Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Óránként tizenöt centimétert emelkedik a Moldva

2002.08.14. 20:37
Prága történelmi városrészeit is elöntötte a Moldva, további ezreket kényszerítve otthonaik elhagyására. A szakemberek szerdára már az ár levonulását remélték, a rekord vízállás ellenére szerda este még mindig egy-két centivel emelkedik a folyó vízszintje. A cseh kormány immár a külföld segítségét kéri a károk enyhítéséhez.
Az elmúlt ötszáz év legsúlyosabb áradása - jellemezték a helyzetet prágai illetékesek a BBC riportereinek. Miután kedden ötvenezer embert evakuáltak a városból, szerdán újabb prágai negyedek lakóit szólították fel otthonaik elhagyására. Szerdán kiürítették a város történelmi zsidónegyedét, Josefovot és az Óvárosi tér környékét. Az országban már több mint kétszázezer embert kellett kitelepíteni az áradás miatt.

Turistalátványosságokat fenyeget a víz

A hatóságok szerda délután ismét megnyitották az óváros egy részét a turisták előtt, mivel már nem tartják annyira veszélyesnek a helyzetet a hatóságok. A BBC helyszíni tudósítója szerint a helyi hatóságok munkáját egyre nagyobb zavarodottság jelzi. A csatornákon is feltörő víz elöntötte a Nemzeti Színház pincéit. A város nagy részét víz borítja. Bár a hatóságok szerdára már az ár levonulását remélték, a normális szintjénél 7,5 méterrel magasabb folyó vízszintje szerda este még mindig 1-2 centiméterrel emelkedik óránként.

A Moldva kedden éjjel újabb folyó menti városrészeket öntött el, megteltek a csatornák, illetve már rajtuk keresztül is áramlik a víz a belvárosba. A nap folyamán a kormányelnökség palotája és a polgármesteri hivatal is víz alá került. A veszélyeztetett városrészekben nincs víz, s a belvárosban a metró sem közlekedik. Komoly fennakadások vannak a villamos és az autóbusz közlekedésben, amely az egész városban továbbra is ingyenes. A moldvai hidak többsége továbbra is zárva van.

A víziló megvadult, a gorilla elbújt

A prágai állatkertet is evakuálni kellett, melynek során egy fulladás fenyegette elefántot és egy megvadult vízilovat el kellett altatni. A mentés során eltűnt egy gorilla, a főemlős a gondozók feltételezése szerint az állatkert területén bujkálhat. Az árvíz során eddig 10 ember vesztette életét Csehországban. Az újabb áldozat egy 71 éves férfi, aki a dél-csehországi Písekben fulladt a vízbe.

A külföld segítségét kérik

A katasztrófa méretei miatt a cseh kormány megváltoztatva korábbi véleményét nemzetközi segítséget kért az akár kétmilliárd dollárnyi kár elhárításához. Gabriela Bartikova belügyi szóvivő szerint elsőként ezer nagyteljesítményű szivattyút kért országa számára. Stanislav Gross belügyminiszter emellett még szállítóeszközöket is igényelt külföldről. A régióban nagy hiány mutatkozik szakértőkből, elsősorban statikusokból, akik meg tudnák ítélni, mennyire sérültek meg, illetve mennyire biztonságosak a vízzel teli épületek. A belügyi tárca adatai szerint eddig mintegy 200 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A mentési munkálatokban mintegy 15 ezer ember vesz részt - 4000 rendőr, 2000 hivatásos tűzoltó, 2000 katona, 7000 önkéntes mentő és természetesen a lakossági önkéntesek ezrei.

Václav Havel cseh államfő megszakította portugáliai nyaralását és délután visszatért Prágába. Meglátogatta az árvíz sújtotta városrészeket, majd Vladimír Spidla kormányfővel találkozott, hogy részletesen tájékoztassa a helyzetről.

Víz alatt fél Csehország

Dél- és Nyugat-Csehországban viszont már megállt a vízszint növekedése, de a Ceské Budejovice, Cesky Krumlov, Strakonice, Pilzen, Písek és néhány más város illetve falu továbbra is víz alatt van, s a települések jelentős részén nincs villany és gáz. Tábor környékéről újabb, mintegy 3000 embert kell kitelepíteni a veszélyeztetett falvakból.

Prágától észak-nyugatra fekvő vidékeken viszont tovább romlik a helyzet. Víz alatt van Kralupy, Teplice és Ústí nad Labem is. Több faluban szintén kitelepítéseket rendeltek el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!