2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Minden honszerető magyar embert" a Bazilikába hívott ma este 6 órára a Kurucinfo radikális internetes portál II. Rákóczi Ferenc "Nagyságos Fejedelem és bujdosótársai földi maradványainak hazahozatala és újratemetése centenáriuma alkalmából". A honlap szerint ünnepi szentmisén emlékeznek meg a kuruc szabadságharc szellemi hagyatékáról.

    A portál szerint a mise után az emlékezők gyertyákkal a kezükben átvonulnak a Kossuth téren lévő Rákóczi-szoborhoz. A Kuruc info elvárja a forradalmároktól, hogy alkalomhoz illő, korhű ruhába öltözzenek. Az Index információi szerint ma "több tízezer" sms-ben hívták az embereket az eseményre.

  • Mintegy százan jöttek ki a II. Rákoczi Ferenc emlékére tartott mise végén a Bazilikából. Tudósítónk jelentése szerint a Bazilika előtti tér egyik szegletéből valaki kétszer azt kiáltotta, hogy irány a Kossuth tér, erre azonban senki nem mozdult meg. A Bazilika előtt megjelent több veterán Kossuth téri tüntető, akik az embereket a Parlament elé invitálják. Egy meccseken használt duda is megszólalt, s a miséről jövők közül közel százan végül elindultak a Koossuth tér irányába. A program szerint ott mécseseket gyújtanának a Rákóczi szobornál, a területet azonban dupla kordon védi és sok rendőr.

  • Tudósítónk a Kossuth téren 100-120 gyülekező embert számolt össze a rendőrkordonon kívül. Többen mécseseket gyújtanak, egy megafonból pedig alkalmi szónokok beszélnek. Egyikük épp azt bizonygatja, hogy a rendbontást hétfőn nem a tüntetők, hanem a rendőrök kezdték.

  • A Kossuth teret lezáró kordonnál 60-80 rohamrendőr álldogál, egyelőre sisak nélkül, leeresztett pajzsokkal.

  • A Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) parancsnoka elismerte, hogy voltak kifogásolható rendőri intézkedések az október 23-ai tömegoszlatásban, ezért belső tényfeltáró vizsgálatot rendelt el, olvasható az Origo pénteki cikkében. Mint írják, Dobozi József rendőr dandártábornok, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnoka azt mondta, ő maga is látott olyan felvételeket, amelyeken a rendőrök kifogásolhatóan jártak el.

    A parancsnok emellett hivatkozott a rendőrségi törvényre, amelynek értelmében a földön fekvő, már harcképtelenné tett tüntetőt nem szabad verni vagy rugdosni. Több fotón és felvételen látszott, hogy ennek az ellenkezője történt hétfőn. Dobozi József kitért arra is, hogy a rendőrség már talált egy új megoldást a rohamrendőrök azonosíthatóságára, erről hétfőn fognak részleteket elárulni.

  • Orbán Viktor szerint kizárt, hogy az október 23-i ostrom elrendeléséről a rendőrök önmaguk, politikai támogatás nélkül döntöttek volna. A Fidesz elnöke erről a Hír tévé péntek esti műsorában beszélt. Szerinte a rendőrség egy komoly válságot él át, egy olyan rendőrségre lenne szükség, amelyről érezhető lenne, hogy értünk van.

  • Orbán neokommunizmusnak nevezte a mostani kormány ténykedését. Csalnak, hazudnak, korruptak, mondta. Arról is beszélt, érez magában elég erőt, ahhoz, hogy megváltoztassa ezt.

  • A jobboldal a demokrácia keretein belül akar maradni, fejtegette Orbán Viktor a Hír tévében. Arról is beszélt, hogy a népszavazás az utolsó demokratikus eszköz, amivel az ellenzék élni tud. "Utána már nincsen semmi" - mondta. Erőteljes népakarattal kell eltávolítani a miniszterelnököt, és egy új kormánynak kell felállnia. Szerinte ezt a népszavazással el is lehet érni.

  • A kormány Orbán szerint nem számol a népakarattal. "Azt gondolják, megszerezték a hatalmat, és kész". A kormány hozzáállása szerinte reformokkal takarózó, de diktatórikus. A népszavazásig nem lehet bevezetni a tandíjat és a vizitdíjat. Egy demokratától ez elvárható lenne, mondta.

  • Tudósítónk találkozott egy fiatalemberrel a Kossuth téren, aki egyedül ül, és olvas a Parlament előtt. Mint megtudtuk, ez egy egyszemélyes tüntetés. A fiatalember úgy érezte, ott kell lennie az utcán, mert őt is felháborította a rendőrségi beavatkozás durvasága. Az egyszemélyes tüntetés szervezőjéről és egyetlen résztvevőjéről még azt kell tudni, hogy az Index lelkes olvasója.

  • A Parlament egyik kapujánál rendőrök gyülekeznek, a felszerelésüket ellenőrzik és testvédőket vesznek fel. A Kossuth téren a közlekedési rendőröket lassan rohamrendőrök váltják fel. A gyülekezők tudni vélik, hogy valamire készülnek.

  • Orbán szerint várható, hogy az unió a lehető legszélesebb körben tárgyalja majd meg a Magyarországon történteket, és ezt ő maga is kezdeményezni tudja. Az várható, hogy az unióból a következő napokban emberi jogi szervezetek érkeznek majd Magyarországra, és megvizsgálják az esetleges jogsérelmeket. A magyar embereknek szükségük van az Európából érkező segítségnek, de az unió szerinte nem fog döntést hozni a magyar kormányról.

  • "Mi a bajuk a szocialistáknak velem?" - tette fel a kérdést, majd elmondta, megjegyez minden vádat, rágalmat, ami a szocialistáktól érkezik felé. Göbbels-i politika meghosszabbítása az, ami Magyarországon zajlik. ennek lényege, hogy úgy kell politizálni, hogy meg kell nevezni az ellenséget, és azt ütni-vágni kell. "Ez vagyok én" - mondta Orbán Viktor.

  • A Fidesz elnöke a Hír tévében azt mondta, a szocialisták nagyon ritkán értenek a szép szóból. Orbán szerint legkésőbb az önkormányzati választások után le kellett volna váltani Gyurcsány Ferencet, de ezt nem tették meg. Kifejtette, hogy egy egyszerű miniszterelnök-csere nem oldaná meg a dolgokat, egy új kormányra lenne szükség, de új választások nem kellenek, mert az menekülőpálya lenne a szocialistáknak. Szakértői kormányra van szükség, szögezte le.

  • A Kossuth téri permanens tüntetés idején mindig feltűnt az a mikrobusz, amelyet teleragasztottak plakátokkal és szórólapokkal. A rendőrök valószínűleg unatkoznak, mert most a Kálmán Imre és a Honvéd utca sarkán megállították a kisbuszt és igazoltatják a benne ülőket.

  • A Fővárosi Közgyűlés joga és kötelessége a közterület-használatot rendezni, ez azonban nem korlátozza a gyülekezési jogot, mondta Steiner Pál, az MSZP frakcióvezető-helyettese pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A politikus emlékeztetett: eddig a politikai tüntetések, demonstrációk "úgy zajlottak, hogy az emberek valahol elmondták véleményüket, nem volt arról szó, hogy ott hihetetlenül nagy instrumentumokat építenek, hogy napokat ott tartózkodnak, hogy ott megindul egy jogosulatlan közterület használat".

    Arra kérdésre, miért nem engedélyezte a rendőrség, hogy a gazdák traktorokkal vonuljanak a Parlamenthez, azt válaszolta: "a traktoroknak a szántóföldeken a helye, nem a városban". Mint fogalmazott, nem a traktorokat tiltották ki, hanem a fővárosi közterület-használatról szóló rendeletbe beillesztették azt a jogszabályi rendelkezést, amely szabályozza, milyen járművek közlekedhetnek a városban, köztereken.

  • Tudósítónk szerint a Kossuth téren teljesen békés a hangulat. Mintegy 100-200 ember lézeng a téren, és a rendőrök is csak ácsorognak. Riporterünk szerint ha a tömegből nem provokálják a rendfenntartókat, így is marad a helyzet.

  • Nem belső, hanem tényfeltáró vizsgálatot indított a REBISZ parancsnoka az október 23-ai tömegoszlatás miatt - mondta Garamvölgyi László az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az esetleges túlkapásokban a parancsnokoknak is van felelősségük, ezért meg is teszik a szükséges intézkedéseket - hangsúlyozta.

    A vizsgálat az esetleges szakmai hibák, hiányosságok tisztázása érdekében indult, ami "nem belső vizsgálatot jelent". Elmondta azt is, hogy a rendőrségi törvény és a szabályzat nem tartalmaz olyan kifejezést, hogy "túlkapás", tehát szakmai hibák, hiányosságok miatt indulhat vizsgálat. Az ORFK szóvivőjének közlése szerint a belső vizsgálatot akkor rendelik el a rendőrségen belül, "ha az konkrétumokra alapozható".

    Garamvölgyi László megjegyezte, ha a tényfeltáró vizsgálat hiányosságokat állapít meg, akkor az erre irányuló belső vizsgálat is megindul a REBISZ állományán belül.

  • Tudósítónk szerint a békésen álldogáló, beszélgető 1-200 fős Kossuth téri tömegtől úgy 50-100 méterre, a Nádor utca felé eső oldalon pajzsokkal felszerelkezett rendőrök sorakoztak fel.

  • Több városban is folytatódtak a kormányellenes tüntetések pénteken. Egerben az egyik polgári kör szervezett tüntetést. A szónok azt mondta, "nem engedhetjük magunkat megfélemlíteni, hiszen akkor megvalósulhat az az álom, amit egy ember szövöget, hogy ő rendőrállamot fog létrehozni."

    Debrecen főterén pénteken mintegy 150-en követelték Gyurcsány Ferenc és kormányának lemondását. A demonstráció ezúttal is békésen zajlott le.

    Székesfehérváron a Városház téren százötven-kétszáz tüntető követelte tiltakozott a "diktatúra" ellen. A tüntetésen szemtanúk számoltak be a budapesti Kossuth tér kiürítéséről és a "rendőri túlkapásokról". Az egyik szónok azt mondta, hogy "ukrán és orosz rendőröket" látott a hétfői események során a fővárosban.

    Szegeden csaknem száz ember tüntetett a kormány ellen. A demonstrálók a városháza előtt gyülekeztek, majd végigvonultak a város főutcáján, miközben azt skandálták: "hazaárulók", "nem hiszek Ferencnek, csak a józan eszemnek", "süllyed a hajó, vezetője csaló", "tüntetni nem tilos, vesszen a piros".

    A soproni Fő téren körülbelül 160 tüntető követelte a miniszterelnök lemondását. Gőbl György elmondta: a szónokok megemlékeztek az 1956-os forradalomról. Az évforduló budapesti történéseivel kapcsolatban a rendőrség brutalitását hangsúlyozták.

    Szekszárdon a tüntetés egyik szónoka arról beszélt, hogy hangos szó helyett halk imával kell kérni, hogy Gyurcsány mondjon le. (MTI)

  • A Kossuth tér és a Báthori utca sarkán felsorakozott két szakasz maszkos rendőr. Ezekben a pillanatokban szólították fel a Nagy Imre szobornál álldogáló körülbelül 40 embert, hogy oszoljanak. A Lada Niva hangosbemondójából az hangzott fel, hogy "a rendőrségi törvény 59. paragrafusa" értelmében mindenki hagyja el a területet. Az emberek lassan szétszélednek.

    A hivatkozott paragrafus szerint:

    "ha a jogellenesen összegyűlt, illetőleg jogellenes magatartást tanúsító tömeg a szétoszlásra irányuló rendőri felszólításnak nem tesz eleget, a Rendőrség az e fejezetben szabályozott kényszerítő eszközök alkalmazása mellett a tömeggel szemben a következő eszközt, illetőleg intézkedést alkalmazhatja:

    a) vízágyút,

    b) pirotechnikai eszközt, gumilövedéket,

    c) ingerlőgázt,

    d) elfogó hálót,

    e) lóháton vagy járműkötelékben végzett kényszeroszlatást."

    A paragrafus azt is tartalmazza, hogy ezen eszközök alkalmazására a tömeget előzetesen figyelmeztetni kell. Valamint: tilos a tömeget korlátozni a helyszínről történő eltávozásában.

  • A Fidesz elnöke az MTV Este című műsorában úgy értelmezte saját korábbi mondatait, hogy "az Európai Uniónak tudnia kell, hogy ha posztkommunista kormányok vannak hatalmon közép-európai országokban, akkor kellő körültekintéssel kell eljárni, és el kell kerülni az olyan magatartást, amelyet biztatásnak, vagy segítségnyújtásnak értékelnek ezek a kormányok".

    Orbán Viktor korábban az Európai Néppárt frakcióülésén azt mondta: az Európai Uniónak világossá kell tennie, "hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból sem a hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak".

    Orbán szerint nem a strasbourgi nyilatkozata sérti Magyarország érdekeit, hanem a magyar kormány, amely hosszú hónapokon keresztül valótlan adatokat közölt az Európai Unióval, "letiporja az emberi jogokat", és "rendőri brutalitást próbál fedezni a nyilatkozataival". A pártelnök arra biztatta az embereket, hogy ha Magyarországon nem kapnak jogorvoslatot a rendőri brutalitások ügyében, akkor bátran forduljanak uniós fórumokhoz.

    A pártelnök szerint a Fidesz népszavazási kezdeményezése az utolsó demokratikus lehetőség a demokrácia helyreállítására. "Maradt egy út, ez egy demokratikus út, egy utolsó demokratikus lehetőség, az a népszavazás". (MTI)

  • Kerékbilincset kapott egy tank az '56-osok terén

    Az én 56-om óriásplakát-kiállításból - többségük szemet szúró gagyisága ellenére - legalább kiderül valami a néző számára. Ez különbözteti meg a tér macskakövét felszántó közeli ekeemlékműtől.

    Geszti Péter cége, az ARC „Az én ötvenhatom” címen 56-os témakörben írt ki pályázatot. Az ügyesebbek műveit a Kossuth tér helyett az ’56-osok terén állították ki.

  • Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány felfüggesztését követelte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Pokorni szerint a zavargásokkor tanúsított rendőri fellépés "tűrhetetlen és megmagyarázhatatlan", ezért a Fidesz azt követeli, hogy Gergényi ellen induljon eljárás. Pokorni szerint a főkapitánynak magyarázatot kell adnia arra, miért az Astoria felé terelte a rendőrség a tüntetéket október 23-án, és miért nem biztosította az ott megrendezett nagygyűlés védelmét.

  • Az MDF szerint is módosítani kell a gyülekezési törvényt

    Fokozza a szélsőségeket a "politikai meddőség" és a konszenzus hiánya, állítja Dávid Ibolya, az MDF elnöke egy a Népszavában szombaton megjelent interjúban. Dávid szerint a következmények nélküli vagdalkozás vezetett az október 23-i eseményekhez.

  • Szolid kormányellenes hangulatban tüntetnek a Liga-szakszervezetek a budapesti Clark Ádám téren, a Lánchíd budai hídfőjénél, jelentette az Index helyszíni tudósítója. Most éppen a rendvédelmi dolgozók szakszervezetének szónoka beszél, aki megköszönte a dolgozóknak, hogy a hétvégét nem a családjukkal, hanem tüntetéssel töltik.

    Az Alagút bejárata előtt felállított színpadnál zajló eseményt körülbelül 20 rendőr biztosítja, a ránézésre 1000 résztvevő között ott vannak a tűzoltók, a rendőrök és a katonák képviselői. A tüntetésen elhangzik egy-két füttyszó, egy-két „Gyurcsány mondjon le”, de alapjában véve béke van, jelentette tudósítónk.

    A helyszínen van egy IFA rendőrségi teherató, és láthatók rohamsisakok, pajzsok is, de nincs komoly készültség a környéken.

  • Gaskó: Minden bajunk forrása a feketegazdaság

    A feketegazdaságot ostorozta beszédében a Liga szakszervezetek elnöke, Gaskó István szombat délelőtt a Clark Ádám téren összegyűlt körülbelül ezer fős tömeg előtt.


    A tüntetés képei

    Az élő zenével tarkított tüntetésen többek között tűzoltók, büntetésvégrehajtási dolgozók, vámosok, pénzügyőrök, pedagógusok, atomerőművi dolgozók, vasutasok és fegyveres rendvédelmi dolgozók vettek részt. A körülbelül 20-30 rendőrrel biztosított rendezvény fél egykor ért véget, a demonstrálók békésen elvonultak a Lánchídon keresztül Pestre.

  • A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 megegyezett a rendőrökkel, hogy folytathatják demonstrációjukat. Ezt a Kossuth rádiónak a Kossuth tériek maguk mondták el. A tüntetők hétfőn térhetnek vissza Belső-Lipótvárosba, naponta 17 és 24 óra között demonstrálhatnak. Elsőként hétfőn, október 30-án az Aulich utcában és a Batthyány örökmécsesnél.
  • Az MDF frakcióvezetője indokoltnak tartja a Fővárosi Közgyűlés azon rendeletmódosítását, amely a korábbiaknál szigorúbb feltételekhez köti a köztéri rendezvények megtartását Budapesten. Herényi Károly szombati sajtóértekezletén arról is beszélt, hogy felelőtlenség politikai célból támadni a rendőrség vezetőjét az október 23-i eseményekkel kapcsolatban.

    Az ellenzéki politikus szerint az utóbbi hetek eseményei az Országház körül a gyülekezési joggal való visszaélést jelentették.

    Az október 23-i események méltatlanok voltak 1956 emlékéhez, az MDF arra kér mindenkit, hogy november 4-én egy szál virággal, csendes főhajtással emlékezzen a forradalom leverésére - mondta Herényi Károly a párt országos választmányi ülése után.

  • Népi motívumú gúnyákba, árpádsávos zászlókba és tarsolylemezekbe öltözött metrózókat figyelt meg tudósítónk a Moszkva tér felé utazva. A minden bizonnyal a Várba szervezett alkotmányozó nemzetgyűlésre igyekvők közt ott volt Waszlavik Gazember László is, aki egy ódivatú táskarádióval és egy kopott bőrönddel volt felszerelkezve.