Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nehéz a külföldön tanulni vágyók dolga

2004.08.14. 13:19
Elvben már megvan rá a lehetőség, hogy a magyar főiskolások és egyetemisták egy adott EU-tagország diákjaival azonos feltételek mellett kerülhessenek be az ottani egyetemekre, a magyar infrastrukturális fejlesztések hiánya azonban megnehezíti a helyzetüket. Az itthoni tanulmányokat igazoló DS-melléklet kiállítását nehezíti, hogy a kurzusokat csak néhány éve kezdték el elektronikusan adminisztrálni.
Az itthon elvégzett tanulmányokat az egységes kritériumok alapján kiadott angol nyelvű oklevélmelléklettel (Diploma Supplement, DS) igazolhatnák a diákok, de ennek kiállítása a megfelelő technikai háttér hiánya miatt nehézséget okoz a magyar felsőoktatási intézményeknek - adta hírül a Népszabadság.

Magyarul ingyen, angolul pénzért

2003-ban Berlinben az európai oktatási miniszterek azt a célt tűzték ki, hogy 2005-től minden végzős hallgató automatikusan és ingyenesen megkaphassa az oklevélmellékletet. Az 1994-ben az Európai Bizottság és az Európa Tanács által kidolgozott DS célja, hogy összehasonlíthatóvá tegye a különböző országokban befejezett képzéseket. A dokumentum tartalmazza a felsőoktatási intézmény és a hallgató adatait, az elvégzett tanulmányokat, illetve információkat az ország felsőoktatásáról.

A tavaly módosított magyar felsőoktatási törvény kimondja, hogy a hallgató kérésére 2004-től magyar nyelven ingyenesen ki kell állítani az oklevélmellékletet, az angol nyelvű változatáért fizetni kell. Ez azonban nehézségekbe ütközik, mivel a hallgatók által elvégzett kurzusokat a legtöbb hazai intézményben csak néhány éve kezdték elektronikusan adminisztrálni. Ezért többnyire csak az alsóbb évfolyamok diákjainak adatai találhatók meg számítógépen.

Vágyálom

Bakonyi László, az ELTE tanulmányi főosztályvezetője a Népszabadság kérdésére elmondta: eddig karonként mindössze ketten-hárman kérték az oklevélmelléklet kiállítását. Mivel az elektronikus nyilvántartás hiányos, a hallgató leckekönyvéből kézzel írják ki az adatokat. Ez többletmunkával jár, főleg, ha angol nyelvre is le kell fordítani a kurzusokra vonatkozó szakszövegeket. Nyáron ez akár egy hónapba is beletelhet. Bakonyi szerint mindenki megkapja az oklevélmellékletet, aki kéri, de vágyálom, hogy 2005-től automatikus legyen a dokumentum kiadása. Ettől függetlenül a következő tanévben minden oktatónak angol nyelvű tematikát is kell majd készítenie.