Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Doszpot Péter szocialista színekben indul a választásokon

2001.08.08. 07:33
Doszpot Péter gyilkossági nyomozót indítja az MSZP a jövő évi képviselő-választásokon - értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy a rendőr alezredest, aki a BRFK életvédelmi alosztályának vezetője a szocialisták országos listájának nyolcadik helyét kapta meg, így teljesen biztos, hogy mandátumhoz juthat. Kovács László, az MSZP elnöke ugyanakkor cáfolta a hírt, mondván, a szocialista pártnak egyelőre nincs országos listája.
Doszpot Pétert a Népszabadság információi szerint személyesen Medgyessy Péter, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje kérte fel arra, hogy az MSZP színeiben induljon a jövő évi parlamenti választásokon. A szocialisták abban reménykednek, hogy a gyilkossági nyomozó népszerűsége majd szavazatokat hozhat a pártnak.

A napilap úgy értesült, hogy a rendőr alezredes igent mondott, s ősztől rendelkezési állományba vonul, ami gyakorlatilag fizetés nélküli szabadságot jelent. Doszpot biztos befutó, hiszen az MSZP az országos listájának nyolcadik helyére került. Így négy évre valószínűleg búcsút inthet a nyomozói munkának.

Doszpotot korábban több kritika érte amiatt, hogy túl sokat nyilatkozik, s népszerűsíti a BRFK gyilkossági csoportját. Az újságírók ugyanis nem a rendőrség sajtóosztályához fordultak egy-egy robbantás vagy gyilkosság kapcsán, hanem Doszpothoz, ő ugyanis a helyszínelés közben készséggel a rendelkezésükre állt. A Népszabadság úgy tudja: a nyomozó egyelőre nem döntötte el, hogy végleg hátat fordít-e a rendőrségnek vagy sem. Amennyiben otthagyja a testületet, minden bizonnyal átírásra szorul a "rajzoljon körbe a Doszpot Péter" vicc.

A népszerű nyomozó az Indexszel közölte: nem kíván a Népszabadság értesüléseire reagálni. Csak akkor nyilatkozik, ha már konkrétumokról lehet beszélni. Jelenleg kéthetes szabadságát tölti.

Kovács László, az MSZP elnöke ugyanakkor cáfolta a hírt midőn szerda délután kijelentette, hogy a szocialista pártnak egyelőre nincs országos listája. Kovács hozzátette, hogy bár az MSZP folytat megbeszéléseket ismert személyiségekkel az esetleges képviselő-jelöltségről, egyelőre minden konkrét név, ami a sajtóban megjelenik, csupán találgatás.

A sztárzsaru
A '90-es évek közepén médiasztárrá lett 39 éves nyomozó mostanában kevesebbet szerepel a médiában, ennek ellenére a talpig feketébe öltözött, állandóan telefonáló figuráját ugyanúgy látni egy-egy gyilkosság helyszínén, mint annak idején.

Doszpot 1985 óta rendőr, elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát, azután került a BRFK-ra. A gyilkossági csoportnál eltöltött tíz esztendő során az életvédelmi csoport alezredese lett. A "legnagyobb" ügyekben nyomozott (pl. Seres-, Conti- Car-, Fenyő-ügy). A rendőrségen belül nem mindenki nézte jó szemmel "médisztárságát", így többször utasították visszafogottabb szereplésre. "Legfényesebb" időszakában, 1998-ban - a Medián felmérése szerint - az év embere szavazáson harmadik lett Orbán Viktor és Demszky Gábor mögött.

Idén januárban, a "nagy kinevezések" idején Kökényesi Antal mégsem őt, az osztály helyettesét nevezte ki az Életvédelmi Osztály élére, hanem Harman Bélát, korábbi V. kerületi kapitányt.

A nyomozó szabadidejében a sportnak (karate, lovaglás) hódol, két fia van.