Aliz
6 °C
14 °C

Medgyessyvel tárgyalna Budapestről Demszky

2002.11.08. 15:17
Demszky Gábor megbeszélést kezdeményez Medgyessy Péter kormányfővel annak érdekében, hogy a jövő évi költségvetésből kikerüljenek a szerinte a fővárost sújtó intézkedések. Ezt a Bécsben tartózkodó főpolgármester nyilatkozta az MTI érdeklődésére.
Demszky Gábor azt szeretné, ha új fejezetet nyitnának, és ennek jegyében átfogó kormányzati stratégia készülne Budapestről. A kormánynak el kell döntenie, hogy mit is akar ezen a téren. Demszky Gábor rámutatott, hogy a pénzügyminiszter, akivel már tárgyalt, elismerte, hogy jogosak a főváros igényei, és hogy teljesíteni kellene azokat. A főpolgármester szerint a kérdés még nincs "lejátszva", mert a rendezés forrásait nekik kell megtalálniuk.

Demszky Gábor szerdai sajtótájékoztatóján jelentette ki, hogy megrendülhet Budapest kormányba vetett bizalma, ha az országgyűlés elfogadja a 2003-as költségvetés tervezetét. Csak a BKV csődközeli helyzetének megmentésére 10 milliárd forintra lenne szükség. Budapest gazdálkodása 2000 végén, az Orbán-kormány kétéves költségvetésének elfogadásával került nehéz helyzetbe. Az akkor született, kifejezetten a fővárost sújtó intézkedések felszámolására a parlament előtt lévő költségvetésben sincs esély

Atkárihoz ragaszkodik

A BKV adósságrendezése megoldható, a másik kétszer tízmilliárd forintos jövő évi fővárosi igényre azonban még fedezetet kell találni. Demszky Gábor a leendő főpolgármester-helyettesekkel kapcsolatos találgatásokra reagálva közölte, hogy ez a kérdés a szocialista és a szabad demokrata frakció hatáskörébe tartozik, egyedül Atkári Jánoshoz ragaszkodik, a frakciók megegyezése alapján jelölt helyetteseket pedig elfogadja. Demszky Gábor sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt a lapértesülést, miszerint távozna posztjáról Szolnoki Andrea, az egészségügyért eddig felelős főpolgármester-helyettes.

Nincs információja

Nem tud menesztéséről Szolnoki Andrea sem, aki az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a frakciótagokkal való beszélgetésen jelezte, szívesen dolgozna tovább e területen. Geberle Erzsébetnek, a szabad demokraták frakciójának helyettes vezetőjének sincs információja az elmúlt 12 évben Demszky Gábor bizalmi emberének számító Szolnoki Andrea felváltásáról.

Fontos beosztásban

Az MTI úgy tudja, már az SZDSZ fővárosi listájának összeállítása is azt jelezte, hogy fontos szerepet szánnak a Szolnoki Andrea utódaként szóba jöhető Ikvai-Szabó Imrének. A főpolgármester javaslatára ugyanis, sok régi képviselőt kiszorítva, a kilencedik helyet kapta meg a listán az évek óta Szolnoki Andrea kabinetjét vezető szociálpolitikai szakember.

Egyetlen orvos képviselő

Az MSZP és az SZDSZ között még zajló koalíciós tárgyalások részeként várhatóan módosul a közgyűlési bizottságok elnöklési rendje. Eszerint a szocialisták, bár három orvos is van 24 tagú frakciójukban, átadnák az SZDSZ-nek az eddig általuk irányított egészségügyi bizottságot. A szabad demokratáknak egyetlen orvos képviselőjük van, Szolnoki Andrea. Nem kizárt tehát, hogy a bizottsági elnöki posztot Szolnoki Andrea venné át, aki egyúttal megtartaná egyéni képviselői mandátumát is a IX. kerületi önkormányzatban. E szándékát Szolnoki Andrea megerősítette az MTI-nek.

Szerdán döntenek a főpolgármester-helyettesekről

Létrejött a Fővárosi Közgyűlés öt frakciója között a megegyezés a testület új bizottsági struktúrájáról, és így a konszenzusos előterjesztésről jövő szerdán rendkívüli ülésen dönthet a közgyűlés. A pénteki ötpárti találkozót követően döntés született arról, hogy a korábbinál kettővel több, összesen 21 bizottság lesz. A közgyűlés 12 éves fennállása óta először valósul meg az az elv, hogy minden pártnak minden bizottságban lesz legalább egy képviselője. Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője bízik abban, hogy a hét végén a személyi kérdések eldőlnek, kedden aláírhatják a koalíciós megállapodást, és szerdán dönthetnek a főpolgármester-helyettesekről is.

Minden ellenzéki képviselő kap tisztséget

Az egyaránt 5-5 fős MDF- és MIÉP-frakció összesen 42 képviselői helyet kap a 235 bizottsági helyből. A fennmaradó helyeken mandátumarányosan osztozik a 24 fős MSZP-, a 17 tagú SZDSZ- és a 16 fős Fidesz-MKDSZ frakció. A bizottsági elnöki posztok közül 13-at a várost vezető MSZP-SZDSZ, 8-at az ellenzék kap. Az alelnökök közül 26-ot az MSZP-SZDSZ, 16-ot az ellenzék jelöl. A javaslat közgyűlési elfogadása után a 26 ellenzéki képviselőből, 2 kivétellel mindenki bizottsági elnök vagy alelnök lesz. A bizottsági elnöki posztok közül 8-at az MSZP, 5-5 az SZDSZ és a Fidesz-MKDSZ, 2-t az MDF, 1-et a MIÉP tölthet be.

Elosztották a bizottsági posztokat

A szocialistáké lesz a tulajdonosi, a pénzügyi, az eurointegrációs, a kereskedelmi, az oktatási, a környezetvédelmi, a városrendészeti és a civil szervezetekkel foglalkozó bizottság. Az SZDSZ adja a városüzemeltetési, a kulturális, az egészségügyi, a szociális, valamint az ifjúsági és sportbizottság elnökét. A Fidesz-MKDSZ jelölhet elnököt a közbeszerzési, a várostervezési, az összeférhetetlenségi, a kisebbségi és a jogi bizottság élére. Az MDF adja a pénzügyi ellenőrző és az informatikai, a MIÉP pedig a foglalkoztatási bizottság elnökét. A 16 ellenzéki alelnöki poszt közül 9-re a Fidesz-MKDSZ, 4-re a MIÉP, 3-ra pedig az MDF tehet javaslatot. Az MSZP és SZDSZ esetében ahol az egyik párt adja az elnököt, ott a másik alelnököt jelöl.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?