Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Első sorban fekete ruhás fiatalokat igazoltatnak a rendőrök a Kossuth tér környékén. A Nádor utcában egy szórakozóhelyen egy fekete ruhás, bokavédős fiatalembert igazoltattak, akinél gázálarc volt. A fiatal férfi együttműködő volt, sőt pózolt a sajtónak, végül a rendőrök nem állították elő. A Nádor utcában a rendőrök igazoltatták annak a gépkocsinak a vezetőjét is, amely korábban, lassítva, többször áthajtott a Kossuth téren, s amelyben magyar zászlót lobogtató fiatalok ültek. (MTI)

  • A rendőrség nem szorította a tüntetőket a Fidesz-gyűlésre - mondta Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány az ATV Friderikusz most című műsorában kedden este.

    A rendőröket az Alkotmány utcánál megtámadta a tömeg - mondta a főkapitány -, Molotov-koktéllal, kövekkel dobálták őket, ezért a rendőrség intézkedett velük szemben. A tömegnek többször lehetőséget adtak arra, hogy a környező utcákban továbbhaladjanak és "befejezzék a jogellenes gyülekezést". A főkapitány szerint a tüntetők például elmehettek volna a Nyugati pályaudvar, vagy a Roosevelt tér felé. Mint mondta, többször felszólították a jogszabály-sértő tömeget, hogy aki jogkövető magatartást akar tanúsítani, hagyja el a területet.

    Amikor a tüntetők és a rendőrök az Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út torkolatához értek, megálltak, és a rendőrök kérték a Fidesz-rendezvény szervezőit, hogy a hallgatóságot a rendezvény végén három irányba küldjék el: a Blaha Lujza tér, a Kálvin tér és az Erzsébet híd felé, ne pedig a Deák tér irányába - tette hozzá. A rendőrség megállította a sorfalat a Deák tér magasságában, és szabad mozgást biztosított, hogy a jogkövető állampolgárok elhagyhassák a területet.

    "Mi megvártuk ennek a jogszerű rendezvénynek a végét, megvártuk, amíg a jogkövető állampolgárok levonulnak, majd utána indult meg újra" a rendőri sorfal - tette hozzá. (MTI)

  • Kis tüntetések vidéki városokban

    Legfeljebb párszáz fős tüntetések voltak Szekszárdon, Debrecenben, Székesfehérváron, Sopronban. A felvonulók Gyurcsány Ferenc lemondását követelték, atrocitás nem történt.

  • Kedd este tizenegy óra előtt elhagyták a fővárosban a rendőrjárművek és a vízágyú a Szalay utcát és a földművelésügyi minisztérium előtti útszakaszt. Budapest belvárosában azonban a késő esti órákban még mindig jól látható a rendőri készültség.

    A rendőrök az este folyamán megerősítették a Parlament előtti parkoló, valamint a Rákóczi- és Kossuth-szobor körülötti füves terület köré vont fémkordont. A kordonon belül rendőrök állnak és járőröznek. A Parlament melletti parkolóban több mint 30 rendőrautó és legalább két, rendőröket szállító busz parkol. Ez azt jelentheti, hogy több mint kétszáz rendőr állomásozik a helyszínen.

    Az MTI tudósítóinak helyszíni tapasztalata szerint megerősítették a Köztársaság téri MSZP-székház védelmét is, ahol szintén kettős kordont emeltek az épület köré. A Szabadság téren az MTV-székháznál a szokásosnak megfelelő a rendőri készültség, néhány rendőr rendszeresen járőrözik az épület körül. Rendőrök és rendőrautók cirkálnak a belváros teljes területén.

  • „Azoknak a pártján vagyok, akiket ütnek” – mondta Tamás Gáspár Miklós filozófus a Nap-kelte műsorában. Az egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő szatirikusnak nevezte a budapesti rendőrfőkapitánynak a „jogszerű és szakszerű” fellépésről szóló nyilatkozatát.

    TGM abszurditásnak nevezte, hogy a tömeg egyedül Gyurcsány Ferenc távozását követelte. „Mi volt 2004-ig? Addig jó volt?” – tette fel a költői kérdést. A filozófus szerint a tüntetéseknek politikai tartalma „nem nagyon van”.

    TGM szerint egy hónapja semmilyen jele nincs a kormányzásnak, pedig a kormány élén egy hiperaktív ember áll.

  • Medián: A többség elítéli a zavargásokat

    A megkérdezettek 43 százaléka szerint megfelelő határozottsággal, 38 százaléka szerint túlságosan agresszívan léptek fel a rendőrök október 23-án. Már kevesebben gondolják úgy, hogy Gyurcsánynak mennie kell.

  • Mérsékelt érdeklődés mellett kezdte meg plenáris ülését az Országgyűlés. A tévéközvetítés alapján tíz-tizenöt főre becsüljük a jelenlévők létszámát (386-ból), ennek bizonyára a hangyaszorgalmat követelő, a reflektorfénybe kerülésre kevésbé alkalmas bizottsági munka ésvagy a korai kezdés az oka. Latorcai János, a KDNP frakcióvezető-helyettese napirend előtt a 2006. október 23-i zavargások és az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz között von némi párhuzamot a Meddig tart még a nép kábítása? címmel tartott felszólalásában.

  • Péntekig meghűlés veszélye nélkül tüntethetünk

    Szabad ég alatti ünnepi megemlékezésekre, nagygyűlésekre, tüntetésekre, utcai zavargásokra kiválóan alkalmas idő várható péntekig. Utána sem lesz igazán hideg, de akkor azért már össze kell húzni a zipzárt a bomberdzsekin, be kell gombolni a pufajkát, hacsak nem akarunk összeszedni egy kiadós meghűlést.

  • Fodor Gábor szégyennek nevezte az október 23-án történteket a parlamentben, utolsó napirend előtti felszólalóként. Az SZDSZ-es politikus Orbán Viktort és a Fideszt tartja felelősnek a történtekért. Egyébként egyre több képviselő futott be a munkahelyére, de így is nagyon sok az üres szék.

  • Az SZDSZ-es Fodor Gábor Orbánt bíráló napirend előtti felszólalására a koalícióstárs Arató Gergely államtitkár válaszol, és bátran egyetért vele.

  • A parlamentben, a napirend előtti felszólalások után, megkezdődött a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló törvényjavaslat vitája. Molnár Lajos egészségügyi miniszter ezt a törvényjavaslatot az első egészségügyi reformtervezetnek nevezte.

  • Az Európai Parlament Magyar Néppárti Képviselőcsoportja megdöbbenésének ad hangot a Budapesten október 23-án törvényes jogukkal élő demonstrálók elleni provokatív és agresszív rendőri fellépés miatt. Ezt tartalmazza az a nyilatkozat, amelyet a magyar néppárti (azaz fideszes, KDNP-s és MDF-es) európai parlamenti képviselők adtak ki Strasbourgban.

    A dokumentum szerint az 1956-os forradalom a szabadságjogok kivívásról, a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságának követeléséről is szólt. "Ezen alapjogok részét képezik az Európai Alapjogok Chartájának is, mint ahogy minden demokratikus jogállam alapvetésként fogadja el, és alkalmazza őket. A demokratikus hatalom arról ismerszik meg, hogy tiszteletben tartja a szabadságjogokat, és tolerálja az eltérő véleményeket."

  • Beszóltak a rendőrfőkapitánynak a parlamentben

    A kormánypártok szerint puccsszerűen hívták össze az ellenzékiek három bizottság közös tanácskozását, elmaradtak a meghallgatások. Egy kis kakaskodás azért volt.

  • Nem a Kossuth téren, hanem az 56-osok terén (a korábbi Felvonulási téren) állítják fel csütörtök reggel az ARC Művészeti Szolgáltató Kft. és a Merlin Kft. által meghirdetett pályázat 56 darab óriásplakátját. Az eredeti tervek szerint szerda reggeltől lehetett volna látni az óriásplakátokat a Kossuth téren, de mivel a helyszínt biztonsági okokból lezárták a kiállítás az 56-osok terén kap helyet. A plakátokat csütörtök reggeltől kezdik felállítani, az építés egy napot vesz igénybe, így kiállítás péntektől tekinthető majd meg.

  • Révész Máriusz mégis feljelentést tesz a rendőrök ellen

    Révész Máriusz megváltoztatta véleményét, mégis feljelentést tesz az őt bántalmazó rendőrök ellen. A fideszes országgyűlési képviselő október 23-án pártja nagygyűlése után sérült meg az utcai harcokban.

  • Újabb két feljelentés érkezett az ügyészségre a rendőrök ellen az október 23-ai rendőri intézkedések miatt, közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerdán. Morvai Attila tájékoztatása szerint szerda délig négyen tettek feljelentést. Ők bántalmazás hivatalos eljárásban vétség gyanúja miatt tettek feljelentést az ügyészségen. (MTI)

  • "A békés rendszerváltás paktumának megkérdőjelezése zajlik jelenleg Magyarországon" - vélte Sergio Romano olasz történész-újságíró a Les Échos című francia gazdasági napilapban szerdán közölt elemzésében. A múlt undorító visszatérése fenyeget keleten című írásában Olaszország egykori NATO-, majd moszkvai nagykövete, jelenleg az egyik legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera szemleírója hangsúlyozza, hogy a budapesti Olasz Kulturális Intézetben szeptember 28-29-én rendezett 1956-os konferencián azt tapasztalta, hogy az 56-os felkelőket a jelenlegi kormányellenes tüntetőkkel összehasonlítva az ötszáz részvevő többsége egyetértett azzal a Magyarországon általánosan elterjedt nézettel, hogy a jelenleg hatalmon lévő szocialisták az országot a forradalom leverése után irányító kommunisták örökösei. (MTI)

  • Elutasítja a Gyurcsány-programot, ugyanakkor támogatja a népszavazás Orbán Viktor által felvetett gondolatát a Magyar Kommunista Munkáspárt, derül ki a parlamenten kívüli politikai erő szerdán kiadott közleményéből. A párt álláspontja, hogy egy népszavazás megakadályozhatja a felsőoktatásban a tandíj bevezetését, elejét veheti a kórházak privatizálásának, a vizitdíj bevezetésének. "Megakadályozhatja, hogy a külföldi mamutcégek tönkretegyék a magyar gyógyszertárakat."

  • Ötmilliárdba kerül egy népszavazás

    A legnagyobb kiadás az értesítők kiküldése és a választói névjegyzék elkészítése.

  • A rendõri taktika eredményezte az ellenállást

    Szikinger István szerint a rendõrök törvényesen is eljárhattak volna, de ahelyett hazudtak, és hülyegyerekként kezelik a közvéleményt.

  • Slota irigyelheti a pesti tankfoglalókat

    Lehet-e tankot lopni Moszkvában is? Slota csak álmodhat arról, ami a Deák téren történt. Gyurcsány volt arrogáns, vagy az ellenzék támad? Nemzetközi lapszemle.

  • Elküldték a rendőrök a koszorúzókat a Kossuth térről

    Húsz-harminc ember szeretett volna virágokat elhelyezni az 50 évvel ezelőtti sortűz áldozatainak emlékére, a rendőrök azonban nem engedélyezték, hogy a kordonnal körülvett 56-os emlékhelyhez menjenek.

  • Tanuljon meg tankot vezetni!

    Ha Ön forradalmár, szüksége van egy tankra. Harckocsit viszont kevesen tudnak vezetni. Összegyűjtöttük a hat legjobb tematikus játékok, ezekből lépésről lépésre tanulhatja meg a tankok irányítását, a célzást, a kancelláriaminiszterek kilövését, valamit azt, hogy mihez kezdjen, ha nem találja tarsolylemezes övtáskájában a harckocsi slusszkulcsát.

  • Túlterhelte a mobilhálózatokat a hétfői összecsapás

    Mindhárom mobilszolgáltató kiemelkedő forgalomról számolt be, a frekventált helyeken tízszer annyian ragadtak telefont, mint egy átlagos ünnepnapon. Népszerű volt az sms és az mms is.

  • A Legfőbb Ügyészhez fordult az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke ismeretlen tettes elleni feljelentéssel a tömegoszlatások folyamán a rendőrség által bevetett könnygáz miatt.

    A szervezet szerint a bevetett gázok főként az asztmában, és más tüdő- vagy légúti betegségekben, illetve epilepsziában szenvedők vagy szívbetegek számára igen veszélyes, de egészséges állampolgárokat is veszélyeztető könnygázfajták használata révén nagy valószínűséggel tömegesen megvalósult, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint az egészségügyi ellátáshoz fűződő állampolgári alapjogok durva sérelme miatt.

  • Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke az Infó Rádióban elhangzott interjújában egy mentős ismerősére hivatkozva azt mondta, hogy a mentők éppen egy sérült embert láttak el, amikor a rendőrök őket is végigverték gumibottal. "Mivel ilyen esetről az Országos Mentőszolgálat helyszíni munkáját irányító mentésvezetőknek nem volt tudomása, a mai napon az összes mentőegységtől információt kértünk az október 23-i eseményeken történtekről. Ennek alapján megállapítható, hogy az Országos Mentőszolgálat október 23-án szolgálatot teljesítő dolgozóit a rendőrök részéről semmiféle atrocitás, bántalmazás nem érte" - áll a mentőszolgálat szerdai közleményében.

  • Orbán Viktor minden egyes megnyilvánulása elbizonytalanítja a magyarországi befektetőket és a pénzpiacot, a reformokról szóló népszavazás kérdései pedig nem segítik a tisztánlátást - erről a gazdasági miniszter és az SZDSZ elnöke beszélt szerdai közös sajtótájékoztatóján.

    Kóka János elmondta: Orbán viselkedése bizonytalanná teheti azt a jelenleg mintegy 1.700 milliárd forintnyi befektetést, amely Kelet-Közép-Európa felé tart, és nagy része jó eséllyel Magyarországon köt ki. Ezek közvetlenül mintegy 40 ezer munkahely létrehozásának a lehetőségét jelentik - mutatott rá. "Ha a befektetők elbizonytalanítását nézzük, akkor azt látjuk, hogy a hatások akár nagyon súlyosak is lehetnek; az a politikai kockázati felár, amit Magyarország kamatterheinek növekedésével kell megfizetnünk, az akár évente több 10 milliárdos lehet" - fogalmazott.

    Hozzátette: a Fidesz elnöke az utcai politizálással tönkre tette az '56-os forradalom méltó megünneplését, és most az uniós pénzek lehívását veszélyezteti.

  • Az eredeti program szerint folytatódik az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára rendezett állami ünnepségsorozat, ám a korábban a Kossuth térre tervezett "forradalmi emlékpontot" a köznyelvben Felvonulási térként ismert, most felavatott Ötvenhatosok terén állítják fel - közölte az MTI-vel a Kormányszóvivői Iroda szerdán. A változtatást azzal indokolták, hogy "az elmúlt napok eseményei a korábbinál szigorúbb biztonsági intézkedéseket tesznek szükségessé".

  • A Fidelitas, a Fidesz ifjúsági szervezete délután háromkor rövid tiltakozó performanszot tartott az ORFK Teve utcai székháza előtt. Egy nyilatkozatot olvastak fel az újságírók előtt, amely a rendőri brutalitás ellen és azért emelt szót, hogy ne essen a jövőben semmilyen bántódása senkinek, mert gyülekezési jogával él. Ezután a tucatnyi fiatal a hétfői eseményekről készült fényképeket és fehér virágokat helyezett el az épület tövében.

  • Lanczner Ferdinánd, a magát a Kossuth téri tüntetők főparancsnokának nevező férfi a Fidelitas rendezvényével egyidőben érkezett a Teve utcai székházhoz. Először röviden szólt a 15 idősebb tüntetőhöz, akik szintén kíváncsiak voltak a Fidelitasra, szerinte árulók férkőztek soraikba. Egy férfi arról beszélt, hogy a hatóságok elhallgatják, hogy 4 halálos áldozata van a tüntetéseknek, a Fidelitaszosokat pedig "divattüntetőnek" nevezte.

    A Satuként ismert Lanczner ezután panaszt tett az ORFK ügyfélirodájában, mert amióta vasárnap kitessékelték őket a Kossuth térről, papucsot és mackónadrágot kénytelen viselni. A rendőrök mindenétől megfosztották, beleértve mobiltelefonját és autóját is, sorolta.