Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Újabb árhullám indult el a Dunán

2002.08.13. 12:04
A Duna osztrák szakaszán lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt elindult a folyó második nagy árhulláma, amely az előrejelzések szerint Budapestnél feltehetően 815 centiméteres vízszinttel tetőzik szombaton, esetleg vasárnap - tájékoztatták az MTI-t az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a vízállásokat összegező vízrajzi szolgálat szakemberei. A Duna magyarországi szakaszán több ponton komoly védekezésre lesz szükség. A fővárosban víz alá kerülhetnek a rakpartok, és a Római-part egyes részei.
A Passau, Linz és Bécs közötti Duna szakaszon a sok eső miatt több mint három méterrel emelkedett egy nap alatt a folyó vízszintje. Az áradás eleje már a magyar szakaszt is elérte és a számítások szerint Nagybajcsnál az 1965. évi dunai áradásnál mért legmagasabb szintet, a 780 centimétert is meghaladja majd a vízállás. Ezért harmadfokúra erősítik a készültséget.

Árvédelmi szakembereket mozgósítanak

A szolnoki vízügyi igazgatóságtól 120-130 árvédelmi szakembert vezényelnek át a győri igazgatósághoz, hogy segítséget nyújtsanak a védekezéshez. A Mosoni Duna torkolatában visszaduzzaszt majd az áradás és szükség lesz a töltések megtámasztására, az átázások, vízszivárgások megakadályozására.

A magas víz miatt a Komárom és Esztergom közötti folyószakaszon is elrendelik a harmadfokú készültséget. Tát községnél erőteljes védekezésre lesz szükség.

Budapesten a rakpartokat újra elöntheti a víz

A fővárosban számítani kell arra, hogy a víz elönti a budai és a pesti alsórakpartot. Továbbá gondoskodni kell a Dunába vezető csatornanyílások elzárásáról, a szennyvíz szivattyús átemeléséről.

Gondok lesznek a Római-parton is, ahol a csónakházak, üdülők, lakóházak kerülnek víz alá a fővédelmi vonal előtt, a hullámtérben. Budapesten a fővárosi önkormányzat, illetve ennek megbízásából a Fővárosi Csatornázási Művek Rt. látja el az árvízvédelmet.

Csapadékos marad az idő

A meteorológiai előrejelzések kedden és még szerdán is csapadékos időjárást jósolnak a Duna vízgyűjtőjében, de a korábbinál ezúttal kevesebb víz táplálja majd a folyót.

A Duna ausztriai szakaszán megindult második árhullám még sehol sem tetőzött, a folyó magyarországi szakaszain várható vízállások pontosabb meghatározására csak akkor kerülhet sor, amikor már megismerik a felső szakasz tetőzéseinek szintjét és főleg a pozsonyi tetőzés adatait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!