Mátyás
-4 °C
5 °C

Kóka miniszterjelöltjének cége miatt aggódik az SZDSZ

2007.04.18. 15:14
Az SZDSZ-t már a döntés előtt megosztotta Kóka János alternatív jelöltje az egészségügyi tárca vezetésére. A Horváth Ágnes-konkurensként előkerült Erdős Attiláért, a Genoid Kft. ügyvezetőjéért ezért nem sokan drukkolnak, mert cége korábbi üzletei előrevetítik az ellenzéki támadásokat.

A hosszas válogatás után váratlanul egészségügyminiszter-esélyesként felbukkant Erdős Attila személye nagy felhördülést váltott ki az SZDSZ-ben. Biztos jó szakember és ügyesen vezeti a 15-20 fős vállalkozását, de most nem ő kellene a miniszteri posztra, mondták az Indexnek a miniszterjelölés előtt álló pártnál.

A szakmában Erdős Attilát jó orvosnak és szakembernek ismerik. „Miután dolgozott több multinacionális cégnél, ő olyan ember, aki nem csak konferenciákról ismeri azt, hogyan lehet professzionális és hatékony módon foglalkozni népegészségügyi kérdésekkel”, mondta egyik informátorunk. A Genoid által kidolgozott méhnyakrák-teszt olcsóbb és hatékonyabb több nyugat-európai eljárásnál, segíti megelőzni a daganat kialakulását és alkalmas a clamidia miatti meddőség megállapítására is.

Mentőangyal

A Kóka-felfedezett miniszteri jelölésétől tartók szerint azonban az üzleti életben sikeresnek bizonyult Erdőssel akkor lesz probléma, ha valóban megkapja a tárca vezetését. A Genoid Kft. történetének ugyanis már eddig is volt több olyan fejezete, amelynél a sajtó erős állami hátszelet gyanított.


Erdős Attila
Fotó: Huszti István

A 2001-ben alapított Genoid Kft-nek kezdetben kifejezetten rosszul ment a sora, 2003-ra el is fogyott a pénze. A finanszírozási válságtól 2003-ban egy külső pénzügyi befektető mentette meg a céget: Nyíri Viktor, az amúgy ingatlanügyekkel foglalkozó Biggeorges NV Rt. egyik tulajdonosa több száz millió forintot fektetett be a cégbe, és 50 százalékos tulajdonjogot is szerzett.

A mentőangyal miatt most többen fanyalognak a liberálisok körében. Nyíriről az a hír járja a kisebbik koalíciós pártban, hogy leginkább MSZP-s kapcsolatokkal rendelkezik. Korábban a Magyar Nemzet írta a Hajógyári-sziget eladása kapcsán, hogy bekerült Medgyessy Péter akkori miniszterelnök bizalmasai közé, és az Erős János által vezetett Magyar Fejlesztési Bank felügyelőbizottsági tagja lett.

Az OEP támogatásával

Az ő közbenjárásának tulajdonítják azt is, hogy amikor 2006-ban Rácz Jenő minisztersége idején csökkentették a laborvizsgálatok OEP-támogatását, a Genoid egymaga akkora támogatást, 400 millió forintot kapott, mint a négy orvosi egyetem együttvéve.

A szakma tiltakozását akkor az váltotta ki, hogy többek szerint a laborvizsgálatok OEP-finanszírozásának csökkentésére pont egy olyan labordiagnosztikai cég tevékenysége miatt volt szükség, amelyhez a Genoid később több szálon kötődött.

A H-Med Diagnosztikai Kft. ellen 2004 nyarán az OEP feljelentést tett. Az egészségbiztosító szerint ugyanis a Magyar Honvédség Központi Honvédkórháza, illetve a kórházban alvállalkozóként működő H-Med 1999-2001 között összesen 1,32 milliárd forintot hívott le el nem végzett vagy nem dokumentált laboratóriumi vizsgálatok után. Az esetet a Nemzeti Nyomozóiroda is vizsgálta.

Kapcsolat

A H-Med labort Mikola István minisztersége idején, 2001-ben be is záratta a tisztiorvosi szolgálat, ám 2002-re kiderült, hogy a működési engedély visszavonása jogellenes volt. A H-Med 2001-ben pert indított az OEP ellen, hogy a bezáratás miatt elmaradt több mint másfél milliárd forintos bevételét visszaszerezze.

Mi a kapcsolat a H-Med és a Genoid között? A korábbi hírek szerint a H-Med körül kipattant botrány után a Genoid Kft. a bezáratott cég telephelyén és eszközeivel folytatta tevékenységét. Egyik biotechnológiában járatos forrásunk szerint azonban mindössze annyi történt, hogy a H-Med két korábbi alkalmazottja megalapította a Genoidot, hogy addigi fejlesztéseiket folytathassák. Ehhez szükség volt a technológiára, amelyet megvásároltak a H-Med-től.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter 2004-ben azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy ellenőriztette a két cég tulajdonosi szerkezetét, de nem tartotta indokoltnak, hogy vizsgálatot indítson az ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!