Anyakönyvvezető elé vonulhatnak az élettársak

2007.11.16. 13:29
A kormány a jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot, amely 2009-től számos területen adna a házastársakat megillető jogokat az együttélő hetero- és homoszexuális pároknak. A párok gyermeket nem fogadhatnak örökbe, de örökölhetnek egymástól, jogosultak szociális jutattásokra, könnyebben jutnak bankhitelhez és özvegyi nyugdíjhoz.

A bejegyzett élettársi kapcsolat nemcsak a meleg pároknak ad lehetőséget jogaik gyakorlására, de annak a közel 1 millió heteroszexuális embernek is, aki élettársi kapcsolatban él, mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Tendencia, hogy csökken a házasságkötések száma, egyre többen élnek együtt élettársként. A kormány lehetőséget akar teremteni arra, hogy ezek az emberek is a házasfeleket megillető jogosítványokat kapjanak, hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Nem házasodnak

Magyarországon folyamatosan csökkent a házasságkötések száma, Míg 1980-ban ezer lakos közül 7,5 százalék kötött házasságot, 2006-ban csak 4,4 százalék.

A hetvenes évek elején az élettársi kapcsolatok aránya az összes családéhoz viszonyítva 2,1 százalék volt. 2005-re ez az arány elérte a 12,2 százalékot.

Az élettársi kapcsolat létrehozásához ma nincs szükség semmilyen jogi aktusra, a párok viszont számos hátránnyal szembesülhetnek. Egyes szociális juttatásoknál - mint a családi pótlék és a gyes - a házasságban élők többnyire jobban járnak, mint az élettársi kapcsolatban élők. Az együttélésnél mindenki csak a saját gyereke után jogosult a támogatásra, míg a házastársak gyerekeit "összeszámítják".

Majdnem házasság

A mostani jogszabályok nem tekintik például automatikus örökösnek az élettársakat, és bankhitelt is nehezebben kaphatnak. Míg a házasságban élőknek 5 év együttélés kell ahhoz, hogy az elhalt fél után a házastárs jogosult legyen az özvegyi nyugdíjra, élettársaknál ez 10 év és a bizonyítás nem mindig könnyű. Az élettársak kevés (az egyszerű ismerősökéhez képest) „többletjoga” közé tartozik ma, hogy a hatóság előtt megtagadhatják a vallomástételt a másik ügyében.

Az új forma, a bejegyzett élettársi kapcsolat jogilag közelebb áll a házassághoz. A feleknek, akik tehát azonos neműek is lehetnek, anyakönyvvezető előtt kell nyilatkozniuk szándékukról. A bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre ezután a házassággal közel azonos jogok vonatkoznak.

A kormány szándékai szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők ugyanolyan jogokat kapnak a szociális juttatások terén, mint a házastársak. A négy legfontosabb különbség a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság között a következő:

  1. A bejegyzett élettársi kapcsolatban együtt élők párok nem fogadhatnak örökbe gyermeket. Ez érvényes a nem közös gyermekeik örökbe fogadására is, amire továbbra is csak házasfelek között lesz lehetőség.

  2. A bejegyzett élettársi kapcsolat csak 18 év felett köthető (házasságot engedéllyel 18 évesnél fiatalabb is köthet).

  3. A bejegyzett élettársi kapcsolatban élők is felvehetik a másik családi nevét vagy összekapcsolhatják a két vezetéknevet, de nem használhatják a „-né” formulát.

  4. A bejegyzett élettársi kapcsolat megszüntetéséhez nincs szükség válóperre. Ha a két fél fel akarja bontani a kapcsolatot, nincs közös gyermekük és vagyoni vita sincs közöttük, elegendő közjegyző előtt nyilatkozatot tenniük. (Vagyonmegosztási vita azonban természetesen továbbra is csak peres úton rendezhető.)

A jogszabály a tervek szerint csak 2009. január 1-jén lépne hatályba. Az bejegyzett élettársi viszony megteremtéséhez ugyanis csak törvényből 120-at kell módosítani, s összesen több száz egyéb jogszabályt.

Az új jogi forma bevezetéséhez több kétharmados jogszabályt is módosítani kell, bár a változtatások sok helyen nem érdemiek, így nem lesz szükség a parlamentben az ellenzék támogatásához. A bejegyzett élettársi forma például érinti a C-típusú átvilágítást előíró nemzetbiztonsági szakszolgálatokról szóló törvényben a hozzátartozó fogalmát, vagy a képviselők jogállásáról szóló törvényben a vagyonnyilatkozatokat.

Új formanytatványok kellenek

A viszonylag hosszú átmenetet indokolja, hogy számos nyomtatványt és szoftvert is módosítani kell. Szükség lesz továbbá informatikai fejlesztésekre az önkormányzati anyakönyvezésnél, valamint újfajta anyakönyvre és anyakönyvi kivonatra is. Fel kell készíteni a közjegyzőket is, a bejegyzett élettársi kapcsolatot ugyanis ők szüntethetik meg.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta: a bevezetés nem jelent érdemi többletkiadást. A kormány többsége egyetértett abban, hogy olyan fontos emberi jogi, politikai szándék a kérdés rendezése, hogy ha ennek vannak költségvetési hatásai, akkor azokat állni kell – tette hozzá.

Férfi-nő, férfi-férfi, nő-nő az akotmányban

A bejegyzett élettársi kapcsolatnál a kormány javaslata nem tesz különbséget aszerint, hogy az együtt élő felek azonos neműek-e. Ezzel kiküszöböli azt az ellentmondásos helyzetet, amelyet az alkotmány megfogalmazása teremt.

Az alkotmány ugyanis a házasság intézményét férfi és nő életközösségeként védi. Az Alkotmánybíróság ugyanakkor 1995-ben megállapította, hogy "két személy tartós életközössége megvalósíthat olyan értékeket, hogy az érintettek személyi méltóságának egyenlő figyelembevétele alapján az együtt élő személyek nemétől függetlenül igényt tarthat jogi elismerésre”.