Márk
13 °C
28 °C

Az egyházakat nem érinti a megszorítás

2004.03.02. 07:18
Állami költségvetésből idén 26 milliárd forinthoz jutnak az egyházak hitéleti tevékenységük támogatására. Az SZDSZ szerint ennek az összegnek a nagyobbik részét a híveknek kellene biztosítaniuk. A személyi jövedelemadó egy százalékát kiegészítő támogatás összesen 11 milliárd forint, a vissza nem kapott ingatlanok után, ingatlankárpótlásként 7,4 milliárd forintot kapnak az egyházak.
Az idei költségvetési támogatások elosztása az egyházak között még nem fejeződött be, de az biztos, hogy a határon túli magyar egyházi személyek számára is biztosítanak 36 millió forintot - tudta meg a Magyar Hírlap a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokkal foglalkozó államtitkárságán.

Az is egyértelmű, hogy a miniszterelnökséget érintő takarékossági intézkedések köréből az egyházak számára utalandó összegek kimaradtak.

Egyházi szakértők szerint lehetne spórolni az egyházi költségekből, például az ingatlanok után kifizetett járulékokból.

Ezzel szemben a Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára úgy véli, az egyházi finanszírozás összegéből nagyon nehéz lenne bárhonnan elvonni, mert azok döntő része normatív támogatás.

Az SZDSZ szerint csak a hívők és ne az állam finanszírozza az egyházak hitéleti tevékenységét. Az SZDSZ azt is szeretné, ha a jelenleg az egyházaknak és a civil szervezeteknek felajánlható egy-egy százalékot összevonnák.

Tízmilliárdot költöttek fejlesztésekre
A magyar katolikus egyház összbevétele 53 milliárd forint volt 2002-ben, ebből tízmilliárdot költöttek beruházásokra, felújításokra. A katolikus egyház hitéletre 21 milliárd 812 millió forintot használ fel, ebből állami hozzájárulás 8 milliárd 400 millió, önkormányzati támogatás 353 millió forint, a többi saját bevételi forrás (belföldi és külföldi adományok, önkéntes egyházfenntartói hozzájárulások). A hitéleti tevékenységen belül állami támogatás jut a hitoktatásra (2,4 milliárd), az ingatlanfelújításokra (1,1 milliárd), a közgyűjteményre (400 millió), vidéki egyházi személyek támogatására (egymilliárd), vissza nem kapott épületek utáni járadékra (3,2 milliárd).