Szilárda
0 °C
6 °C

A jövő héten lesz a Gyurcsány-Bush találkozó

2005.09.30. 06:27
A jövő héten egy ötvenpercesre tervezett találkozón vitathatja meg a magyar-amerikai kapcsolatok alakulását és „a világ dolgait” Gyurcsány Ferenc kormányfő és George Bush amerikai elnök. Mi több, állítólag már beszélhetnek majd arról is, hogy egyszer felvethető lesz a vízumkényszer eltörlése. A nagykövet szerint az ötvenpercesre tervezett találkozó az amerikai érdeklődés fokát jelzi.
Gyurcsány Ferenc kormányfő a jövő héten négynapos látogatást tesz az Egyesült Államokban, amelynek állomásai New York, majd Washington lesznek és pénteken találkozik George Bush amerikai elnökkel a Fehér Házban.

Az utóbbi három évben ez lesz a harmadik miniszterelnöki látogatás Magyarországról és a felek nyugtázhatják a 2002-es kormányfői vizit óta bővülő együttműködést, amely a jó kapcsolatok szükséges, de nem elégséges feltételét jelentő biztonságpolitikán túl egyebek között kiterjed a technológia és az egészségügy területére is - emelte ki Simonyi András nagykövet csütörtökön magyar újságíróknak tartott tájékoztatóján.

A látogatás tárgyalási témáiról szólva a nagykövet hangsúlyozta, hogy jelentős előrelépés történt az egészségügyi kapcsolatokban, a gyakorlatilag csaknem teljesen privatizált amerikai és a csaknem teljesen állami magyar egészségügy együttműködésének kiemelt területe lett a rák-, és szívbetegség-megelőzés. Ennek ugyanúgy lökést adhat a kormányfői látogatás, mint a gazdasági együttműködésnek, amely a csúcstechnológia és a biotechnológia felé mozdult el. A magyarországi közvetlen beruházások jelentős része Amerikából érkezik - mondta a nagykövet.

A múlt meg a világ dolgai

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki elődjeinél hosszabb, ötvenpercesre előirányzott találkozója George Bush elnökkel Simonyi András szerint az amerikai érdeklődés fokát jelzi. A két ország eljutott oda, hogy az ilyen szintű találkozón már nem csak leltárt készítenek a kapcsolatokról, de megbeszélik a világ dolgait is. Az amerikaiak felfigyeltek arra, hogy Magyarország szeretné kivenni részét a demokráciaépítés Washingtonban kiemelten fontosnak tekintett feladatából, illetve arra, hogy Budapesten létrehozták a Demokratikus Átmenet Nemzetközi Központját (ICDT).

Majd egyszer

Az egyetlen nyitott ügy, a vízummentesség kérdése is szóba kerül a fehér házi találkozón. Most az amerikai elnök által a közép-európai és balti országok számára Pozsonyban meghirdetett útitervnek az egyes országokra való lebontását, a konkrét feltételek és időrend meghatározását kell elérni. A könnyítések és a 2005-ös báziséven induló statisztikai szigor egyszerre történő alkalmazása elvezethet a vízumkényszer megszüntetésének konkrét felvetéséhez. Magyarország azt szeretné, ha minden országot egyéni alapon, érdemei szerint ítélne meg Washington - hangsúlyozta Simonyi András.

A magyar kormányfőt elkíséri Somogyi Ferenc külügyminiszter, Kóka János gazdasági miniszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Kovács Kálmán informatikai miniszter is.