12.500 drogost kezelnek

2000.05.19. 15:38
A kábítószerrel összefüggő büntetőeljárások és az orvosi kezelés alatt álló drogbetegek száma is jelentősen nőtt Magyarországon az elmúlt években.
Az öt évvel ezelőttihez képest tízszeresére nőtt a kábítószerrel való visszaélések száma Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint míg 1990-ben csupán 34, addig 1999-ben már 2.860 ilyen bűncselekmény vált ismertté.

Ugyancsak az elmúlt öt évben meglehetősen hullámzó képet mutat a kábítószer-lefoglalások száma: heroinból 1998 kivételével, fokozatosan csökkenő mennyiséget foglaltak le a bűnüldözők és hasonló a helyzet az Extasy tablettával is.

'94-ben 2806 drogbeteget regisztráltak, tavaly viszont már 12.500 kábítószerest kezeltek a kórházakban és az ambulanciákon.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gondozóintézeti nyilvántartásokban szereplő kábítószer- fogyasztók száma tavaly 12 ezer fő volt, 2600-zal több, mint 1998-ban.

Egyre emelkedik a drog halálos áldozatainak száma is: drogfogyasztás miatt évente 300-350 ember hal meg.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a márciusban egyéves, szigorúbb drogtörvény azt eredményezte, hogy előzetes letartóztatásba helyezhetenk bárkit egy szál marijuánás cigarettáért, míg a függő büntetést kiválthatja ,,eltereléssel", azaz kezeléssel.

A statisztika csak a lezárt bűnügyeket tartalmazza, a '99 márciusában életbe lépett törvény hatását ez tehát nem mutathatja - mondja Ritter Ildikó, az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) munkatársa. A legújabb OKI-kutatás szerint nem szorult vissza jelentősen a törvény hatására a kábítószerrel elkövetett bűncselekmények száma.