Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Tovább szigorít Draskovics

2004.03.31. 07:20
Nem minden minisztérium tett eleget a 185 milliárdos megszigorítást jelentő Draskovics-csomag ráeső hányadának. A Népszabadság értesülése szerint az oktatási, a gazdasági és az egészségügyi tárca a kifizetések elhalasztásával fedezte az elvonást.
Néhány tárca a beruházások kifizetésének elhalasztásával tudta le a 185 milliárd forintos megtakarítási csomag ráeső hányadát, írja a Népszabadság. Néhány minisztérium tovább folytatja felújításait, építésekeit, a kivitelezőknek viszont nem az idén, hanem jövőre fizetnek.

Az Index a napokban érdeklődött az Oktatási Minisztériumnál arról, hogy egyes életveszélyessé vált felsőoktatási épületeket mikor újítják fel, mire azt a választ kaptuk: az egyeztetések tovább folytatódnak a Pénzügyminisztériummal, noha korábban február végére ígérték a választ.

A kifizetések halasztása az Európai Unió statisztikai elvárásai alapján készült költségvetés szerint nem jelent spórolást, a munka elvégzésének ideje számít. A Pénzügyminisztériumtól a Népszabadság azt a tájékoztatást kapta, hogy a megtakarításnak az uniós statisztika szerint kell elérnie a 185 milliárd forintot.

Nem lehet tudni pontosan, hogy melyek az érintett minisztériumok, de az oktatási mellett a gazdasági és az egészségügyi tárca is tett már olyan értelmű kijelentést, hogy a kifizetések elhalasztásával kívánt faragni a költségvetéséből.