Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Funkék szolidárisak az önfeljelentő kendermagosokkal

2005.04.20. 12:32
Neves szakemberek fejezték ki szerdai nyilatkozatukban szolidaritásukat a Kendermag Egyesület polgári engedelmességi mozgalmával, leszögezve, a kábítószer fogyasztók üldözése nem a megfelelő eszköz a probléma kezelésére. A Drogprevenciós Alapítvány szervezésében a nyilatkozatot egyebek mellett Bárdos Deák Ágnes zenész, Funk Sándor addiktológus, Ritter Ildikó kriminológus, Tóth Sándor lelkész, Veres Ilona művészetterapeuta jegyzi.

Egy hónapja hirdette meg a Kendermag Egyesület a Polgári Engedelmességi Mozgalmat, arra budítva az alkalmi, vagy rendszeres könnyűdrog-használókat, hogy önként adják fel magukat a rendőrségen. A szervezet azzal indokolta akcióját, hogy az utóbbi hónapokban újra megszaporodtak a drograzziák, ezekkel az akciókkal pedig túlnyomórészt csak a fogyasztókat tudják elkapni, a terjesztőket aligha. Az akcióhoz több neves művész és közéleti személy is csatlakozott.

A szakemberek szolidárisak

"A kábítószer-jelenséggel napi szinten foglalkozó segítő szakemberekként szolidaritásunkat fejezzük ki mindazon kábítószer-fogyasztókkal, akik a Polgári Engedelmességi Mozgalom keretében önmaguk feladásával tiltakoznak a drogfogyasztók üldözése ellen" - így kezdődik a Drogprevenciós Alapítvány szervezésében ötvenkét, a kábítószeresekkel foglalkozó szakember által aláírt nyilatkozat, amelyet szerdán ismertetett az egyesület.

Kiállnak a dekriminalizáció mellett

A többek között Bárdos Deák Ágnes zenész, Demetrovics Zsolt pszichológus, Funk Sándor addiktológus, Hoyer Mária szakpszichológus, Miletics Marcell szociális munkás, Ritter Ildikó kriminológus, illetve Tóth Sándor lelkész, Veres Ilona művészetterapeuta által aláírt nyilatkozat leszögezi: "Szakmai tapasztalataink és a tudományosan bizonyított tények alapján, a valódi közegészségügyi szempontok és az emberi jogok figyelembevételével szükségét érezzük annak, hogy kiálljunk a kábítószer-fogyasztás dekriminalizálása mellett."

A szakemberek meggyőződése, hogy a kábítószer-fogyasztók üldözése nem megfelelő eszköz a probléma kezelésére. "A törekvés, hogy büntetőjogi eszközökkel szorítsuk vissza a kábítószer-fogyasztást nem képes célját teljesíteni, de fiatalok ezreinek életét és karrierjét teheti tönkre, stigmatizálja és kirekeszti a problémás fogyasztókat, és elvonja a forrásokat a helyzet emberségesebb kezelésétől" - vélik. Az aláírók megemlítik, egyetértenek a Polgári Engedelmességi Mozgalom azon törekvésével, hogy üldözés helyett a hiteles információn és őszinte párbeszéden alapuló megelőzés, a problémás szerhasználók gyógyítása és a bizonyítottan hatékony és az európai gyakorlatban is egyre nagyobb teret kapó ártalomcsökkentő eszközök kapjanak prioritást.

Az egészégügyi szolgáltatásokat szélesítenék

Szerintük "a kábítószerekkel kapcsolatos társadalmi és közegészségügyi problémák visszaszorításának egyetlen, valóban hatékony módja a kirekesztettség csökkentésében, az esélyteremtésben és az egészségügyi szolgáltatások szélesítésében rejlik".

A szakemberek azzal zárják nyilatkozatukat, hogy küldetésüket akkor tudják teljesíteni, ha azon dolgoznak, hogy "olyan társadalomban éljünk amely valóban felelősséget vállal polgáraiért, ahol az emberek szabadságának tiszteletben tartása mellett egészségüket és biztonságukat tartja elsődlegesnek, nem a büntetést." Veres Ilona, az szervező alapítvány koordinátora az Indexnek elmondta, hogy a lista még nem teljes, csak a szerdai állapotot tükrözi. Az alapítvány munkatársa hangsúlyozta, hogy a nyilatkozatot szakmai megfontolások alapján készítették, "nem szimpátiatüntetésről van tehát szó", hanem azt kérik a döntéshozóktól, hogy ne büntessék az alkalmankénti droghasználókat. A Drogprenvenciós Alapítvány a végleges verzió elkészülte után saját maga szeretné publikálni a nyilatkozatot.

Ismét Kendernap

A Kendermag Egyesület május 8-án ismét megrendezi a million marijuana march rendezvényét. A Margitszigeten a Nagyréten délután négykor több neves művész, közéleti személyiség lép fel. Ez a rendezvény lesz a polgári engedelmességi mozgalom záró rendezvénye, tájékoztatott Juhász Péter szóvivő.

Ötvenkét aláíró
Dr. Albert-Lőrincz Enikő pszichológus egyetemi tanár, Dr. Andrasofszky Enikő jogi szakokleveles orvos, Dropcsa Gabriella gyermekvédelmi felelős, Bárdos Deák Ágnes zenész és kultúra-szervező, Batta Barbara tanuló, kutatási asszisztens, önkéntes, Berényi Emília CEU Könyvtár, Berkei Éva irodavezető É.T.E., Bognár Éva szociális munkás, Dávid Ferenc szociológus, morális vállalkozó, Demetrovics Zsolt pszichológus, kulturális antropológus, Drelyó Ágnes művelődésszervező, negyed éves pszichológus hallgató, Dr. Dulka Erika pszichiáter, Fábián Róbert szociológus, Dr. Funk Sándor addiktológus, Gajdos András Segítő, Belvárosi Tanoda Alapítvány, Megálló Csoport, Géczi Kornél egyetemi tanuló, Geist Gábor szociális munkás, szociálpolitikus, szociológushallgató, Gimes Katalin addiktológiai konzultáns és szociális munkás, Győri Gabriella tanuló, Hegedűs Gyula deviancia szociológus, Hentes Ildikó szociális munkás, Horváth Kornélia Addiktológiai konzultáns , Apáczai Csere János Gimnázium, Hoyer Mária Klinikai és Addiktológiai szakpszichológus, Kovács Eszter-Réka mentálhigiénés szakember, Kováts Virág szociális munkás, szociológus hallgató, Kun Gábor szociális munkás, Mezö Andrea Szociális munkás, Miletics Marcell szociális munkás, narkológiai segítő, Oláh Zsuzsanna szociális munkás, Pári Mirella pedagógus Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem, Reményi Csaba szociális munkás, Ritter Ildikó kriminológus, Sasvári Andrea ügyvéd, Simonné Czabai Ildikó banki ügyintéző-nővér, Dr. Sipos Kornél pszichiáter szakorvos, klinikia pszichológus, Surányi Judit szociológus, kulturális antropológus, Susan Eszter egyetemi hallgató, Szabó Réka addiktológiai konzultáns, Szederkényi Szabolcs szociális gondozó, Dr. Szemelyácz János pszichiáter-addiktológus, Szikora Mihály mérnök-szakápoló-lelkész-családkonzultáns, Szlávik Krisztina Mentálhigiénés szakember, családgondozó, Szőcs Janka pszichológus hallgató, Takács István Gábor pszihológus, Takaró Lajosné narkológus, Tóth Bálint elnök, Északi Támpont Egyesület, Tóth Sándor lelkész, Varga Dániel Kékpont Partyservice önkéntes koordinátor, pedagógus, Varga Mónika addiktológiai konzultáns, Veres Ilona (Veresné Nagy Ilona) művészetterapeuta, Zilahi Réka Sziget Droginformációs Alapítvány, Zobin Melinda szociálpedagógus.