Teljes csőd a brit kormány drogellenes háborúja

2005.07.05. 12:04
Akkora profitrátával dolgoznak a brit drogkereskedők, hogy a fokozódó rendőri szigor sem árthat üzletüknek, derült ki egy titkos kormányzati jelentésből. A jelentésből az is kitűnik, hogy arányaiban az alkohol és a dohányzás is több halálos áldozatot követel.

A legdrágább luxustermékek gyártóit, a Guccit és a Louis Vuittont megszégyenítő profitrátával dolgoznak a brit drogkereskedők. Az ötven százalékot is meghaladó árrésből simán fedezni tudják a határon lefoglalt kábítószer okozta veszteségeket, így a brit kormány drogellenes háborúja teljes kudarc, írja a Guardian.

Megaprofit

Mindez a kormány számára készült, százoldalas jelentés titkosított ötven oldalából derült ki. A kormány pénteken, közvetlenül a Live8 koncert előtt hozta nyilvánosságra a jelentés publikusnak ítélt részét - az ellenzéki kritikusok szerint egyértelműen a hír eltemetésének szándékával.

A titkosított - de a közszájon forgó értesülésekből könnyen összerakható - második rész hétfőn került a Guardian birtokába. A Lord Birt, a BBC egykori vezérigazgatója által jegyzett riport szerint a drogkereskedők akkora profittal dolgoznak, hogy csak akkor lehetne érezhetően megszorítani őket, ha az országba áramló kábítószerek hatvan-nyolcvan százalékát megfognák a határon. Ez az arány a rekordfogások idején sem haladja meg a húsz százalékot.

Arányaiban a szesz és a cigi is gyilkosabb

A jelentésből egyébként a drogpolitika teljes csődje is kiolvasható. Birt adatai szerint az országban mintegy kétszáznyolcvanezer keménydrog-használó él, akik jelentős társadalmi veszélyt is jelentenek. Közülük egy adott időpillanatban legfeljebb húsz százaléknyian vannak börtönben vagy gyógykezelésen. Ráadásul a gyógykezelésen lévők többsége jellemzően visszaesik a fogyasztásba.

A drogok legalizálásáért küzdő Transform alapítvány a titkos jelentés más adataira koncentrál. Birt megállapításai szerint a mintegy hárommillió brit droghasználóra évi 749 haláleset jut - szemben az évi hatezer alkohollal kapcsolatos és az évi százezer dohányzás miatti halálesettel.

Nem kifizetődő a szigor

A kormányzati jelentés megállapításai szerint a drogkereskedelem az egyik legrugalmasabb üzletág Nagy-Britanniában. Birt szerint azonban még a kínálati oldal jelentős szűkítése sem biztos, hogy megoldaná a problémát. Ebben az esetben a kétszáznyolcvanezer kemény függő ugyanis sokkal inkább rá lenne kényszerítve a bűnözésre, hogy fedezni tudja fogyasztása növekvő költségeit.

A drogfogyasztók által elkövetett bűncselekmények éves szinten tizenhatmilliárd font (5 831 milliárd forint) kárt okoznak. Ehhez még hozzáadódik a drogfüggőkre fordított orvosi ellátás költsége, így összesen már huszonnégymilliárd fontos (8 747 milliárd forintos) társadalmi kárról lehet beszélni.

Az árak emelkedésétől, így a drogfogyasztáshoz kötődő bűnözés növekedésétől pillanatnyilag nem kell tartani. A folyamatos rendőrségi akciók ellenére ugyanis egyre szélesebb a drogkínálat, ezzel arányosan egyre alacsonyabbak az árak.

Nem tanulnak

A Guardian információkat szerzett Lord Birt eddig publikálatlan második drogjelentéséről is. A szintén 2003-ban készített jelentés figyelmen kívül hagyva az első jelentés megállapításait az elfogott drogfogyasztók kényszergyógykezelését javasolta. A kényszerdrogkezelés már be is került a legfrissebb brit drogtörvénybe, írja a Guardian.  • Tippek
  • Biztosítás