Árpád
-2 °C
4 °C

Park és kovácsoltvas kerítés lesz a Kossuth téren

2007.02.09. 13:37
Miután Demszky Gábor egy tollvonással megvált a Kossuth tértől, megoldódhat az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése: Mi legyen a Kossuth téren?

Demszky Gábor és Szili Katalin csütörtökön a háttérben megegyeztek egymással abban, hogy a főváros tulajdonában álló, és állítólagos nemzetbiztonsági kockázata miatt az elmúlt hónapokban lezárt Kossuth teret használatra a Parlament megkapja, értesült az Infó rádió.

Fekete vas

Az épület előtti téren parkot építenek, köré pedig olyan kovácsolt vas díszkerítés kerül, amely például Londonban a Downing street két végén is látható. A kerítést a tervek szerint csak éjszakára zárnák le. A park megépítésére már a parlament írja ki a pályázatot, a kivitelezés pedig az év végén kezdődhet meg.

Mi nem történt a Kossuth térrel?
A Kossuth térrel valamit kellene kezdeni - ezt már Medgyessy Péter miniszterelnök felismerte, akinek munkába lépését követően a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság formatervezési tervpályázatot írt ki a térre. A 600-650 milliós pályázatra küldött munkákból viszont egyedül az új zászlórúd amit fel tudnak mutatni. Horn Gábor exállamtitkár az Indexnek úgy emlékezett vissza, hogy 80 milliós beruházás valósult meg, a képzeletükben létező mobilrendszer - hétvégén a gyalogosoké a tér, hétközben parkoló - viszont a bírólóbizottság miatt elbukott.

A Kossuth téri tervekről szóló titkolózás érthető, mivel a rendőrség egyelőre jogilag vitatóan hónapok óta ronda kordonnal szakította ki a budapesti közterületek közül. A múlt hetekben belpolitikai csata zajlott a park státuszának megállapítása érdekében, amelynek a múlt héten a Fidesz képviselői tettek pontot a végére, és egyszerűen elbontották a kordont. A rendőrség néhány órával később visszaállította a kettős kerítést.

A kordon jogosságáról még a kormánypártokon belül is megoszlanak a vélemények. Gusztos Péter és Fodor Gábor szabad demokrata képviselők bontanának, Szilvásy György miniszter viszont egyenesen arról beszélt, hogy egyes politikusok élete is veszélyben van. A miniszter konkrétumok említése nélkül a Nemzetbiztonsági Kabinetnek számolt be a szerinte létező veszélyekről, amelyek a kordon további megmaradását indokolják.

Emailben kapott fenyegetésekre és "hiteles információkra" hivatkozva Szilvásy kijelentette, szélsőséges csoportok meg akarják osztani a rendőrség erejét, összehangolt tervekkel "erőszakos cselekedeteket készítenek elő". Akcióik fő célja a Kossuth tér megszerzése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?