Mégsem lehet bejegyeztetni az élettársi kapcsolatot

2008.12.15. 14:33
Lényegében megegyezik a házassággal a bejegyzett élettársi kapcsolat, ezért az Alkotmánybíróság megsemmisítette az erről szóló jogszabályt. A kormányszóvivő szerint új javaslat készül.

Megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt az Alkotmánybíróság hétfőn kihirdetett határozatában, így a törvény nem lép hatályba 2009. január 1-jén.

A testület szerint a törvény homogén csoportként kezeli a különböző és azonos nemű emberek párkapcsolatait, és tartalmaz egy olyan szabályt, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot a lényeges tartalom tekintetében azonossá teszi a házassággal.

Az AB emlékeztetett rá, az alkotmány védi a házasságot, a bejegyzett élettársi kapcsolat férfi és nő között - akik egymással házasságot köthetnek - az alkotmány által védett házasság megkettőzésének tekinthető.

A testület ugyanakkor hangsúlyozta: az azonos neműek tartós párkapcsolata számára az elismerés és védelem igénye levezethető az emberi méltósághoz való jogból, és az azonos nemű emberek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményének létrehozása nem alkotmányellenes.

A határozathoz Balogh Elemér és Kiss László párhuzamos indoklást csatolt, Bragyova András pedig különvéleményt fűzött. Bragyova András nem értett egyet a határozat azon pontjával, amely megsemmisítette a törvényt. Az alkotmánybíró különvéleménye szerint jogilag különbözik a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolattól.

Kiküszöbölik a "jogtechnikai problémát"

Gyurcsány Ferenc felkérte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy készítsen elő egy olyan javaslatot, amely kiküszöböli az Alkotmánybíróság által hivatkozott jogtechnikai problémát, reagált Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Azzal, hogy január elsejével nem lép életbe a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény, mintegy félmillió honfitársunk szenved továbbra is joghátrányt - reagált a döntésre Léderer András szabad demokrata ügyvivő.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az AB két olyan dolgot is kimondott, amelyet eddig soha.

Ezek szerint az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolata nem számít alkotmányellenesnek. Emellett azt is kimondták, hogy az alkotmány keretein belül az azonos neműek számára létre kell hozni egy, a házastársakéhoz hasonló olyan jogállást, amely biztosítja az egyenlő méltóságú személyként való kezelésüket.

Léderer András ebből azt a következtetést vonta le, hogy hétfőtől az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértést követ el, amíg nem hoz létre egy erre szolgáló intézményt.

A politikus az ügyben megbeszéléseket kezd a szakmai szervezetekkel és a pártokkal, hogy még a parlament tavaszi ülésszaka előtt be lehessen nyújtani egy, az intézmény felállítására szolgáló törvényjavaslatot.