Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Demszky csütörtökön mond le EP-képviselői mandátumáról

2004.10.26. 19:27
Az Európai Parlament elnöke és főtitkára előtt csütörtökön délelőtt lemond EP-képviselői mandátumáról Demszky Gábor. A főpolgármester két hete, a főpolgármesteri és a képviselői tisztség együttes betöltésének összeférhetetlenségét megállapító közigazgatási határozat után jelentette be, hogy visszaadja mandátumát.
Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön délelőtt Brüsszelben hivatalosan lemond európai parlamenti képviselői mandátumáról. A főpolgármester az Európai Parlament elnöke és főtitkára előtt mond le.

Írásbeli lemondó nyilatkozat

Az uniós előírások szerint a két vezető jelenlétében kell írásbeli lemondó nyilatkozatot tenni. Demszky Gábor levélben már két héttel ezelőtt tájékoztatta lemondásáról az Európai Parlament vezetését. A parlament eljárási rendje szerint az írásos helyszíni lemondást megküldik a mandátumvizsgáló bizottságnak.

Az európai parlamenti képviselőségéről lemondva Demszky Gábor megszüntette az összeférhetetlenségét kiváltó okot, amely miatt a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője két hete kilátásba helyezte, hogy bírósághoz fordul. A főpolgármester Szent-Iványi Istvánnal együtt június 13-i választások után került be az Európai Parlamentbe az SZDSZ-listájáról. Augusztusban a főváros Fidesz-frakciója kezdeményezte a főpolgármesteri és az EP-képviselői tisztség összeférhetetlenségének megállapítását, de az SZDSZ és az MSZP-frakció támogatásával a közgyűlés augusztus végén, majd szeptember végén újólag kinyilvánította, hogy szabályos a két tisztség egyidejű betöltése.

Lezárták az ügyet

A fővárosi közigazgatási hivatal előző vezetője majd utódja, Forgács Imre is eljárást kezdeményezett, és arra az álláspontra helyezkedet, hogy összeférhetetlen a két poszt egyidejű betöltése. Demszky ez után bejelentette, hogy lemond európai parlamenti képviselőségéről.

A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció a múlt héten a közigazgatási hivatal törvényes működését ellenőrző ügyészséghez fordult. Azt kezdeményezték, hogy a közigazgatási hivatalvezető nyújtson be bírósági keresetet Demszky Gábor összeférhetetlensége kapcsán, mivel a közgyűlés ezzel kapcsolatos törvénysértő határozata máig érvényben van. A hivatalvezető tudatta, hogy Demszky Gábor lemondása miatt okafogyottá vált minden további lépés, és közleményben jelezte, hogylezártnak tekinti az ügyet.