Árpád
-2 °C
4 °C

Felépíthették volna, de nem védene az óbudai gát

2002.08.14. 17:26
Tarlós visszautasítja Demszky állítását, hogy Óbuda akadályozná a gátépítést. Véleménye szerint rég kész a terv, a fővárosnak már meg kellett volna építenie a védművet. Az óbudaiak terve a főpolgármesteri hivatal szerint nem jelentene megoldást az árvízvédelemre.
Bár Budapest árvízvédelmi rendszere tíz méteres vízállásnak is ellenáll, az ártérbe épített üdülőtelkeket és családi házakat elöntheti a víz. Ennek ellenére már évek óta húzódik a védrendszeren belül fekvő római-parti védgát felépítése körüli vita. "A főváros már régen megépítette volna a gátat, csak a III. kerület ellenállásán tört meg a szándék" - mondta el szerda reggeli interjújában Demszky Gábor az ATV-nek.

Óbuda nem akadályozza a gátépítést

Nem ért egyet Demszky véleményével Tarlós István, Óbuda polgármestere. Bár azt elismerte, hogy első ciklusában nem támogatta az öt méter magas, a Római-partot "használhatatlanná tevő" terméskőgát felépítését. Ezzel szemben rég készen vannak a III. kerület által támogatott, olcsóbb tervek, és az építkezést a fővárosnak rég el kellett volna kezdenie - áll közleményében. Óbuda polgármestere szerint felelőtlenség Demszky Gábor "riogatása" a Pók utcai lakótelepet elöntő árvízről.

Olcsóbb

"A III. kerületi önkormányzat eddig minden megoldás ellen tiltakozott" - mondta el az Indexnek Csók László, a főpolgármesteri hivatal vezető főtanácsosa. Óbuda a terület tulajdonosaként nem adott ki terület-felhasználási engedélyt, ezt Csók szerint több dokumentum is bizonyítja. "A gátterv, amiről Tarlós úr beszél, nem jelentene megfelelő megoldást" - tette hozzá.

Nem jelentene megoldást

Az egymilliárd forint költségű terv szerint egy függőleges betonfal állna a jelenlegi homoktöltés helyén. Ám mivel egy 40 bar nyomású gázvezeték húzódik a tervezett helyszín közelében, a Gázművek csak szigorú feltételek mellett adta hozzájárulását az építményhez. A szakhatóságok így is legfeljebb ideiglenes fennmaradási engedélyt adtak ki a gáttervre.

A riogatással kapcsolatban Csók csak annyit jegyzett meg, hogy a várható vízállás meghaladja majd az 1965-ös, 845 centiméteres mélységet. Ezzel kapcsolatban a főtanácsos folyamatos tájékoztatást ígért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?