Aliz
6 °C
14 °C

Budapestet nem fenyegeti az árvíz

2002.08.14. 09:30
Szerda reggel hat órakor az utóbbi évtizedek legnagyobb európai árhullámának csúcsa elérte Szlovákiát. A Duna 840 centiméteres vízállásig emelkedett Dévénynél. A bősi erőmű igazgatója természetesen a vízlépcső érdemének tartja, hogy sikerül levezényelni az árt, és úgy gondolja, Budapest veszélybe kerülhet.
Szerda reggel hat órakor a Pozsony fölött fekvő Dévénynél - ahol a Duna a Morava folyóval találkozva Szlovákia területére lép - elrendelték a harmadfokú árvízi készültséget, a vízállás elérte a 840 centimétert. Dévényben már nincs áramszolgáltatás, a lakosságot várhatóan kiköltöztetik. A rádió kora reggeli hírműsorában elhangzottak szerint Szlovákia a bősi erőműnek köszönhetően uralni tudja az árhullámot.

Ján Blahuta, a bősi erőmű igazgatója a rádiónak nyilatkozva sajnálkozását fejezte ki, amiért Magyarországon nem épült meg az alsó duzzasztómű. Mint mondta: "az igen sokat segítene, hiszen a Duna Nagymarosig szabályozható lenne, és ez szavatolni tudná Budapest védettségét." Blahuta szerint az alsó duzzasztó nélkül a magyar fővárosnak gondjai lesznek.

Árcsúcs Ausztriában

A Duna osztrák szakaszán Passaunál kedden a délutáni órákban 1080 centiméterrel tetozött a folyó második árhulláma, ám azon a szakaszon még nem haladta meg az 1965-ben mért 1220 centiméteres maximumot.

Kienstocknál viszont az 1991-ben mért 988 centiméteres maximum felett, 1085 centiméteren tetozött a folyó, és a számítások szerint szerdán Bécs közelében várható a tetőzés.

Árvízvédelem Budapesten

Az MTI jelentése szerint Budapestnél a szerda reggelre a várt 565 centiméter helyett 580 centiméterre duzzadt a Duna, és a nap folyamán még további 1 méteres áradásra lehet számítani. A tetőzés szombatra várható.

A folyó még ma elönti a budai és a pesti alsórakpartot, amelynek alacsonyabban fekvő részeit (ez a budai rakpart Mozaik utca és Margit-híd közötti szakasza, amelyet már 615 centiméteres vízállásnál is elér az ár) még délelőtt lezárják.

Szilágyi Mihály, a budapesti árvédelem operatív törzsének vezetője szerda délelőtt azt közölte az MTI-vel, hogy a nap folyamán az érintett helyszínekre szállítják a védekezéshez szükséges anyagokat: homokot, zsákokat, fóliát és földmunkagépeket.

A III. kerületben a Királyok útján már megkezdik a fővédelmi vonalakon, Újpesten pedig a Komp utca térségében lévő árvízkapuk lezárását. Megkezdték a Dunába torkolló csatornanyílások elzárását és azoknak a szivattyúknak a telepítését, amelyekkel a szennyvizet emelik át a folyóba.

Az összes árvízkapu lezárásával 10 méter magasságig nyújtanak biztonságos védelmet a Duna áradása ellen, amely az eddigi számítások szerint szombaton 815 centiméter körüli vízszinttel tetőzik. Az árvédelmi vonalak biztonságot nyújtanak az 1965. évi nagy árvíz idején mért 845 centimétert meghaladó áradás ellen is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?