Natália
1 °C
7 °C

Másodfokon is pert vesztett Eörsi Schmidt Máriával szemben

2004.09.09. 12:54
Háromszázezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte másodfokon a Legfelsőbb Bíróság Eörsi Istvánt, aki az ítélet szerint egy publicisztikájában megsértette Schmidt Mária jó hírnevéhez fűződő személyiségi jogait. A pervesztes alperesek felülvizsgálati kérelem benyújtását fontolgatják, és akár Strasbourgig is elmennek igazukért.
A Legfelsőbb Bíróság is elmarasztalta és háromszázezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte az SZDSZ-ből nemrég kilépett Eörsi István költőt, közírót, mert megsértette Schmidt Mária történész jó hírnevéhez fűződő személyiségi jogait.

Orbán Viktor volt tanácsadója, a XXI. Század Intézet vezetője, a Terror Háza igazgatója félmillió forintos kártérítést követelt az írótól azért, mert egy az Élet és Irodalomban megjelent publicisztikájában azt írta Schmidt Máriáról, hogy "közéletünk jobboldalának legzüllöttebb figurája", "történelemhamisításra specializálódott üzletasszony" és "bizniszértelmiségi pártholdudvaronc".

A véleménynyilvánítás határai

Első fokon a bíróság csak a "züllött" kifejezés indokolatlanul sértő, bántó és megalázó voltát állapította meg - a többi kifejezést a véleménynyilvánítás határai belül elfogadhatónak vélte -, és 150 ezer Ft nem vagyoni kártérítést ítélt meg a sértettnek. Miután mindkét fél élt fellebbezési jogával, másodfokon újratárgyalták az ügyet.

A másodfokú jogerős ítélet részben helybenhagyta az elsőfokú döntést, viszont nemcsak a "züllött", hanem a "történelemhamisításra specializálódott üzletasszony" kifejezést is sértőnek találta a felperes személyiségi jogaira nézve. A Legfelsőbb Bíróság emelett duplájára emelte az első fokon megítélt kártérítés összegét is. Eörsi István saját költségén kell megjelentetesse az Élet és Irodalomban az ítélet rendelkező részét, valamint sajnálkozását kell kifejeznie az elkövetett jogsértés miatt.

Akár Strasbourg

"Felülvizsgálati kérelem benyújtását fontolgatjuk" - mondta el az Index kérdésére Schiffer András, Eörsi ügyvédje. A Legfelsőbb Bíróság mostani határozatával ugyanis szembement egy 2001-es eseti döntéssel, és "ha a jelenlegi döntés válik precedens értékűvé, akkor lehetetlenné teszik ezzel a közéleti vitákat".

Az alperesi álláspont szerint a kérdéses írás nem kizárólag történeti vita volt, és nem történészi szemszögből kellene vizsgálni Eörsi kijelentéseit, mivel a vita mindkét szereplője kilépett szűkebb tudományos közegéből, és politikai szereplést is vállaltak. "Amennyiben nem adnak helyt a felülvizsgálati kérelemnek, akár Strasbourgba is elmegyünk" - közölte Eörsi István jogi képviselője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?