Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Zsanett-ügy: a lány ügyvédje más DNS-szakértőt kér

2007.06.28. 16:12
Az ország hat hemogenetikai szakértője közül kettő más véleményen van a 21 éves Zsanett megerőszakolási ügyében végzett DNS-vizsgálat eredményéről. Tuza Péter, a lány ügyvédje csütörtök délelőtt beadványban fordult az ügyészséghez: azt kéri, hogy rendeljenek ki más hemogenetikai szakértőt az ügyben, és végezzék el újra a vizsgálatot.

A jövő héten minden bizonnyal lezárul az E. Zsanett ügyében indult nyomozás - nyilatkozta még szerdán Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Csütörtök délelőtt azonban Tuza Péter, a lány ügyvédje a DNS-vizsgálat megismétlését kérte.

A több fórumon perdöntőnek kikiáltott DNS-vizsgálati eredményről már akkor több lap beszámolt, amikor még az ügyészségre sem érkezett meg. Az eredmény negatív volt, vagyis nem találtak biológiai anyagmaradványt a rendőröktől Zsanett ruháján, illetve a lánytól a rendőrök ruháján.

Tuza Péter, Zsanett ügyvédje más szakértő kirendelését kéri, derül ki a csütörtökön az ügyészségre beadott indítványából. "Egy ilyen szakértői vélemény, amely büntetőeljárási aggályokat is támaszt és a vizsgálati módszer tekintetében is aggályok merülnek fel, alkalmatlan arra, hogy bármilyen eredménnyel is zárul a vizsgálat, azt az eredményt kész tényként közölhessük" – nyilatkozta az ügyvéd az Indexnek és a juj.hu-nak.

De milyen aggályok is merültek fel? Tuza felkérte Egyed Balázs hemogenetikus szakértőt, hogy véleményezze kollégája munkáját. (Az országban velük együtt csupán hat hemogenetikus szakértő van.) Szerinte a szakvéleményben leírt és alkalmazott vizsgálati módszerek nem alkalmasak arra, hogy a feltett kérdésekre teljeskörűen és kielégítően választ adjanak.


Szembesítésre vitték az ügyészségre Zsanettet és az öt rebiszest

Nem végezték el például a mitokondriális DNS-vizsgálatot, amiről a Zsanett DNS-vizsgálatát végző Lászik András 2006 januárjában így nyilatkozott az MTV Kék fény című műsorában: "De ha izgulunk, stresszben vagyunk, akkor úgy néz ki, hogy ez a DNS-mennyiség, ez lényegesen növekedni tud, és bizony sansz van arra speciális módszerekkel, tehát a DNS-technikán belül is speciális módszerekkel, ezzel az úgynevezett mitokondriális DNS-technikával, hogy ezeket a nagyon-nagyon pici mennyiségű DNS-molekulákat is azonosítani tudjuk. (...) És ami nagyon lényeges, hogy míg ugye egy sejtben egy darab sejtmag van, addig a mitokondium az ezerszámra van a sejtben, sőt adott esetben tízezerszámra van jelen. Tehát ez a másik típusú vizsgálat, ez ezerszer érzékenyebb, mint a korábban használt, rutinból használt mag DNS."

Tuzának jogi aggályai is vannak a vizsgálattal kapcsolatban. Lászik más szakértőt is bevont a vizsgálatba, holott a törvény szerint erre csak egy szakértői csoport vezetőjeként lett volna joga. Nem lehet tudni név szerint, hogy ki volt a cytológus szakértő, holott a bevont szakértőket nevesíteni kell, és az sem derül ki, hogy az egyes szakértők milyen vizsgálatokat végeztek. A szakvéleményt a vizsgálatot végző intézmény vezetőjének kell ellenjegyeznie, ez nem történt meg.

Tuza korábban elmondta, hogy abban az esetben, ha a kiszivárgott DNS-eredmény megegyezik a valódival, akkor az ügyészségnek hivatalból büntetőeljárást kellene indítania, mert kétség fér a szakértői vélemény egészéhez. A mostani beadványban ez a kifogás is szerepel, szerinte meg kell vizsgálni, hogy felmerül-e a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja.

Az ügyvéd fenntartja korábbi véleményét, miszerint a DNS-vizsgálatnak egy szempontból van nagyon fontos jelentősége: ha sikerül olyan eredményt produkálni, amely az öt gyanúsított bármelyikével összefüggő DNS-mintát mutat, ez abban az esetben egy a bizonyítékok sorából. Ha ilyen eredmény nincs, akkor azt mondhatjuk, hogy ez a fajta bizonyíték nem áll rendelkezésünkre.

Lászik András, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének munkatársa nem nyilatkozhat, mert folyamatban lévő ügyről van szó. Az ügyészség szerint várhatóan a nyomozás végén válaszolhat a kérdéseinkre.

Morvai Attila, az ügyészség szóvivője megerősítette, hogy csütörtök délelőtt megkapták Tuza Péter más szakértő kirendelését kérő beadványát. A héten már nem születhet döntés róla, az esetleges vádemelést vagy az eljárás megszüntetését viszont kitolhatja.  • Vennék
  • Bankszámla