Klaudia
-3 °C
3 °C

A kannabisz lett az amerikai drogpolitika főmumusa

2005.05.04. 12:38
Bár már a konzervatívok is megkérdőjelezik a drogfogyasztók üldözését, az elmúlt tíz évben marihuánaellenes háborúvá alakult az Egyesült Államok drogellenes harca. Évente hétszázezer kannabiszfogyasztót tartóztatnak le, négymilliárd dollárt elpazarolva.

Marihuána elleni háborúvá alakult az Egyesült Államok kormányzatának drogellenes harca, írja a Washington Post. A Sentencing Porject (SP) nevű, inkább liberalizációpárti civil szervezet az FBI adatait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy 1992-2002 között a rendfenntartó hatóságok szinte kizárólag a kannabiszfogyasztókra koncentráltak.

Pénzkidobás?

Az SP kedden publikált tanulmánya szerint 1990 és kétezer között évi egymillióról évi másfélmillióra nőtt a droggal kapcsolatban letartóztatottak száma. A félmilliós növekedés nyolcvankét százalékban a kannabiszhasználók elleni eljárásoknak köszönhető. A letartóztatások számának növekedése ugyanakkor nem befolyásolta különösebben a bebörtönzöttek számát, hiszen a kannabisz miatt letartóztatottak alig hat százalékát ítélik letöltendő büntetésre.

A szervezet kimutatásai szerint míg 1992-ben a kannabiszszármazékokkal visszaélők elleni eljárások az összes drogügy 28 százalékát tették ki, 2002-re 45 százalékra nőtt a részarányuk. "A marihuána a legszélesebb körben használt illegális szer, ez azonban nem indokolja a növekedés ütemét. A kérdés az, hogy valóban erre akarjuk-e költeni a pénzünket" - nyilatkozta a Postnak Ryan S. King, az SP tanulmányának társszerzője.

Az Egyesült Államok kormánya a nyolcvanas években, a crackkokain térhódításakor hirdetett háborút a drogok ellen. A gyakran tényleges katonai akciókat is jelentő harc azóta évente megközelítőleg harmincötmilliárd dollárt emészt fel, látható eredmény nélkül. Bár az elmúlt tíz évben tömegével tartóztatják le a kannabiszhasználókat - a letartóztatottak nagy részét nem kereskedelem, hanem birtoklás miatt fogják el -, a fogyasztók száma egyáltalán nem csökkent. Eközben csak a kannabiszhasználók üldözése évi négymilliárd dollárt emészt fel.

Már a konzervatívok sem értik

A Bush-kormányzat több indokot is lát a kannabiszhasználók elleni akciók elszaporodása mögött. Egyik érvük szerint nagyon megugrott a tizenévesek körében a kannabiszhasználók száma. Másik érvük, hogy az utóbbi években potensebb, erősebb marihuánafajták kerültek piacra, ezek pedig skizofréniát, paranoiát és egyéb elmebetegségeket okozhatnak a használóknak. "Ez már nem laza marihuána, ez egy minőségileg más drog. Ezt tükrözik a számok is" - jelentette ki a Postnak David Murray, a Bush-kormányzat drogügyi csúcsszervének, a Fehér Ház Nemzeti Drogkontrol Programirodájának a munkatársa.

Pedig a totális háború gondolatát egyre inkább elveti a konzervatív jobboldal is. Erre utal legalábbis, hogy a neokonzervatívok legfőbb stratégiaalkotó szervezete, az American Enterprise Institute Vesztésre állunk a drogháborúban? című tanulmányában többek között felveti, hogy "a marihuánahasználok büntetőjogi felelősségrevonása nem tűnik jogilag megalapozottnak".

Kihasználják a lehetőséget

Alátámasztja ezt az SP tanulmánya is. A szervezet megállapításai szerint a kannabiszbirtoklásért bebörtönzöttek negyede nem jelent veszélyt a társadalomra. A szervezet ráadásul még faji alapú megkülönböztetés nyomait is látja az FBI adataiban. Megállapításaik szerint a kannabiszfogyasztók között ugyan csak tizennégy százalék az afroamerikaiak részaránya, a kannabisz miatt letartóztatottak harmada mégis közülük kerül ki.

A marihuána üldözése miatt egyre kisebb figyelem hárul a keménydrogokra, a heroin és a kokain miatti letartóztatások aránya a kilencvenes évek eleji 55 százalékról harminc százalék alá esett. Jonathan Caulkons, a Carnegie Mellon Egyetem kriminológiaprofesszora szerint ugyanakkor nem arról van szó, hogy a rendőrök már nem törődnek a kemény drogokkal. "A hatóságok csak kihasználják a kínálkozó lehetőséget, hogy most több marihuánahasználót tartóztathatnak le, mint a nyolcvanas években, amikor elsősorban a heroinistákkal és a kokainistákkal kellett foglalkozniuk" - nyilatkozta a Postnak.