Edina
2 °C
15 °C

Egri kórház: figyelmeztetés a nyilatkozóknak

2003.05.30. 12:45
Egy orvost és egy ápolónőt, valamint közvetlen felettesüket részesítette figyelmeztetésben az egri Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház igazgatója. Az orvost azért marasztalták el, mert nyilatkozatában magánvéleményként közölte, hogy szerinte a roma nők jobban érzik magukat egymás között. A kórház igazgatója a betegeket, valamint a kórház dolgozóit ért súlyos jogsérelem miatt szerdán tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon.
Az egri kórház igazgatója figyelmeztetésben részesített egy orvost és egy ápolónőt, mert nem az intézmény álláspontjának megfelelően nyilatkoztak a sajtónak; a közvetlen felettesüket is elmarasztalták. Lajos Zoltán, a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház sajtószóvivője pénteken az MTI-nek elmondta: a figyelmeztetés nem minősül fegyelmi büntetésnek, nem szerepel majd a dolgozók személyi anyagában, s anyagi következményekkel sem jár.

Feljelentés ismeretlen tettes ellen
Az egri kórház igazgatója által elrendelt belső vizsgálat eredménye szerint semmilyen diszkriminatív megkülönböztetést nem alkalmaztak az intézmény szülészeti osztályán a roma kismamákkal szemben, s a főigazgató az intézmény jó hírnevének visszaállítása és megőrzése érdekében helyreigazítást kezdeményezett a valótlannak bizonyult állításokat közreadó médiumoknál. Egyúttal a betegeket, valamint a kórház dolgozóit ért súlyos jogsérelem miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Egymást közt

Az az ápolónő és orvos kapott figyelmeztetést, akik nyilatkoztak a különböző televíziós csatornáknak. A kórház vezetése kifogásolta egy rejtett kamerás felvételen látható nyilatkozat tartalmát. Ezen egy ápolónő - a kórház vezetése szerint - nem a tényeknek megfelelően fogalmazott, amikor egy kismama kérdésére azt válaszolta, hogy "van kijelölt kórtermünk az ő számukra". Ez a kijelentés a szövegösszefüggésből úgy volt érthető, hogy egy, a roma kismamák számára kijelölt kórteremről van szó. Egy orvost pedig azért marasztaltak el, mert nyilatkozatában magánvéleményként közölte, hogy szerinte a roma nők jobban érzik magukat egymás között. Figyelmeztetést kapott az orvos és az ápolónő közvetlen felettese is a beosztottai nyilatkozata miatt.

Beleegyezése nélkül

Az elmúlt héten több sajtóhír és tudósítás látott napvilágot, amelyek szerint az egri kórház szülészeti osztályán elkülönítik a roma kismamákat. Az egyik országos napilapban pedig egy név nélkül nyilatkozó roma asszony azt állította, hogy tudta és beleegyezése nélkül elkötötték a petevezetékét. Ezt követően indított az üggyel kapcsolatban vizsgálatot a kórház főigazgatója és a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. Kaltenbach Jenő a Nemzeti és Etnikai Jogvédő Irodától érkezett beadvány alapján vizsgálja, hogy ért-e hátrányos megkülönböztetés az intézményben roma nőket.