Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Demszky is cáfolja a székházvádakat

2001.11.06. 17:59
Tudatosan valótlant állít Horváth Béla kisgazda képviselő, mert nem adta el áron alul a Zrínyi utcai ingatlant a Fővárosi Önkormányzat - jelentette ki Demszky Gábor. Az ingatlan értékesítésével kapcsolatban a főpolgármester szerint egyébként a Fővárosi Önkormányzat Pénzügyi Bizottsága és a Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága is mindent rendben talált októberi vizsgálata során. A Fővárosi önkormányzat jogi lépéseket fontolgat Horváth Béla ellen.
Horváth Béla kisgazda honatya a hétvégén, a "postaládájában talált dokumentumokra" alapozva azt állította: az SZDSZ különböző ingatlaneladásokkal megsarcolta a fővárosi és a zuglói önkormányzatokat. Horváth szerint a párt ugyanabban az évben egy-egy ingatlant áron alul juttatott egy izraeli befektetői csoporthoz a két önkormányzattól. Az SZDSZ Mérleg utcai székházát a valós értéken, 250 ezer forintos, míg a főváros által eladott, mellette lévő Zrínyi utcai ingatlant 90 ezer forintos négyzetméteráron adták el ugyanannak a befektetői csoportnak. Ezt követően a kisgazda képviselő szerint az SZDSZ mindössze 38 ezer forintot fizetett négyzetméterenként a zuglói új székházért.

A városháza verziója

Az ingatlant a Fővárosi Önkormányzat a Pharmafontana Budapest Gyógyszerellátó Vállalattól, egy közigazgatási perben, jogerős bírói ítélet alapján szerezte meg - állította kedden Demszky. Az ingatlant 547,109 millió forintra értékelte a Tigres Vállalkozásfejlesztési Rt. és az ECO-Consulting Rt. 1995-ben. A Pharmafontana privatizációja során a Fővárosi Önkormányzat opciós vételi jogot biztosított a Naturland Rt.-nek 1997. december 31-ig.

A Naturland jelezte vételi szándékát, de a vételárat nem utalta át, így a szerződés alapján köteles volt a 250 millió forint plusz áfa opciós díjat kifizetni. 1998 októberében a Naturland úgy nyilatkozott, hogy az épületet az önkormányzatnak visszaadja, és jogainak elismerése mellett semmiféle igénnyel nem lép fel. Ennek ellenére később pert indított az épület tulajdonjogáért, ami a későbbi értékesítéskor is folyamatban volt.

Egyedül a Duna Plaza pályázott

A hasznosítás három lehetséges alternatívája közül a Fővárosi Közgyűlés újból az ingatlan értékesítése mellett döntött - állítja a főpolgármester. Az ingatlan értékét, az OGYI örökös használati jogával terhelten, 1999-ben körülbelül 641 millió forint plusz áfában állapította meg egy független igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő. A nyilvános pályázati anyagot kilenc cég vásárolta meg, de határidőig csak egy cég, a Duna Plaza Ingatlanfejlesztési Kft. adott be pályázatot.

A Duna Plaza 750 millió forint plusz áfa összegű pályázatát a városháza tulajdonosi bizottsága érvényesnek fogadta el. A szerződés aláírásakor a Duna Plaza Kft. tisztában volt vele, hogy az ingatlan az OGYI használati jogával terhelt, és a Naturland Rt. által indított per alatt áll.

Az önkormányzat is beperelheti Horváthot

Demszky Gábor elmondta, hogy a Fővárosi Önkormányzat Pénzügyi Bizottsága és Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága 2000 októberében tárgyalta az ügyet, és mindent rendben talált. A Fővárosi Önkormányzat most jogi lépéseket fontolgat az ügyben. Az SZDSZ már hétfőn jelezte, személyiségi jogainak megsértése miatt beperli a kisgazda politikust.