Edina
-12 °C
-3 °C

Tizenötmilliót kérnek a kizárt MDF-esek

2004.10.14. 17:35
Tizenötmillió forintos kártérítést és nyilvános elégtételt követelnek a Fővárosi Bíróságon csütörtökön kezdődött perben az MDF parlamenti frakciójából kizárt képviselők. Az öt Lakitelek munkacsoportos politikus azt is kéri a bíróságtól, hogy mondja ki: Herényi Károly frakcióvezető a házszabályba ütköző módon zárta ki őket, amikor a pártelnök ellenzékének számító csoport megpróbálta őt leválta a képviselőcsoport éléről.
Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon az a per, maelyet az MDF képviselőcsoportjából kizárt öt képviselő kezdeményezett az Országgyűlés és az Országgyűlési Hivatal ellen.

Mint emlékezetes, a szeptember első napjaiban lejátszódott eseménysor akkor kezdődött, amikor a frakcióban többségben lévő lakitelkiek bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Herényi Károly ellen. A frakcióvezető ezt követően a frakcióbeli szavazás meg sem várva bejelentette, hogy egyszemélyi döntéssel, tehát a képviselőcsoport megkérdezése nélkül kizárja Balsai Istvánt, Font Sándort, Horváth Balázst, Kelemen Andrást és Szászfalvi Lászlót az MDF frakciójából. A képviselők ugyan másnap Font Sándor választották Herényi helyére, az Országgyűlés ügyrend bizottsága azonban mégis Herényi álláspontját fogadta el.

Elégtételt akarnak

A csütörtöki tárgyaláson a kizártak azt kérik, hogy állapítsa meg a bíróság: az elsőrendű alperes, azaz az Országgyűlés állásfoglalása jogsértő, a harmadrendű alperes Herényi Károly hamis tartalmú bejelentése valótlan, hiszen nincs jogi háttere, valamint sérti jó hírnevüket és személyiségi jogaikat. Egyben azt is kérik, hogy az eredeti állapot visszaállítására kötelezze az alpereseket a bíróság.

A képviselők nem vagyoni kártérítésként fejenként 3-3 millió forintot kérnek, vagyoni kártérítés tekintetében pedig jogfenntartó nyilatkozatot nyújtottak be.

Ellenérvek

Az Országgyűlés, és az Országgyűlés Hivatalának jogi képviselője azt kérte, hogy perképesség hiányában a bíróság szüntesse meg az eljárást. Közölte azt is, hogy a parlamenti eljárásokat a házszabály szabályozza, az ellen jogorvoslatra nincs mód. Herényi Károly jogi képviselőjének ellenkeresete ugyancsak a felperesek keresetének elutasítását kérte a bíróságtól, egyebek között arra hivatkozva, hogy bírói úton nem érvényesíthető igény a frakcióból való kizárás visszavonására. Az ügyvéd közölte, hogy nem sértett jó hírnevet és személyiségi jogot Herényi Károly.

Varga István, a felperes politikusok ügyvédje elmondta, az Országgyűlés perképességét semmilyen jogszabály nem zárja ki. Herényi Károly minden kommunikációs csatornán közölte a kizárás tényét, amelyről saját maga döntött egy személyben. Ez valótlan és házszabályellenes, hiszen nem volt frakcióülés. Az ügyvéd benyújtotta a bíróságnak az MDF-frakció 1994 novemberében elfogadott szervezeti és működési szabályzatát, amely kimondja, hogy a kizárásról kizárólag a képviselőcsoport jogosult dönteni a házszabállyal összhangban, többségi szavazattal.

Azt is közölte, hogy az Országgyűlés Hivatalának a jogellenes döntés végrehajtásáért kell felelnie. Pataki Árpád bíró november 18-ára tűzte ki a következő tárgyalási napot. Közölte, a bíróság legkésőbb ezen a tárgyaláson határoz az első rendű alperes perbeli jogképességéről.