Szilárda
-4 °C
3 °C

Javuló árvízi helyzet Borsodban

2002.08.11. 12:16
Visszatértek medrükbe a csereháti térség patrakjai - derül ki az MTI borsodi körképéből. A megyében sokat javult a helyzet az elmúlt 24 órában, mert jóval kevesebb eső szombaton, mint az azt megelőző napokban. A meteorológiai szolgálat szerint azonban nincs vége a borsodi árhullámnak, mert újabb esőzések lesznek a térségben.
Sokat javult a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megye árvíz sújtotta térségeiben az elmúlt huszonnégy órában, miután mérséklődött az esőzések hevessége; a pénteki, helyenként 130-160 milliméternyi esővel szemben szombaton csak 20-30 milliméternyi esett - tájékoztatta az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi ügyelete vasárnap délelőtt az MTI-t.

Visszatértek medrükbe a patakok

Visszatértek medrükbe a csereháti térség patakjai, a Vasonca, a Bélus és a Rakaca, amelyek szombatra virradóra házak tucatjait öntötték el Halmajon, Baktakéken, Mérán, Rakacán, Beret és Detek községekben, Rásonysápberencsen és Kázsmárkon.

Normalizálódott a helyzet Halmajon és Rakacán, ahol több ház összedőlt. A katasztrófavédelmi szervezet munkatársai és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság dolgozói megkezdték az elöntött területekről a víz visszavezetését a patakokba, a víz alatt álló házakból is folyamatosan szivattyúznak.

Halmajra csak kerülővel

Halmaj még most sem közelíthető meg a 3-as számú főútról, Kiskinizs felé kell kerülni. A megyei védelmi bizottság utasítására az árvíz sújtotta térség településeiben megkezdődött az ingatlanokban és ingóságokban keletkezett károk felmérése. Az elsődleges becslések szerint több tízmillió forintra tehető a kár. A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Sajó még árad, az országhatárnál, Sajópüspökinél 248 centiméter a víz állása, Sajószentpéternél 270 centiméter. A folyó teljes magyarországi szakaszán elsofokú a készültség.

Apadás

Apad viszont a Tarna, Tarnaméránál 392, Tarnaörsnél 320 centimétert mérnek, ez 30-40 centiméterrel kevesebb a szombati értéknél. Ennek ellenére a folyó felso szakaszán, Kál és Zaránk között még mindig harmadfokú a készültség, az alsó szakaszon pedig másodfokú.

Újabb esőzés Borsodban

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő órákban ismét jelentős, átlagosan 20-30, de helyenként 50-70 milliméternyi eső várható Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!