Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Felépíthették volna, de nem védene az óbudai gát

2002.08.14. 17:26
Tarlós visszautasítja Demszky állítását, hogy Óbuda akadályozná a gátépítést. Véleménye szerint rég kész a terv, a fővárosnak már meg kellett volna építenie a védművet. Az óbudaiak terve a főpolgármesteri hivatal szerint nem jelentene megoldást az árvízvédelemre.
Bár Budapest árvízvédelmi rendszere tíz méteres vízállásnak is ellenáll, az ártérbe épített üdülőtelkeket és családi házakat elöntheti a víz. Ennek ellenére már évek óta húzódik a védrendszeren belül fekvő római-parti védgát felépítése körüli vita. "A főváros már régen megépítette volna a gátat, csak a III. kerület ellenállásán tört meg a szándék" - mondta el szerda reggeli interjújában Demszky Gábor az ATV-nek.

Óbuda nem akadályozza a gátépítést

Nem ért egyet Demszky véleményével Tarlós István, Óbuda polgármestere. Bár azt elismerte, hogy első ciklusában nem támogatta az öt méter magas, a Római-partot "használhatatlanná tevő" terméskőgát felépítését. Ezzel szemben rég készen vannak a III. kerület által támogatott, olcsóbb tervek, és az építkezést a fővárosnak rég el kellett volna kezdenie - áll közleményében. Óbuda polgármestere szerint felelőtlenség Demszky Gábor "riogatása" a Pók utcai lakótelepet elöntő árvízről.

Olcsóbb

"A III. kerületi önkormányzat eddig minden megoldás ellen tiltakozott" - mondta el az Indexnek Csók László, a főpolgármesteri hivatal vezető főtanácsosa. Óbuda a terület tulajdonosaként nem adott ki terület-felhasználási engedélyt, ezt Csók szerint több dokumentum is bizonyítja. "A gátterv, amiről Tarlós úr beszél, nem jelentene megfelelő megoldást" - tette hozzá.

Nem jelentene megoldást

Az egymilliárd forint költségű terv szerint egy függőleges betonfal állna a jelenlegi homoktöltés helyén. Ám mivel egy 40 bar nyomású gázvezeték húzódik a tervezett helyszín közelében, a Gázművek csak szigorú feltételek mellett adta hozzájárulását az építményhez. A szakhatóságok így is legfeljebb ideiglenes fennmaradási engedélyt adtak ki a gáttervre.

A riogatással kapcsolatban Csók csak annyit jegyzett meg, hogy a várható vízállás meghaladja majd az 1965-ös, 845 centiméteres mélységet. Ezzel kapcsolatban a főtanácsos folyamatos tájékoztatást ígért.