Ez a poszt a következő Percről percre része:

Belpolitikai válság percről percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "A kárfelmérés alapján megállapítható, hogy a belvárosi közvagyont egymillió forint alatti értékben érte kár. Ez elsősorban az utcabútorzat sérüléséből keletkezett" - áll Rogán Antal, V. kerületi fideszes polgármester közleményében. A kerületben működő magáncégek és üzletek tulajdonosainak becsült kárértéke 5 millió forint. Az éjszakai események során négy kirakatot törtek be, és egy épület állványzatát bontották el.

    Mint írja, a Belváros érintett területein a lakók és járókelők többsége a felhalmozódott könnygáztól szenved. "Ezért nyomatékosan felszólítom a hatóságokat, hogy a könnygáz-gránátok belvárosi utcákon és tereken történő nagy tömegű alkalmazása esetén a lakosságot ért következményeket is mérlegeljék."

  • Megsértették Révész Márius mentelmi jogát

    Révész Máriusz hamarosan bejelenti az Országgyűlésnek a mentelmi jogának megsértését. Parlamenti képviselővel szemben ugyanis a rendőrök nem intézkedhetnek.


    Fotó: Huszti István
  • A Pesti Központi Kerületi Bíróság meghosszabbította Ekrem Kemál György házi őrizetét november 26-ig. A férfit csoportosan elkövetett garázdaság bűntettével gyanúsítják.

  • A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint az október 23-án Budapesten előre be nem jelentett helyszíneken csoportosuló, illetve erőszakos cselekményeket elkövető személyek nem a törvényes keretek között éltek gyülekezési jogukkal, így az ilyen csoportok feloszlatására irányuló rendőri intézkedések elrendelése jogszerű volt" - olvasható Kőszeg Ferenc, a bizottság elnöke által írt közleményben. A Magyar Helsinki Bizottság mindemellett továbbra is elengedhetetlennek tartja, hogy a rendőrség vezetése kiterjedt, részrehajlás nélküli vizsgálatot folytasson le az aránytalan rendőrségi intézkedések ügyében.

  • Vitát váltott ki kedden az olasz közéletben Fausto Bertinottinak, az olasz képviselőház elnökének az a beszéde, amelyet az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából tartott képviselőházi megemlékezésen mondott. A Szovjetunió súlyos és szörnyű történelmi bűnt követett el a magyarországi forradalom elfojtásával - mondta Bertinotti. Stefania Craxi - Bettino Craxi egykori szocialista kormányfő lánya - a jobboldali Hajrá Olaszország (Forza Italia) képviselője kijelentette a ház ülésén: Bertinotti jól tette volna, ha azt is hozzáteszi beszédéhez, hogy Craxinak és Nenninek (Pietro Nenni néhai szocialista politikusnak) igaza volt, amikor elítélték a magyar forradalom szovjet eltiprását. Bertinotti felkérte válaszában Stefania Craxit, hogy "tanúsítson a megemlékezéssel összhangban lévő magatartást".

  • A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) november 2-tól november 20-ig demonstrációt jelentett be a Kossuth térre valamint pesti alsó rakpart egy szakaszára, mondta Budai Gyula, a gazdaszervezet demonstrációs bizottságának vezetője. November 2-tól mintegy ezer járművel tüntetnének a Parlament középső nagy parkolójában, valamint a pesti alsó rakparton a Lánchíd és a Margit híd között. A rendőrök szerint a Kossuth téri parkolóban nem fér el ennyi jármű. Hangsúlyozta: a rendőrökkel való további egyeztetés, illetve a Magosz döntésének függvénye, hogy november 2-án valóban Budapestre jönnek-e majd a gazdák.

  • A hétfői zavargások, a Városháza parkban kiállított T-34-es tank elkötése és több más kiállítási tárgy megrongálása után a haditechnikai kiállítási tárgyak nélkül indult útjára a Hadörténeti Múzeum és a MÁV közös, mozgó muzeumi projektje, a Szabadság Vonata. A vonat így most egy poggyászkocsiból és egy multimédiás komfortkocsiból áll. A poggyászkocsi kiállítása így is nagyon szép, mondta el az Indexnek Holló József nyugalmazott altábornagy, a Hadtörténeti főigazgatója.

    A hétfői zavargások során a beindított tank mellett egy másik páncélost, egy Csepel teherautót és egy ágyút is barikádnak használtak a tüntetők. "Keletkeztek károk" - mondta érdeklődésünkre Holló, de pontos összeget nem tudott még mondani. Bár a többi kiállítási helyszínen semmilyen attrociáts nem volt, a budapesti kiállítás összes darabját elszállították. Holló amúgy nem érti a történteket. "Mi csak adni szerettünk volna valamit Budapestnek" - mondta.

  • A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletén kedden délután az MTI-nek megerősítette, hogy a Magosz traktoros tüntetést jelentett be november 2-ára a Kossuth tére. Sass Oszkár arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a rendőrségnek 48 óra áll rendelkezésére, hogy eldöntse: tudomásul veszi-e a rendezvényt vagy megtiltja annak megtartását.

  • Húsz ember gyűlt össze kedd este a Kossuth téri Parlament Café előtt, 100 rendőr lezárta a Kossuth teret az emberek elől. Az emberek a Nádor utca felé vonultak vissza, tudósítónk szerint már szét is oszlottak.

  • Kollegánk futott egy kört a Kossuth téren a rendőrökkel, de tüntetőt sehol nem találtak. A rendőrök most úgy futnak a Nádor utcában, mintha lenne ott valami akció, de munkatársunk szerint nincs ott semmi.

  • A Nádor utcában árnyékra vetődő 20 rohamrendőr visszatért a Kossuth térre, miután nem taláktak tüntetőket.

  • A Kossuth tér körül helyreállt a közlekedési rend, a térre azonban a rendőrségi kordonok miatt továbbra se, lehet belépni.

  • A Tv2 szerint néhány hangoskodó a Kossuth téri metrómegállba menekült a rendőrök elől, akik viszont állítólag utánuk eredtek.

  • Munkatársunk 30 tüntetőt talált a földművelésügyi minisztériummal szemben, a járdán. Békében álldogálnak, a hétfői eseményeket értékelik. A Kossuth-szobor mellé újabb kordonsort húznak fel a rendőrök.

  • Mivel a Deák téren elkötött T-34-es tank sofőrje a téren feállt rendőrsorfal felé vette az irányt, az ügyészség nyomoz az ügyben. Hivatalos személy elleni erőszak kísérletének bűntette elkövetésével gyanúsíthatják meg a férfit, aki vezette a tankot, és akit később a rendőrök előállítottak. Minősített esetről van szó, a tank fegyvernek minősül, akár öt évet is kaphat a tank alkalmi sofőrje, mondta el a Fővárosi Ügyészség szóvivője, Morvai Attila az Indexnek.

  • Két rendõri túlkapást vizsgálnak

    Ellenállást nem tanúsító, vétlennek tűnő embereket is helyben hagytak a rendőrök hétfőn. Olvassa el, hol durvultak a rendőrök.

  • A bíróság kedden összesen hét ember szabálysértési ügyét tárgyalta, a rendzavarás miatt indult eljárásokban zömében pénzbüntetést és elzárást szabott ki azokra a személyekre, akik a hatóság felszólítása ellenére nem voltak hajlandók elhagyni a Kossuth teret, közölte a Fővárosi Bíróság. Az eljárás alá vont hét embert még hétfőn hajnalban állították elő a rendőrök, mert ellenszegültek a rendőrség kényszerítő intézkedéseinek.

    Az FB tájékoztatása szerint a bíróság két eljárásban folytatta le a tárgyalást rendzavarás miatt. Az egyikben négy személy ügyét tárgyalták: háromra két-két nap elzárást, negyedik társukra 50 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki. A másik eljárásban három ember ügyét tárgyalták, kettővel szemben 50-50 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki a bíróság, a harmadik férfit figyelmeztetésben részesítette. (MTI)

  • 25-30 rendőr érkezett a Kossuth téren várakozókhoz. Több a rendőr, mint a demonstráló, igazoltatják őket.

  • A rendőrök közölték a Kossuth téren gyülekező 20-25 emberrel, hogy ha tíznél többen vannak, szabálysértést követnek el, így arra buzdították őket, menjenek haza. A többségük el is indult, négyen maradtak. A területen hatvan-hetven rendőr van.


    Fotó: MTI
  • Most épp motozzák a rendőrök a Kossuth téren korábban igazoltatott embereket.

  • Négy magyar zászlós fiatal rohant le a Kossuth téri metrómegállóba, 20 rohamrendőr pedig utánuk. Munkatársunk szerint látható néhány potenciális tüntető a környéken, de szemmel látható, hogy a rendőrök nagy erőkkel vannak jelen a Parlamentnél.


    Fotó: MTI
  • Hátrabilincselték a rendőrök egy fiatal kezét a földművelésügyi minisztérium árkádja alatt.

  • Levették a rendőrök a bilincset arról a fiatalról, akit párt perccel korábban megbilincseltek.

  • Tizenkét évet is kaphat a tank vezetõje

    Hivatalos személy elleni erõszak kísérlete vagy közúti veszélyeztetés? Akár így, akár úgy, 12 évig terjedõ szabadságvesztést kaphat a veterán harckocsis.

  • Néhány perccel ezelőtt Orbán Viktor "ellenzéki vezető" nyilatkozott a BBC, a hétfői eseményekről készült összefoglalója után. Szerinte békés tüntetőket támadtak meg és vertek le brutálisan a rendőrök.

  • Orbán óva int a kommunisták megsegítésétől

    "Az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak" - jelentette ki kedden Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke. Az Európai Néppárt képviselőcsoportja az 1956-os forradalom 50. évfordulója kapcsán tartott ünnepi ülést. (MTI)

  • Annyira nincs semmi dolguk a Kossuth téren, hogy a rendőrök hirtelen támadt szabad idejükben a Nádor utca kocsmáiban üldögélőket kezdték vegzálni, jelentette tudósítónk, aki szerint az igazoltatás monotonitását motozással színesítik a rend őrei. Továbbá minden igazoltatottról videofelvételt is készítenek.

  • 21:07-es posztunkban jelzett rendőrségi eljárásról az Index megkérdezte Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsmant, aki szerint aggályos az állampolgárok cél nélküli videózása. Megítélése szerint a rendőrök azt akarják kideríteni, hogy az igazoltatottak részt vettek-e a zavargásokban. Az viszont felháborító, mondta, hogy az állampolgárok kárára használják a technológiát, míg korábban azokban az esetekben, amikor egy-egy gyanúsítottról eldönthető lett volna, hogy mit tett az utcán, és ehhez a térfigyelő kamerák felvételeit kellett volna megnézni, valahogy eltűntek ezek a kazetták.

  • A Kossuth tér környékén a rendőrök igazoltatják a fiatalokat, akik közül többen a hírügynökségnek azt állították, hogy a rendőrök azzal fenyegették őket, összeverik őket, ha nem hagyják el a helyszínt. Két embert állítottak elő hivatalos személy elleni erőszak, illetve rendzavarás elkövetése megalapozott gyanúja miatt. (MTI)

  • Ügyészi megrovást kapott az a francia tévériporter, aki konfliktusba keveredett a Kossuth téren az 1956-os állami megemlékezés idején a rendőrökkel, mondta a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Morvai Attila elmondta: a francia tévéstáb hétfőn a Kossuth téren akart forgatni, itt azonban csak az előzetesen akkreditált újságírók lehettek jelen. Mivel a francia stábnak nem volt ilyen engedélye, a rendőrök felkérték a stáb tagjait, hogy távozzanak. A stáb riportere összeszólalkozott a rendőrökkel, ezért őt előállították. A tévéstáb tagja az ügyeletes ügyésztől megrovást kapott, tette hozzá. (MTI)