Ezer ember a védvonalakon

2002.08.14. 17:27
A magyarországi folyók mentén szerdán közel 1000 ember állt munkába, hogy a kritikusabb szakaszokon kiépítsék a védvonalakat. Szerdán lezárták a budai rakpart északi szakaszát, csütörtökön további rakpartszakaszokat is lezárhatnak. Bár Budapestnél valószínűleg különösebb probléma nélkül vonul le az ár, a III. kerületi önkormányzat szerdán 200 embert mozgósított, a Római-parton ugyanis családi házakat is elönthet a víz. A Győr-Moson-Sopron megyei Szőgyén kitelepítettek 20 embert.
A kormány csütörtökön rendkívüli ülést tart, amelyen áttekinti az árvízhelyzetet, a szükséges teendőket, a felkészültség állapotát és meghatározza a további feladatokat. A rendkívüli kormányülésre meghívást kapnak az érintett hatóságok képviseloi, így az országos katasztrófavédelmi főigazgató, az országos vízügyi főigazgató és az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezetője, Kóródi Mária az árvíz elleni védekezés összehangolására kormányzati koordinációs bizottság összehívását kezdeményezte szerda estére, és ez a testület a kormányülésen tesz majd javaslatot a rendkívüli időjárásból adódó árvízvédelmi feladatok megoldására.

Budapest önkénteseket vár
Demszky Gábor főpolgármester közölte, hogy a védekezési munkálatokhoz jelentős számú önkéntesre van szükség, akiknek jelentkezését a 06-80-630-600-as ingyenes számon várják. Ezen a számon lehet érdeklődni a védekezéssel kapcsolatos munkálatokról is.

Estére lezárják a budapesti rakpartokat

- Nehezen értelmezhető a bősi erőmű igazgatójának kijelentése, miszerint gondjai lehetnek Budapestnek a mostani áradás miatt - mondta az Indexnek Magyarics András, az Országos Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletese. - Az igaz, hogy a fővárosban szombaton az eddig mért legmagasabb vízálláshoz közeli értéket mérhetnek, viszont most is csak a magas vízállásokkor megszokott problémákkal, például a rakpartok lezárásával kell számolni. Szerda délután erre már sor is került, a budai rakpart legalacsonyabban fekvő, Margit híd-Mozaik utca közti szakaszát lezárták. Este nyolc órától lezárják a budai alsó rakpartot a Lágymányosi híd és a Margit híd között, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utca és a Közraktár utca között.

Az FKF Rt. felhívja a budai és pesti alsó rakparton parkoló autótulajdonosok figyelmét, hogy gépjárműveiket más, biztonságos parkolóhelyre vigyék. Az Országos Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletese szerint a Duna magyarországi szakaszán sehol nem kell hídlezárásokra számítani.

Lezárták a termálfürdőt Győrben

Magyarics András elmondta, hogy szerda reggel 958 fő látott el védelmi feladatokat a Duna, illetve a kelet-magyarországi folyók szakaszain. Az emberek főként előkészületi munkákat végeznek, a védvonalak kiépítésében vesznek részt.

Készültség a kisebb folyók mentén is
A Duna, a Rába, a Sajó, a Hernád, a Zagyva és a Marcal folyókon összesen 383 kilométeres hosszúságban első fokú, 193 kilométeren pedig másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletének szerdai tájékoztatása szerint Tarna folyó 16 kilométeres szakaszán, a Dunán pedig Dunaremete és Vének között harmadfokú készültséget rendeltek el.

Jelenleg Győr térségében a legmagasabb a Duna. A város termálfürdőjét kedden kiürítették és lezárták. Esztergom és Komárom között vannak olyan szakaszok, ahol a töltés alacsonyabb, mint a legtöbb helyen. Kivált Tát település térsége veszélyeztetett, ezért oda nagyobb számban vezényeltek vízvédelmiseket. Tát polgármestere, Kiss Attila azonban nem tart a közeledő ártól, mert - mint mondta - nekik eddig csak a belvíz miatt voltak gondjaik.

A legfrissebb előrejelzések szerint a Duna vasárnap tetőzik Budapesten, 840 cm-en.

Védekezés a Dunakanyarban
Készülnek a Dunakanyarban és a Budapest alatti Duna-szakaszon a hétvégére várható nagyobb árhullám fogadására, a töltések megerősítésére akár 200 ezer homokzsákot is felhasználhatnak - közölte Stimm Gábor, a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője szerdán az MTI-vel. Kórodi Mária környezetvédelmi miniszter elrendelte a töltések leggyengébb szakaszainak megerősítését.

Néhány Duna-parti település önkormányzata önállóan végzi a védelemmel kapcsolatos munkálatokat, más helyeken, például a Szentendrei és a Csepel-szigeten, Gödön, Budakalászon, Érden a felügyelőség intézkedik.

Mentenék a Római-part házait

A III. kerületi önkormányzaton szerda délelőtt árvízi értekezletet tartottak. Zsolna József alezredes, kerületi polgárőrparancsok arról tájékoztatta az Indexet, hogy szerdán 150-200 személy kezdi meg a védelmi munkálatokat a partszakasz árterén. Itt számtalan üdülőt, víkendházat, és mintegy 20 családi házat fenyeget az árvíz. - Ésszerűen, csakis a védhető helyek biztosítására koncentrálunk - közölte az alezredes. - Ha a vízszint nem emelkedik a várt érték fölé, akkor sikerül megvédenünk az ártól a hullámtér nagy részét, így reményeink szerint az európai hírű teniszakadémia épületét is.

Tarlós István polgármester közölte, 20 millió forintot különített el az önkormányzat a védelmi feladatokra. Ebből fedezik a 40 ezer homokzsákot, biztosítanak élelmet 200 embernek, és fizetik az üzembe állítandó 20 teherautó működési költségeit.

Útlezárások Pest megyében

Az áradás miatt várhatóan le kell majd zárni a 11-es számú főutat Visegrád és Dömös között és a Tahi-Kisoroszi összekötőutat, valamint korlátozások várhatóak a 12-es számú főúton Nagymaroson és a 2-es főúton Sződligetnél - közölte a Pest megyei közútkezelő illetékese. A fővárosban Demszky Gábor összehívta a védelmi bizottság rendkívüli ülését. Bár, mint az ülésen elhangzott, az utóbbi ötven év legnagyobb áradása közelít Budapesthez, az árvízvédelmi rendszer ellen tud állni akár tíz méteres vízállásnak is. A főváros területén, különösen a III. kerület Római-parti szakaszán várható árvízi elöntés, de fel kell készülni a IV., XIII., XXI. és XXII. kerületek védelmére is. Az ár azonban csak a hullámtérben található épületeket. "Budapestet nem fogja elárasztani a Duna, a fővárosiak nincsenek veszélyben" - hangoztatta a főpolgármester.

Kitelepítettek 20 embert
Kitelepítettek a Duna árterében épült hat családi házból húsz embert a Győr-Moson-Sopron megyei Szőgyén. További kitelepítésekre nem kell számítani az áradás miatt, de a hullámtereket elönti a víz - közölte szerdán Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Szőgyén azért vált szükségessé a kitelepítés, mert az ártérben épült hat házat elönti a víz. A kitelepítetteknek, köztük négy gyermeknek, az önkormányzat biztosított szállást.

A szóvivő a Duna árterében lévő épületek tulajdonosainak azt tanácsolja: értékesebb ingóságaikat mihamarabb helyezzék biztonságba. Példaként említette, hogy az ár feltehetően eléri a magasabb vízállásnál általában veszélyeztetett területeket: a Római partot, Lágymányos egy részét, a Szúnyog-szigetet, a Háros-szigetet, a Hajógyári-szigetet.

Forrás: MTI