Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Beázások, vízkárok Budapesten

2002.08.12. 11:42
A vasárnap esti esőzés után két fővárosi intézmény, az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Tudományos Akadémia pincéjét, illetve egy üzletház mélyföldszintjét is elöntötte a víz. Reggel egy 120 éves ház udvarán egy idős hölgy alatt beszakadt a pince feletti járda.
- Valóban befolyt az esővíz az Iparművészeti Múzeum pincéjébe - erősített meg az Index értesülését az intézmény főigazgató-helyettese Vámos-Lovay Zsuzsa. - A pincében műtárgyakat nem, csak tisztítószereket, és archív céges papírokat tartottunk, így komoly kár nem keletkezett. Reggelre sikerült kiszivattyúzni a vizet.

Könyvtárosok vödrökkel, lapátokkal

Ugyancsak elöntötte a víz a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának pincéjét is. Domsa Károlyné, a könyvtár igazgatója elmondta: 15 centiméter magasan állt a víz a pincében, de még éjjel kiszivattyúzták a tűzoltók. A maradékot a könyvtáros kollégák vödrökkel és lapátokkal takarították fel.

Az Örs vezér terénél lévő Árkád Üzletház mélyföldszintjén lévő üzletek is beáztak. - A legalsó szint üzleteinek 70 százaléka kapott vizet - mondta az üzletház igazgatója, Lelkes László. Az itt lévő boltok csak holnap tudnak kinyitni. Az igazgató úgy tudja, nem okozott jelentős kárt a víz, és az árukészlet sem sínylette meg a beázást.

Hétfő reggel a XIII. kerület Csángó utca 9. szám alatti körfolyosós, 120 éves ház udvarán beszakadt a pince fölötti járda egy idős hölgy alatt. Sérülés nem történt. A helyszínre mintegy húsz tűzoltó vonult ki, hogy bedeszkázzák az udvaron tátongó gödröt. A lakók a helyszínen elmondták, hogy a házra új szintet építenek, ami szerintük közrejátszott a balesetben. Az építési vállalkozó visszautasította a vádakat; szerinte az a gond, hogy nincs vízgyűjtője az épületnek, majd megígérte, hogy épít egyet és lebetonozza az egész udvart.