Csongor
1 °C
9 °C

Külön osztályon szülnek a roma nők Egerben?

2003.05.19. 16:16
Az egri Markhot Ferenc Kórház főigazgatója azt kérdezi Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsmantól, hogy kapott-e bejelentést a a romákat ért állítólagos megkülönböztetés miatt kórházukból. Újsághírek szerint a szülészeti osztályon elkülönítik, külön kórteremben kezelik a cigány származású kismamákat.
Vizsgálatot kezdeményezett Kovács József, az egri Markhot Ferenc Kórház főigazgatója, annak kiderítésére, hogy megfelelnek-e a valóságnak azok a híresztelések, hogy hátrányos megkülönböztetés éri az intézmény szülészeti osztályán a roma nőket. A hírek szerint elkülönítik, külön kórteremben kezelik az osztályon a cigány származású kismamákat.

Az igazgatónak nem szóltak

A főigazgató ezzel párhuzamosan Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsmanhoz fordult. Levelében arra kéri az országgyűlési biztost: tájékoztassa, ha bárki panasszal élt volna hivatalánál a kórházzal szemben.

Kovács József azt mondta, hogy hivatalba lépése óta sem fogadónapjain, sem írásban nem kapott olyan jelzést, panaszt, hogy bárkit faji megkülönböztetés érne az intézményben. A szülészeti osztályon a betegek állapota és az elvégzett beavatkozás alapján dől el, hogy melyik helyiségbe kerülnek.

Elvégzett beavatkozások szerint

Kovács József elmondta, hogy külön helyiségben helyezik el azokat a kismamákat, akik a szülést követően együtt kívánnak lenni gyermekükkel, és külön szobában azokat, akik csak a szoptatások idején találkoznak újszülöttjükkel. Úgynevezett posztoperatív őrzőkbe kerülnek azok, akik császármetszéssel szülnek, azon kismamákat pedig, akiknél komplikációk lépnek fel, az intenzív részlegben helyezik el - tette hozzá.

Az intézmény korábban pályázatot nyújtott be az egészségügyi tárcához a betegek körében elvégzendő szociális vizsgálat támogatására. Az intézmény szociális szervezői többek között arra kíváncsiak, hogy a betegek tapasztalnak-e bármilyen faji megkülönböztetést a kórházban.