Árpád
-2 °C
4 °C

12.500 drogost kezelnek

2000.05.19. 15:38
A kábítószerrel összefüggő büntetőeljárások és az orvosi kezelés alatt álló drogbetegek száma is jelentősen nőtt Magyarországon az elmúlt években.
Az öt évvel ezelőttihez képest tízszeresére nőtt a kábítószerrel való visszaélések száma Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint míg 1990-ben csupán 34, addig 1999-ben már 2.860 ilyen bűncselekmény vált ismertté.

Ugyancsak az elmúlt öt évben meglehetősen hullámzó képet mutat a kábítószer-lefoglalások száma: heroinból 1998 kivételével, fokozatosan csökkenő mennyiséget foglaltak le a bűnüldözők és hasonló a helyzet az Extasy tablettával is.

'94-ben 2806 drogbeteget regisztráltak, tavaly viszont már 12.500 kábítószerest kezeltek a kórházakban és az ambulanciákon.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gondozóintézeti nyilvántartásokban szereplő kábítószer- fogyasztók száma tavaly 12 ezer fő volt, 2600-zal több, mint 1998-ban.

Egyre emelkedik a drog halálos áldozatainak száma is: drogfogyasztás miatt évente 300-350 ember hal meg.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a márciusban egyéves, szigorúbb drogtörvény azt eredményezte, hogy előzetes letartóztatásba helyezhetenk bárkit egy szál marijuánás cigarettáért, míg a függő büntetést kiválthatja ,,eltereléssel", azaz kezeléssel.

A statisztika csak a lezárt bűnügyeket tartalmazza, a '99 márciusában életbe lépett törvény hatását ez tehát nem mutathatja - mondja Ritter Ildikó, az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) munkatársa. A legújabb OKI-kutatás szerint nem szorult vissza jelentősen a törvény hatására a kábítószerrel elkövetett bűncselekmények száma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?