Sára, Márió
2 °C
6 °C

A tévében számháborúzik Gyurcsány Orbánnal

2005.07.04. 13:52
Napirend előtt számpárbajra hívta Orbán Vitkor Fidesz-elnököt Gyurcsány Ferenc. Az ellenzéki politikus bejelentette, pénteken a rendszerváltás utáni miniszterelnökök találkozója alkalmából megejthetik a gazdasági kérdésekre vonatkozó vitát.

Gyurcsány Ferenc számpárbajra hívta Orbán Viktort a televízió nyilvánossága elé a következő két hétben bármikor,amikor a Fidesz elnökének megfelel. Ezt a kormányfő hétfői parlamenti beszédében jelentette be, miután kifejtette álláspontját az ország gazdasági helyzetéről, illetve a mostani és az előző kormány teljesítményéről.

A miniszterelnök a parlamentben napirend előtt elmondta, a kormánynak növelnie kell a minimálbért, csökkenteni az adókat, és igazságosabban elosztani a jövedelmeket. Mint mondta, ősszel elfogadják az európai Magyarország következő hét-tíz éves fejlesztési programját, mert a "legnemzetibb program az európai Magyarország programja".

Buta kampány

Gyurcsány napirend előtti beszéde végén "számpárbajra" hívta "az ellenzék vezérét", Orbán Viktort a televízió nyilvánossága elé.

"Annak érdekében, hogy a legfontosabbat, a teljesítményt, a közös sikert kivonjuk ebből a rendkívül buta és - azt hiszem - korán elkezdett kampányból, azt javaslom, hogy beszéljünk adatokról és beszéljünk tényekről" - jelentette ki.

Mindig számíthat rám

Orbán Viktor Fidesz-elnök elfogadja a miniszterelnök kihívását a magyar gazdaság állapotát érintő "számpárbajra", amelyet a kormányszóvivő közlése szerint akár már pénteken megrendezhetnek. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője - a Magyar Rádió honlapján szereplő információk szerint - a közszolgálati rádiónak erre úgy reagált, hogy neki a pénteki időpont is megfelel, amikor amúgy is találkoznak a rendszerváltás utáni miniszterelnökök a parlamentben. A pártelnök szívesen részt vesz egy nem kampányjellegű, az ország érdekét szolgáló beszélgetésben - olvasható a rádió honlapján. "Minden ügyben, ami az ország dolgát szolgálja, a miniszterelnök úr mindig számíthat rám. Ha segítségre van szüksége, mindig állok a rendelkezésére" - mondta az internetes oldal szerint Orbán Viktor a rádiónak.

A honlapon az olvasható, hogy a Fidesz első embere azt kérte, ne értelmetlen és fölösleges vitákra fecséreljék el az erőket, hanem az ország szempontjából fontos dolgok megbeszélésére. "Egy dolgot szeretnék kérni, hogy ez ne politikai bokszmérkőzés, ne fölösleges szócsata, ne szócséplés, elvesztegetett idő, ne kampány, hanem komoly munka legyen! Az ország elég nehéz helyzetben van, érdemes komolyan beszélni a bajokról és a megoldási lehetőségekről" - nyilatkozott a Magyar Rádiónak Orbán Viktor.

Benne lesznek a tévében

"Úgy értelmezzük Orbán Viktor szavait, hogy elfogadta a meghívást a szópárbajra, és a pénteki nap megfelel neki, úgyhogy felvesszük a kapcsolatot a Magyar Televízióval, hogy a péntek délutáni, vagy esti órákban le lehessen bonyolítani egy, a jelzők helyett a számokra épülő vitát a magyar gazdaság helyzetéről" - reagált a Fidesz elnökének közlésére László Boglár kormányszóvivő az MTI-nek.