Árpád
-2 °C
4 °C

Beázások, vízkárok Budapesten

2002.08.12. 11:42
A vasárnap esti esőzés után két fővárosi intézmény, az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Tudományos Akadémia pincéjét, illetve egy üzletház mélyföldszintjét is elöntötte a víz. Reggel egy 120 éves ház udvarán egy idős hölgy alatt beszakadt a pince feletti járda.
- Valóban befolyt az esővíz az Iparművészeti Múzeum pincéjébe - erősített meg az Index értesülését az intézmény főigazgató-helyettese Vámos-Lovay Zsuzsa. - A pincében műtárgyakat nem, csak tisztítószereket, és archív céges papírokat tartottunk, így komoly kár nem keletkezett. Reggelre sikerült kiszivattyúzni a vizet.

Könyvtárosok vödrökkel, lapátokkal

Ugyancsak elöntötte a víz a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának pincéjét is. Domsa Károlyné, a könyvtár igazgatója elmondta: 15 centiméter magasan állt a víz a pincében, de még éjjel kiszivattyúzták a tűzoltók. A maradékot a könyvtáros kollégák vödrökkel és lapátokkal takarították fel.

Az Örs vezér terénél lévő Árkád Üzletház mélyföldszintjén lévő üzletek is beáztak. - A legalsó szint üzleteinek 70 százaléka kapott vizet - mondta az üzletház igazgatója, Lelkes László. Az itt lévő boltok csak holnap tudnak kinyitni. Az igazgató úgy tudja, nem okozott jelentős kárt a víz, és az árukészlet sem sínylette meg a beázást.

Hétfő reggel a XIII. kerület Csángó utca 9. szám alatti körfolyosós, 120 éves ház udvarán beszakadt a pince fölötti járda egy idős hölgy alatt. Sérülés nem történt. A helyszínre mintegy húsz tűzoltó vonult ki, hogy bedeszkázzák az udvaron tátongó gödröt. A lakók a helyszínen elmondták, hogy a házra új szintet építenek, ami szerintük közrejátszott a balesetben. Az építési vállalkozó visszautasította a vádakat; szerinte az a gond, hogy nincs vízgyűjtője az épületnek, majd megígérte, hogy épít egyet és lebetonozza az egész udvart.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?