mindenki meghal. Orbán szerint manapság Magyarországon inkább az utóbbi kormányfilozófia, az aktuális gazdasági problémák menedzselése a jellemző. Olyan mint a viharos tengeren hánykolódó hajó, melynek kapitánya senkit nem küld fel az árbócra, hogy megnézze merre van a szárazföld, csak "mennyi? harminc!" kommunikáció folyik a hajó legénységével - élt a klasszikus hajó metafórával a volt miniszerelnök.

Lelki dimenziók

A demográfiai helyzet javulása szempontjából is kiemelkedő kérdés, hogy a magyaroknak sikerül-e visszanyerniük az életkedvüket - vélekedett az ellenzéki politikus. Életkedvet kifejtve Orbán kijelentette: életkedvet ad, ha lehetőség van méltó és utódokban folytatásra méltó életet élni, melyhez azonban ösztön helyett feltétlen erkölcsi parancs szükséges. "A teremtettséget újrateremtéssel meghálálni" - ez az szükséges lelki dimenzió, ha ez nincs, akkor csak szaporodásról beszélhetünk.

1998-2002 között szerzett, kutatásokra alapozott kormányzati tudás szerint a fiatalokat ha megkérdezik házasságkötésük után, eggyel több gyereket szeretnének, mint amennyit végül elvállalnak. Orbán Viktor úgy látja ez egyfelől biztató, mert nem kell meggyőzni őket arról, hogy "családban élni jó", másfelől elszomorító, hogy szembesülve a körülményekkel végül nem teljesítik a magukévá tett erkölcsi normát.

Halálra ítélt korosztály

Demográfiai adatokra támaszkodva Orbán kijelentette: gyermekhalandóság szempontjából nem állunk rosszabbul, mint a nyugat-európai országok, még "ilyen egészségügyi rendszer mellett sem". A halálozási statisztikák szerint a 65 évet megérők várható életkora sem marad el nagy mértékben a nyugati szinttől, de a 40-55 év közötti férfiak "halálra vannak ítélve". Ezért nem feltétlenül az emberséges időskor megteremtése az elsődleges cél, hanem hogy ne veszítse el az ország a középkorú néprétegeket.

A krónikus stresszel küzdő korosztályok megmentéséről szólva tette fel a kérdést: "sikerül-e a magyaroknak visszanyerni az életkedvüket? Magyarország legnagyobb ellensége ma a bizonytalanság." Elsősorban a biztonságot kell tehát megteremteni annak, aki pozitív demográfiai változásokat akar elérni Magyarországon - tette hozzá a volt miniszterelnök, kiegészítve ezt azzal a zárógondolattal, hogy amíg a mai magyarság nem tudja elhelyezni magát a hagyomány - folytonosság - történelem koordináta rendszerében, addig nem oldódnak meg a demográfiai problémák.

"Nem mi állunk nyerésre"

Az előadást követő hozzászólásokra reagálva, az uniós családpolitikával kapcsolatban Orbán kifejtette: "amit egyes EU-s dokumentumokban látok attól a jóisten mentsen meg bennünket", majd hozzátette: "amíg nemzeti hatáskörben marad a családpolitika addig jó".

Ezt illusztrálandó az egyneműek házasságkötéséről folyó vitákat említette, kijelentve: idegen a magyar többségi társadalom családról alkotott felfogásától a homoszexuális párok házassága. A nagy tapsot kapó kijelentéshez hozzáfűzte: erről dúl most több uniós országban a vita és "jónéhány országban nem mi állunk nyerésre."