Emőke
-4 °C
9 °C

Szelektált eljárások a kenderaktivisták ellen

2005.04.13. 17:50
A rendőrség adatai szerint az elmúlt három hétben csak Budapesten 19-en tettek feljelentést önmaguk ellen kábítószer-fogyasztás miatt, hét ember ellen nem indítottak eljárást. Szerdán a Kendermag Egyesület lebeszélte a Teve utcai rendőrségen megjelenteket az önfeljelentésről, de kedden ugyanott egy 63 éves közíró vallott drogfogyasztási szokásairól.

Feljelentette magát kedden a rendőrségen a 63 éves Lángh Júlia közíró, hogy néha marihuánát szokott szívni, derült ki a Kendermag Egyesület tájékoztatásából. Az Index értesülése szerint kábítószer-fogyasztás miatt szerdáig csak a fővárosban 19 önfeljelentés érkezett a rendőrségre. Bővebben>>>

Nem bűnözők

A Kendermag Egyesület három hete hirdette meg polgári engedelmességi mozgalmát, amelynek lényege, hogy mindazok, akik életük során kábítószert fogyasztottak, jelentsék ezt be a rendőrségen. Az egyesület célja, hogy így tiltakozzanak a rendőrség a kábítószer-fogyasztókat célzó razziasorozata ellen, valamint az, hogy a parlament módosítsa a büntető törvénykönyvet, és a jövőben ne tekintsék bűnözőknek a drogfogyasztókat.

A rendőrség vizsgálati osztályának vezetője, Takács Miklós az Indexnek elmondta, hogy a 19 bejelentésből - bűncselekmény hiánya miatt - hét esetben nem indítottak eljárást. A rendőri vezető hozzátette, hogy vannak olyan önfeljelentők, akik a Kendermag Egyesület nyomtatványán tettek terhelő vallomást önmaguk ellen, de ezekben az esetekben sem indítottak eljárást, mert a feljelentésben nincs pontosan meghatározva, hogy mikor fogyasztottak kábítószert.

Nem spiclik

Szerdán a Kendermag Egyesület lebeszélte azokat az önfeljelentőket a vallomásról, akik kábítószer-fogyasztás miatt a BRFK Teve utcai központjába tartottak feladni magukat. A szokásos szerdai akción ugyanis megjelent egy kisebb csoport, a Kereszténydemokrata Ifjúsági Szövetség néhány szimpatizánsa, akik arra buzditották az aktivistákat, hogy ne csak magukat jelentsék fel, hanem azokat is, akiktől a kábítószert vásárolták. A Kendermag Egyesület szerint ők azt akarják elérni, hogy a politikusok ne tekintsék bűnözőknek a drogfogyasztókat, nem pedig a rendőrség munkáját akarják segíteni. Bővebben>>>