Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Honvédségi ébresztőórák kérdőjelekkel

2003.01.21. 13:01
A honvédség beszerzéseit firtató kérdéseket intézett a kormányfőhöz, illetve a honvédelmi tárca irányítójához Simicskó István. A fideszes politikus kíváncsi arra, miért szerzett be meghívásos tenderen több száz CD-lejátszót, HI-FI tornyot, illetve ébresztőórás rádiót a honvédség, de arra is kíváncsi a volt titokügyi államtitkár, hogy miért nem nyílt eljáráson döntöttek a 300 milliárdos gépjárműbeszerzésről.
Miért van szüksége a Magyar Honvédségnek 302 darab HI-FI toronyra, 41 DVD-re, 100 CD lejátszóra, 484 CD-s rádiómagnóra, 325 ébresztőórás rádióra, illetve 29 házimozira? - ismertette keddi tájékoztatóján a kormányfőhöz és a honvédelmi miniszterhez intézett írásbeli választ igénylő kérdéseit Simicskó István.

Csökken a honvédség reakcióideje?

A Fidesz Honvédelmi Kabinetének vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott: furcsállná, ha a beszerzésekre a NATO-nak tett vállalásaink miatt került volna sor. A politikus azt sem tartja valószínűnek, hogy a beszerzésekre a NATO-kompatibilitás megteremtése miatt került sor. Az pedig végképp meglepte, hogy nem nyílt eljáráson döntöttek "a honvédség reakció idejét csökkentő beszerzésről".

Idő előtti gépjárműtender

Suimicskó István arról is megkérdezte az illetékeseket, hogy miért nem nyílt eljáráson választották ki a 300 milliárdos gépjárműbeszerzés nyerteseit. Azt is firtatta: figyelembe vették-e a pályáztatás során, hogy a nyertesek NATO-kompatibilisek-e, vagy rendelkeznek-e NATO-s referenciákkal a cégek. Simicskó furcsállja, hogy a beharangozott védelmi felülvizsgálat márciusi lezárása előtt dönteni tudtak a gépjármű beszerzésről, holott a felülvizsgálat éppen azt célozza, hogy kiderüljön: milyen eszközei vannak a honvédségnek és a NATO-nak tett vállalások alapján, melyek szorulnak cserére.

Kölcsön rádiós kommunikáció

A fideszes kabinetvezető azt is felrója a honvédelmi vezetésnek, hogy nem hozott döntést az URH-tenderről, így jelenleg csak kölcsön berendezésekkel vagyunk képesek az atlanti szövetséggel a kommunikációra. A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatósága megkeresésünkre azt ígérte: később reagálnak a fideszes politikus kijelentéseire.