Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb árhullám indult el a Dunán

2002.08.13. 12:04
A Duna osztrák szakaszán lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt elindult a folyó második nagy árhulláma, amely az előrejelzések szerint Budapestnél feltehetően 815 centiméteres vízszinttel tetőzik szombaton, esetleg vasárnap - tájékoztatták az MTI-t az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a vízállásokat összegező vízrajzi szolgálat szakemberei. A Duna magyarországi szakaszán több ponton komoly védekezésre lesz szükség. A fővárosban víz alá kerülhetnek a rakpartok, és a Római-part egyes részei.
A Passau, Linz és Bécs közötti Duna szakaszon a sok eső miatt több mint három méterrel emelkedett egy nap alatt a folyó vízszintje. Az áradás eleje már a magyar szakaszt is elérte és a számítások szerint Nagybajcsnál az 1965. évi dunai áradásnál mért legmagasabb szintet, a 780 centimétert is meghaladja majd a vízállás. Ezért harmadfokúra erősítik a készültséget.

Árvédelmi szakembereket mozgósítanak

A szolnoki vízügyi igazgatóságtól 120-130 árvédelmi szakembert vezényelnek át a győri igazgatósághoz, hogy segítséget nyújtsanak a védekezéshez. A Mosoni Duna torkolatában visszaduzzaszt majd az áradás és szükség lesz a töltések megtámasztására, az átázások, vízszivárgások megakadályozására.

A magas víz miatt a Komárom és Esztergom közötti folyószakaszon is elrendelik a harmadfokú készültséget. Tát községnél erőteljes védekezésre lesz szükség.

Budapesten a rakpartokat újra elöntheti a víz

A fővárosban számítani kell arra, hogy a víz elönti a budai és a pesti alsórakpartot. Továbbá gondoskodni kell a Dunába vezető csatornanyílások elzárásáról, a szennyvíz szivattyús átemeléséről.

Gondok lesznek a Római-parton is, ahol a csónakházak, üdülők, lakóházak kerülnek víz alá a fővédelmi vonal előtt, a hullámtérben. Budapesten a fővárosi önkormányzat, illetve ennek megbízásából a Fővárosi Csatornázási Művek Rt. látja el az árvízvédelmet.

Csapadékos marad az idő

A meteorológiai előrejelzések kedden és még szerdán is csapadékos időjárást jósolnak a Duna vízgyűjtőjében, de a korábbinál ezúttal kevesebb víz táplálja majd a folyót.

A Duna ausztriai szakaszán megindult második árhullám még sehol sem tetőzött, a folyó magyarországi szakaszain várható vízállások pontosabb meghatározására csak akkor kerülhet sor, amikor már megismerik a felső szakasz tetőzéseinek szintjét és főleg a pozsonyi tetőzés adatait.