Sára, Márió
2 °C
6 °C

IHM-es szerződés az SZDSZ alapítónak

2004.05.05. 21:07
Az SZDSZ egyik alapítójának ügyvédi irodáját is alkalmazza jogi tanácsadásra az informatikai tárca - adta hírül az RTL Klub Híradója. A volt képviselő az MTI-nek azt mondta: büszke a megbízásra, hiszen ez azt is jelenti, hogy elismerik negyvenöt éves szakmai tapasztalait. A 36 ezer forintos óradíjról azt mondta: az a közepesnél alacsonyabb.
Dornbach Alajos volt szabad demokrata képviselő büszke arra, hogy ügyvédként a szakmában elismerik, és ügyvédi irodája megbízást kapott az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól. Az SZDSZ alapító tagja az MTI-nek szerda este arra reagált, hogy az egyik kereskedelmi televízióban elhangzott, a tárca magas óradíjjal tanácsadóként alkalmazza.

Negyvenöt évnyi szakmai tapasztalattal

"Negyvenöt év szakmai gyakorlattal rendelkezem, a szakmában elismernek, büszke vagyok, hogy megkaptuk a megbízást" - mondta Dornbach Alajos. Az RTL Klub szerda esti híradója az informatikai minisztérium honlapján "üvegzseb" cím alatt található adatokra hivatkozva arról számolt be, hogy a tárca a Dornbach és Hegyvári ügyvédi irodának 37 ezer forintos óradíjat fizet tanácsadásért; a szerződés 540 órára szól, ami azt jelenti, hogy a volt szabad demokrata politikus irodája a minisztériumtól csaknem 20 millió forintot vehet fel.

Dornbach Lotz alatt is tanácsadott

Dornbach Alajos az MTI-nek elmondta: korábban, egy másik ügyvédi iroda tagjaként, 1995 és 1998 között is dolgozott a Lotz Károly vezette közlekedési tárcának, pedig akkor még országgyűlési képviselő volt. Közlése szerint "minden párt megelégedésére" egy sokkal fontosabb ügyben, a telefónia privatizációjában működtek közre. Hozzátette: 1995-ben Lotz Károly a korábbi miniszter, Schamschula György külső tanácsadóit is megtartotta, tehát "a privatizáció miatt megsorozódott munka miatt" az új és a régi tanácsadók együtt dolgoztak.

Dornbach Alajos közölte, a mostani informatikai tárca megbízását ügyvédi irodája 2002-ben pályázta meg. "Jogi tanácsadói közreműködésre kértek ajánlatot több irodától" - mondta. Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak a közbeszerzési törvény szerint nem is kellett volna több ajánlatot beszereznie, mert ez csak akkor kötelező, ha az ügyvéd nem kizárólag jogi munkát végez - közölte. A volt szabad demokrata honatya szerint nem túlságosan magas a minisztérium által fizetett óradíj. "Ez az óradíj a szakmában közepesnél alacsonyabb" - mondta.

Közölte, hogy a tanácsadásért felvett összegből nemcsak ő, hanem társa, valamint három ügyvédjelölt és az iroda alkalmazottai részesülnek. Társa, Hegyvári Sándor munkaidejének 90 százalékát a minisztériumi feladatok töltik ki, az övének pedig 25-33 százalékát, és a 540 órás keretnek körülbelül a háromszorosát fordítják a minisztériumi pályázati kiírások, illetve közbeszerzések előkészítésére és elbírálására.

Dornbach kitűnő szakember

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy az említett ügyvédi iroda munkatársai több mint 10 éve dolgoznak a hírközlés és az informatika területén, és ezért foglalkoztatja őket a minisztérium rendszeresen. Hozzátette: a megbízás ténye nyilvános, ezt a minisztérium közölte a honlapján, hasonlóan más megbízásokhoz. A tárca képviselője rámutatott arra is, hogy Dornbach Alajos már régóta nem politizál aktívan, ugyanakkor kitűnő szakember, munkatársaihoz hasonlóan.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) honlapján az "üvegzseb" cím alatt megtalálható a 2004. január 1-éjét követően az IHM által kötött nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések ismertetése.

Megjelölik a tájékoztatásban a szerződés megnevezését, tárgyát, a szerződést kötő felek nevét, a szerződés értékét, határozott időre kötött szerződés esetében annak időtartamát. A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű szerződések egyes adatainak közzétételét az államháztartási törvény új előírása teszi kötelezőveé. A honlapon közölt 40 szerződésből négy szól ügyvédi szolgáltatásról 34 és 40 ezer forint közötti óradíjjal.