Az Orbán-kormányénál is szigorúbb lesz az új drogtörvény

2005.07.14. 13:47
Minden eddigi híreszteléssel ellentétben nem lesz engedékenyebb a drogtörvény, sőt, a Társaság a Szabadságjogokért szerint egyes pontokon még Európa legszigorúbb "drogtörvényének" tartott Orbán-féle szabályozás is enyhébb volt.

Várhatóan ősszel kerülnek a parlament elé a kábítószerrel kapcsolatos jogszabályok. Az Igazságügyi Minisztérium a tervezetet a napokban több szakmai szervezetnek is elküldte.

Ne szívjál művházba'!

A szakember szerint egy-két apróbb kivételtől eltekintve szigorítják a korábbi szabályokat. Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet ügyvivője a kivételek között az Indexnek a közös használathoz kapcsolódó "átadást" említette (amikor valaki egy füves cigarettát átnyújt fogyasztótársának). Ebben az esetben visszahozzák az elterelés lehetőségét. Az elterelés visszaállítása a törvényszövegbe viszont azt valószínűsíti, hogy a kormány nem hátrál meg az Alkotmánybíróság erre vonatkozó tavaly decemberi határozata előtt, így akár újabb alkotmányossági bukta is előfordulhat.

Eddig nem volt különbség, és egyformán két évig terjedő szabadságvesztésre számíthatott az is, akit egy diszkóban, és az is, akit egy kollégiumban vagy művelődési házban kaptak el zsebében kábítószerrel, például egy zacskó fűvel. A jövőben viszont a korábbinál magasabb büntetésre számíthat, ha valaki "oktatási vagy közművelődési intézményben birtokol drogot". A mostani tervezet vétségről büntettre módosítaná az ilyen magatartást, és három éves börtönnel fenyegeti a "védett intézményben drogot maguknál tartókat", köztük a fiatalorúakat is.

Pelle Andrea szerint szigorítást jelent az is, hogy már nem számít ki ad el vagy ad át kábítószert 18 éven alulinak. A korábbi törvényben ez csak akkor volt súlyosabban büntetendő, ha a díler vagy az átadó már nagykorú volt, a változtatás viszont a kiskorúakat "nagykorúsítja", és a fiatalkorúak egymás közötti csereberéje is súlyosabb bűncselekmény lesz, mint ha például egyetemisták teszik egymás között ugyanezt.

Európa legszigorúbb drogtörvénye

Ezeket az eseteket még a korábbi, Európa legszigorúbb "drogtörvényének" titulált szabályozás sem büntette ilyen mértékben, mondta a szakember, aki szerint "a kiskorúak védelmét szem előtt tartó módosítással leginkább a kiskorúak járnak rosszul".

Az úgynevezett szipuzás szabályozása is módosult. Korábban csak akkor volt büntethető a fiatalkorú társának ragasztót adó szipus, ha ő maga már nagykorú volt, a változtatás szerint a fiatalkorút is büntetni kell, ha ugyancsak fiatalkorú társának ad ragasztót.

A TASZ szerint a törvényelőkészítőnek már magát a szabályozást is úgy sikerült megalkotniuk, hogy megszavazása esetén "a visszaélés kábítószerrel bűncselekmény lesz a Btk. leghosszabb és legbonyolultabb törvényszövege".

A magyar törvények európai összehasonlításban ma is igen szigorúnak számítanak, ezért a további szigorítás alkalmából liberalizált drogtörvény feléledéséről beszélni értelmetlen, mondta a szakember.

A törvény szövege egyelőre nem nyilvános. Az Index megkereste az Igazságügyi Minisztériumot, amely egyelőre nem reagált.  • Hírek
  • Árfolyam