Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Park és kovácsoltvas kerítés lesz a Kossuth téren

2007.02.09. 13:37
Miután Demszky Gábor egy tollvonással megvált a Kossuth tértől, megoldódhat az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése: Mi legyen a Kossuth téren?

Demszky Gábor és Szili Katalin csütörtökön a háttérben megegyeztek egymással abban, hogy a főváros tulajdonában álló, és állítólagos nemzetbiztonsági kockázata miatt az elmúlt hónapokban lezárt Kossuth teret használatra a Parlament megkapja, értesült az Infó rádió.

Fekete vas

Az épület előtti téren parkot építenek, köré pedig olyan kovácsolt vas díszkerítés kerül, amely például Londonban a Downing street két végén is látható. A kerítést a tervek szerint csak éjszakára zárnák le. A park megépítésére már a parlament írja ki a pályázatot, a kivitelezés pedig az év végén kezdődhet meg.

Mi nem történt a Kossuth térrel?
A Kossuth térrel valamit kellene kezdeni - ezt már Medgyessy Péter miniszterelnök felismerte, akinek munkába lépését követően a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság formatervezési tervpályázatot írt ki a térre. A 600-650 milliós pályázatra küldött munkákból viszont egyedül az új zászlórúd amit fel tudnak mutatni. Horn Gábor exállamtitkár az Indexnek úgy emlékezett vissza, hogy 80 milliós beruházás valósult meg, a képzeletükben létező mobilrendszer - hétvégén a gyalogosoké a tér, hétközben parkoló - viszont a bírólóbizottság miatt elbukott.

A Kossuth téri tervekről szóló titkolózás érthető, mivel a rendőrség egyelőre jogilag vitatóan hónapok óta ronda kordonnal szakította ki a budapesti közterületek közül. A múlt hetekben belpolitikai csata zajlott a park státuszának megállapítása érdekében, amelynek a múlt héten a Fidesz képviselői tettek pontot a végére, és egyszerűen elbontották a kordont. A rendőrség néhány órával később visszaállította a kettős kerítést.

A kordon jogosságáról még a kormánypártokon belül is megoszlanak a vélemények. Gusztos Péter és Fodor Gábor szabad demokrata képviselők bontanának, Szilvásy György miniszter viszont egyenesen arról beszélt, hogy egyes politikusok élete is veszélyben van. A miniszter konkrétumok említése nélkül a Nemzetbiztonsági Kabinetnek számolt be a szerinte létező veszélyekről, amelyek a kordon további megmaradását indokolják.

Emailben kapott fenyegetésekre és "hiteles információkra" hivatkozva Szilvásy kijelentette, szélsőséges csoportok meg akarják osztani a rendőrség erejét, összehangolt tervekkel "erőszakos cselekedeteket készítenek elő". Akcióik fő célja a Kossuth tér megszerzése.