Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Húszezer ajánlás kell az EP-listához

2003.05.21. 06:56
A Népszabadság értesülése szerint a kormány akkor is az Országgyűlés elé terjeszti az Európa Parlamenti választásról szóló jogszabályt, ha nem születik mindenben négypárti egyezség. A tervek szerint az indulás feltétele húszezer ajánlási szelvény összegyűjtése, a megmérettetésen pedig csak pártok indulhatnak.
A kormány a jövő hét elejére tervezett négypárti egyeztetés után akkor is az Országgyűlés elé terjeszti az európai parlamenti képviselők választásáról szóló törvénytervezetet, ha bizonyos kérdésekben nem lesz megegyezés - adta hírül értesüléseire hivatkozva a Népszabadság. A tervek szerint a választáson csak politikai pártok vehetnek részt, a jelöltállítás feltétele pedig az, hogy legalább húszezer ajánlási szelvényt gyűjtsenek össze. A 2004. június 13-ai voksoláson az egész ország egyetlen választókerület lesz, vagyis mindenütt ugyanazokra a pártlistákra lehet majd szavazni.

Mandátumhoz itt is csak az ötszázalékos küszöböt elérő szervezetek szerezhetnek. A jövő heti egyeztetésen a Népszabadság híradása szerint vita várható arról, hogy a szavazás napján külföldön tartózkodó, de itteni lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok miként voksolhatnak. Az egyik elképzelés szerint a külképviseleteken szavazóköröket alakítanának ki, és ugyanazzal a szavazólappal voksolhatnának, mint amivel itthon. Szakmai javaslat készült a levélben történő szavazásról, valamint az elektronikus választási rendszer alkalmazásáról.

Bár a korábbi egyeztetéseken egyik párt sem támogatta, a kormány által készített előterjesztésben mégis az utóbbi, drága javaslat szerepel. Erről a kabineten belül sincs egyetértés, mert az elektronikus rendszer kialakítása másfél milliárd forintba kerül, míg a levélben való szavazás költsége mindössze kétszázmillióra tehető.