Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A rendõrség pénzt kér a Kossuth téri tüntetõk holmiájért

    A szállítási és tárolási költségeket akarják kifizettetni a demonstrálókkal.

  • Péntektõl újra demonstrálnak a Kossuth tériek

    Egyelõre a Liberálisok háza helyén fogják napi 2 órán át követelni Gyurcsány Ferenc távozását.

  • Több mint másfél milliárd forintos kárt okoztak az adófizetőknek a tüntetők a televízió ostroma óta - jelentette ki Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón Egerben.

    Az összeg egyenlő egy kisebb város, egy nagyközség éves költségvetésével - hangsúlyozta a politikus, aki az MSZP egri szervezetének az elnöke is egyben. Az MTV ostromakor 173 millió forintnyi, október 23-án pedig 200 millió forintnyi kárt okoztak a vandálok. A biztonság fenntartásának a költségei pedig mára már elérték az 1.2 milliárd forintot - részletezte a károkat a honatya.

    Török Zsolt a sajtóértekezleten úgy vélekedett, a rendőrséget nem kritika, hanem köszönet illeti azért, hogy közös vagyont védték.

  • Az elmúlt napok eseményei miatt nem vesz részt a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) az október 28-ára a Liga Szakszervezet, illetve a Munkástanácsok Országos Szövetsége által kezdeményezett, a kormány megszorító intézkedései ellen tervezett demonstráción - mondta el a szervezet főtitkára az MTI érdeklődésére pénteken.

    Pongó Géza hozzátette: az FRSZ továbbra is támogatja a LIGA által megfogalmazott, a munkavállalókat és a rendőrség személyi állományát egyaránt érintő kormányzati megszorító intézkedésekkel szembeni követeléseket. Mint mondta, a továbbiakban is minden törvényes eszközzel fel fognak lépni a rendőrség munkavállalói szerzett jogainak védelmében.

    A LIGA és a Munkástanácsok Országos Szövetsége által bejelentett szombati demonstrációhoz korábban csatlakozott a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szakszervezete, amelynek az FRSZ is a tagja.

  • Gyerekeket védő nőt is bántalmaztak a rendőrök a Deák térnél

    A volt újságírónő feljelentést tett a rendrségen, de ha ügyét nem vizsgálják ki, kész az ügyészséghez fordulni.

  • Kétmilliárd forintot kap a rendkívüli kiadásokra a rendőrség a központi tartalék terhére, mondta Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Dansk Emese kormányszóvivő az Index kérdésére elmondta, hogy a kormány teljes mértékben támogatásáról biztosította a rendvédelmi szervezeteket, az elmúlt hetekben végzett munkájukkal elégedett. "A rendőrség a törvényes keretek között a zavargások mihamarabbi megszüntetése céljából lépett fel." Arra a kérdésre, hogy a túlkapásokat kivizsgálják-e, Danks Emese azt mondta, hogy ez az ügyészség feladata, de a rendőrség is megvizsgálja, ha érkezik hozzájuk ilyen.

  • Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya az Indexnek elmondta, nem igaz, hogy felgyújtottak egy rendőrt október 23-án. Leöntötték benzinnel a rendőr lábszárát, és akár fel is gyújthatták volna, de ez nem történt meg, tudtuk meg a rendőrtábornoktól. Vadai Ágnes MSZP-s képviselő korábban, egy szerdai parlamenti bizottsági ülés után beszélt arról, hogy felgyújtottak egy rendőrt 23-án. Miután Gergényi az Indexnek nyilatkozott, Vadai lapunknak elmondta: elnézést kér, hogy ha félreérthető volt a nyilatkozata. Ő inkább úgy értette a dolgot, hogy fel is gyújthatták volna a rendőrt. Vadai szerint ugyanakkor az is igaz, hogy sok rendőrre dobáltak Molotov-koktélokat, és egy rendőrt késsel tényleg megsebesítettek október 23-án.

  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hónap elején még magasan vezette (87 százalék) a hónap legrosszabb demokratájának címére indított internetes szavazást az opendemokracy.net oldalon, de a múlt héten - magyar hackerek - támadást indítottak a szavazás ellen, így megbénítva azt. A honlap üzemeltetői szerint - mint a honlapon közleményben olvasható - a hackerek bebizonyították, hogy legalább annyira rossz demokraták, mint a nevezett politikusok.

    Gyurcsány Ferenc olyanokkal került egy listára, mint a nacionalista török kormányfő Recep Tayyip Erdogan, a japán miniszterelnök, a saját alkotmányt bütykölő Abe Sinzo, a puccsal hatalomra került thai Sonthi Boonyaratglin tábornok, a szerb nacionalista Vojislav Kostunica vagy a gyerekrabló dubai milliárdos, Mohamed bin Rasid Al Maktum.

  • A Kossuth téren egy Kaliforniából érkezett, 1956okt23 rendszámú pick up cirkál. Az FVM-mel szemben, a téren felállított kordonnál körülbelül 30-an vannak, ők ujjongva fogadták, amikor az autó elhaladt mellettük.

  • Egy ellenzéki politikustól az Index úgy értesült, hogy Bene László országos rendőrfőkapitány negyed órája a parlamentbe ment be az I-es kapun. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök irodája pont az I-es kapu felett van. A Kossuth téren körülbelül negyven demonstráló van.

  • Gyurcsány Tölgyessyvel is egyeztet

    A gyülekezési törvény módosításának előkészítésén dolgoznak, a hosszú demonstrációkra vonatkozó bejelentést ötnaponta meg kellene ismételni.

  • Százfősre fősre duzzadt a tömeg a Kossuth téren, a villamos még közlekedik, de a kordonnál gyülekezők miatt már egy kékvillogós Renault-nak kell felvezetnie a szerelvényeket.

  • Újabb szabálysértési ügyekben döntött szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) az október 23-i zavargásokkal kapcsolatban; P. Györgyöt és két társát három-három nap elzárással sújtották rendzavarás miatt.

    A Fővárosi Bíróság tájékoztatása alapján az újabb ítélettel már tízre nőtt azoknak a száma, akikre szabálysértési eljárásban elzárást vagy pénzbüntetést szabtak ki, illetve egy embert figyelmeztetésben részesítettek. Valamennyien október 23-án, hajnalban valósították meg cselekményüket a Kossuth téren, vagyis azok között voltak, akik a hatóság felszólítása ellenére sem voltak hajlandók elhagyni a teret.

  • Mintegy ötvenen gyülekeznek a Nagy Imre szobornál, a Kossuth tér melletti Vértanúk terén, ahol az V. kerpületi önkormányzat tart megemlékezést. A szónok ezen az eseményen Rogán Antal polgámrester lesz.

  • Rogán Antal az V. kerület polgármestere a városrész megemlékezésén azt mondta, ’56 a szabadság ünnepe, ezért erőszaknak helye nincs. A politikus szerint éppen ezért nem akartak se vízágyút, se könnygázt, sem pedig gumilövedéket.

    Azok, akik erőszakoskodtak és akik a hivatali erőszakot alkalmaztak, tettükért a jövőben felelni fognak. Nagy Imre szobránál a belvárosi frakciók képviselői helyezték el az emlékezés virágait, a konzervatív politikusokat, köztük Rogá nAntalt megtapsolták, a szocialista frakcióvezetőt, Pásztor Tibort hazaárulózás, fujjolás kísérte, akárcsak a szabad demokraták képviselőjét.

  • Az V. kerületi önkormányzat megemlékezésén résztvevők átsétáltak a Nagy Imre szobortól a néhány lépésnyire lévő Kossuth térre, ahol addig harmincan emlékeztek némán.

    Így a résztvevők száma 150 fősre duzzadt. Az egybegyűltekhez ifjabb Hegedűs Lóránt intézett rögtönzött beszédet, aki nehezményezte, hogy nem emlékezhetnek az emlékműnél az 50 évvel ezelőtti sortűz áldozataira. A himnusz és a Székely hímnusz eléneklése után a résztvevők "Vesszen Gergény, vesszen Gergényi" jelszót skandálták.

  • Csendesen, egymással beszélgetve állodgál békésen a Kossuth téri kordonok mellett mintegy 150 emlékező. Öt nemzeti színű zászló van a résztvevőknél, viszont nincsen komoly rendőrségi mozgolódás.

    A 2-es villamos csak a Kossuth térig közlekedik és a parlament mellett már csak a trolibuszok járnak, az autókat nem engedik be a térre.

  • Rogán Antal az MTI-hez eljuttatott közleményében őszinte sajnálatát fejezte ki azért, mert a kerület megemlékezésén hazaárulónak titulálták az MSZP frakcióvezetőjét, Pásztor Tibort, illetve az SZDSZ képviselőjét is. Rogán a Belváros-Lipótváros polgármestereként elítélte a történteket.

  • Körülbelül kétszáz-háromszáz ember gyűlt össze szerda este hét óra után Budapesten, a Kossuth Lajos téren. Az emberek egy körülbelül kilencezer négyzetméteres területen kisebb csoportokban beszélgetnek egymással.

    A környéken mindössze közlekedési rendőröket látni. A térbe torkolló Szalay utcában azonban egy vízágyú parkol, mögötte pedig egy rendőrökkel teli teherautó áll, a két jármű délután egy óra körül érkezett a helyszínre.

    A kettős kordonon belül továbbra is rendőrök sorakoznak. Szerda délután folyamatosan rendőrautók járták a Kossuth teret, a járőrözés azonban este hét óra körül megszűnt. A Parlament kordonnal körülvett parkolójában több mint harminc rendőrségi jármű parkol, autók, buszok és teherautók.

  • Usztics Mátyás színész megjelent a Kossuth téren és arra buzdította a résztvevőket, hogy maradjanak a téren, nincs okuk arra, hogy elmenjenek.

    Felbukkant a tömegben Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006. egyik alapítója is, aki kérdésünkre jelezte, nem ő szervezte a mostani megemlékezést, mint állította, péntektől demonstrálnak újra, de egyelőre nem a Kossuth téren, hanem a Károly körúton a liberálisház helyén.

  • Tanítani kell a magyarokat Gönczöl Katalin, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság elnöke, volt általános ombudsman szerint az illegális tüntetések során várható rendőri fellépésre. A Klubrádióban nyilatkozva arról beszélt, hogy a zavargások során sokan csak bámészkodtak, nem sejtvén, hogy ezzel bátorítólag hatnak a zavargókra. Nyugat-Európában egy ilyen helyzet nem fordulhat elő, mert ott "vagy tudatosan vállalja (valaki), hogy (ilyen) helyzetbe kerül, vagy elmegy onnan, de semmiképpen nem viselkedik ilyen felelőtlenül saját magával szemben" - mondta.

  • Az erősebb emberek nyakába ülnek a Kossuth téren az alkalmi szónokok, így helyettesítik a színpadot. Hangosítás sincs, így a kormányfő távozását követelő tüntetők igyekeznek mondandójukat üvöltve közölni a sokasággal.

  • Orbán Viktor felszólította Németországot, illetve Európát, hogy november 4-ét, az 1956-os magyarországi forradalom véres leverésének napját nyilvánítsák a kommunizmus áldozatainak emléknapjává.

    A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke a konzervatív Konrad Adenauer Alapítvány szerda esti, az ötven évvel ezelőtti magyarországi eseményekkel foglalkozó rendezvényén elhangzott beszédében hangsúlyozta: ha nem lett volna 1956, az Európát kettéosztó vasfüggöny még mindig létezne, s állna az egykori Kelet- és Nyugat-Berlint szétválasztó berlini fal is.

    "Eddig még soha nem kértünk semmit ezért cserébe, most azonban azt kérjük, hogy november 4-e legyen a kommunizmus áldozatainak emléknapja" - jelentette ki Orbán, hangoztatva, hogy Európát 1956 mentette meg a kommunizmustól.

  • A Kossuth téri gyülekezésről Jármy Tibor rendőr őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának vezetője azt mondta: "ebben a pillanatban a rendőrök nem avatkoznak be".

    Utalt arra, hogy az 50 évvel korábbi sortűz emléknapjára békés szándékú emberek érkeztek. Mint mondta, a gyülekezést ugyan nem jelentették be, de hogy mit tesz a rendőrség az adott helyzetben, az "sok dologtól függ".

    A kollégák minden helyzetet megpróbálnak kezelni. "Nagyon sok mindennek meg kell feleltetni a döntéseket, elsősorban a törvényeknek, de az emberi tisztességnek éppannyira - mondta Jármy Tibor, hozzátéve: "a rendőrségben van tolerancia".

  • Bár az emlékezőkhöz hozzá sem szólnak a rendőrök, a környező utcákban lévő vendéglátóipari egységekben azért igazoltatják a fiatalokat. Korábban a rendőrségi szóvivő azt mondta, a zavargásokban résztvevőket keresik.

  • Egy 30 év körüli fiatalaember arra buzdította a néhány száz fős tömeget, hogy menjen haza. A demonstrálók nemtetszésüket fejezték ki. a rendőrök arrébb tessékelték az egyet nem értőt és igazoltatták.

  • Tudósításunk jelentése szerint a harmincas férfi letérdepelt a földművelési minisztérium elé és úgy könyörgött az emlékezőknek, hogy menjenek haza. A rendőrök először csak igazoltatták és felírták az adatait, nem sokkal az incidens után el is vitték.

  • Három önjelölt szervező megpróbált megegyezni a rendőrséggel, hogy három ember bevihesse az '56-os emlékhelyre a virágokat, koszorúkat, mécseseket. A néhány száz fős tömeg ezt elutasította, így nem jut el az emlékműhöz egy virág sem.

  • Helyszíni előterjesztéssel ismét napirendre kívánja vetetni a Fővárosi Közgyűlés első munkaülésén, csütörtökön Demszky Gábor főpolgármester azt a közterület-használatot szigorító rendeletmódosítást, amit két hete az alakuló ülésen az ellenzék felháborodása miatt visszavont - tudta meg az MTI szerdán városházi forrásokból.

    Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) frakcióvezető az értesülést megerősítve elmondta, a liberális frakció szerdán este tájékoztatást kapott arról, hogy ismét napirendre kerül a közterület-használat szigorúbb engedélyezését, a közterületi rend biztosítását célzó főpolgármesteri indítvány.

    Két hete Demszky Gábor elsődlegesen a Kossuth téri tüntetés miatt azt szorgalmazta, hogy a jövőben a politikai és a kulturális jellegű rendezvényeknél engedélyhez kössék a különböző kellékek, így a színpad, a kivetítő és a hangosítás eszközeinek elhelyezését. Az ellenzék ezt a gyülekezési jog durva korlátozásának, antidemokratikus lépésnek tartotta.

  • Egyre többen gyülekeznek a Kossuth téren a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt. Az ötven évvel ezelőtti sortűzre emlékezők békések, egy-egy ember olykor beszédet mond, de azt kevesen hallják. A többség kis csoportokban beszélget. A rendőrség, egészen pontosan Gergényi Péter budapesti főkapitány három emlékezőnek engedélyt adott, hogy a kordonon belüli 56-os emlékműre virágot helyezzen el, jelentette az MTI. Munkatársunk jelentése szerint a rendőrök három újságírót is beengedtek a virágletételhez, ahhoz ragaszkodtak csak, hogy az egyikük hírtévés legyen.