Ágnes
-1 °C
2 °C

Áder hibázott

2005.09.01. 15:50
Áder János hibája miatt javasolta alkotmánybírónak akarata ellenére Lábady Tamást a Fidesz. A frakcióvezető beismerte a hibáját, pártja már megtalálta új jelöltjét, aki el is vállalta a felkérést.

Magára vállalta a felelősséget Áder János Lábady Tamás alkotmánybírói jelölése miatt. A jelenleg a Pécsi Ítélőtábla elnöki tisztét betöltő egykori alkotmánybíró csütörtökön jelentette be, hogy nem akar újra alkotmánybíró lenni.

Elfelejtette

Lábady és három jelölttársa jelölését kedden jelentette be Szili Katalin, a parlament elnöke, miután hosszú hónapok után végre megállapodás született a négy parlamenti párt között a bírák személyéről. Lábadyt hivatalosan a Fidesz jelölte.

Áder János csütörtökön, Lábady visszalépése után beismerte, hogy ő hibázott. Mint mondta, Lábady júniusban először elfogadta, később azonban visszamondta a felkérést. Erről azonban a Fidesz frakcióvezetője elfelejtette tájékoztatni az egyeztetéseken részt vevő párttársát, Répássy Róbertet.

Hétfőn újra próbálkoznak

Lábady visszalépése, azaz Áder tévedése miatt Szili Katalin szeptember 5-re újabb egyeztetést hívott össze, ahol a Fidesznek új jelöltet kell állítania. A másik három jelölt - Bragyova András, Kovács Péter és a jelenlegi alkotmánybírósági elnök, Holló András - bizottsági meghallgatását már kedden megtartják.

Áder csütörtöki nyilatkozata szerint már egyeztettek új jelöltjükkel, aki igent is mondott a felkérésre. A jelöltről annyit árult el, hogy eddig nem volt az alkotmánybíróság tagja. Nevét nem árulta el, mert, mint mondta, "nem akar az egyik hibából a másikba esni".

Elvi kifogások

Szili Katalin reményei szerint szeptember 12-én megválaszthatják a jelenleg a működésképesség határán álló testület új tagjait. (Az alkotmánybíróságnak a törvények szerint tizenegy tagúnak kell lennie, a működőképességhez legalább nyolc tagúnak. Mivel Holló András megbízatása két hónap múlva lejár, a testület határozatképtelenné válhat.)

Az alkotmánybírák megválasztása még így is akadályokba ütközhet, mivel az MDF fenntartásokkal fogadta csak el a jelölteket, az SZDSZ pedig jelezte, hogy elvi okokból nem fogja megszavazni az újraválasztott alkotmánybírákat. Fodor Gábor, a párt ügyvivője szerint ugyanis az alkotmánybírák újraválaszthatósága aggályokat vett fel, a bírák döntéseit befolyásolhatja, hogy azok ronthatják újraválasztásuk esélyeit.