Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Erdős Attilát is egészségügyi miniszternek jelöli Kóka

2007.04.17. 19:36
Horváth Ágnes mellett Kóka János SZDSZ-elnök várhatóan Erdős Attilát, a Genoid Kft. ügyvezetőjét is jelöli az egészségügyi miniszteri posztra, értesült az Index több forrásból is. Az ügyvivői testületnek szerdán várhatón a két jelöltről kell szavaznia.


„Végzettségemet tekintve orvos vagyok, négy évet dolgoztam az egyetem kórbonctani intézetében, majd MBA-diplomát szereztem, és azóta vállalati felsővezetőként dolgozom külföldön és itthon", így mutatkozik be egy az Élet és Irodalomban 2006 márciusában megjelent cikkében Erdős Atilla, a Genoid Kft. ügyvezetője, akit az Index információi szerint Kóka János egészségügyi miniszternek jelöl a két hete lemondott Molnár Lajos helyére.

Az SZDSZ ügyvivői testületének szerdai ülésén így várhatóan Horváth Ágnes vagy Erdős Attila miniszteri kinevezéséről kell döntenie.

Erdős Attila a cikkben arról ír, hogyan lehetne a betegellátás minőségén komolyabb reformok és további források bevonása nélkül drasztikusan javítani. Ostorozza a kórházi munka szervezetlenségéből fakadó hibákat, és az emiatt felmerülő magas költségeket.

Kitüntették a céget

Hiányolja, hogy a kórházakban nem terjedtek el azok a módszerek, amely az üzleti életben a siker alapfeltételének számítanak, nevezetesen a humán erőforrás menedzsment, a beteg elégedettségének kiszolgálása és a munka eredményességének mérése.

Az Erdős Attila ügyvezetése alatt álló Genoid Kft. 2006-ban elnyerte az innovációs "Oscar-díjat", a Frost&Sullivan piacelemző cég termékinnovációs díját.

A céget azért tüntették ki, mert a korábbinál hatásosabb tesztet dolgoztak ki a méhnyakrákszűrésre. A teszt hatásosan mutatta ki a méhnyakrákot előidéző humánpapillóma vírust (HPV) a szervezetben.

Olcsó teszt

A cég által kidolgozott HPV-teszt 7 ezer forintba kerül, s nemzetközi összehasonlításban nagyon olcsónak számít, Nyugat-Európában ugyanis a hasonló hatékonysággal dolgozó tesztek elvégzése 40-80 euróba kerül, mondta el korábban a Velvetnek Erdős Attila. A laboratórium szolgáltatásait 2004 óta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is támogatja.

A 2001-ben alapított cég azért fejlesztett ki saját tesztet, mert a méhnyakrák-szűrésért az egészségbiztosító alig fizetett többet, mint a felhasznált reagensek ára, így a vizsgálatok ráfizetésesek voltak.

A Genoid Kft. 2003-ban finanszírozási válságba került, amelyből Nyíri Viktor, az amúgy ingatlanügyekkel foglalkozó Biggeorges NV Rt. egyik tulajdonosa húzta ki a céget azzal, hogy több százmillió forintot fektetett a kutatásba.

Szálak

2006-ban a szakmában felháborodást keltett, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csökkentette a laborvizsgálatok finanszírozását. A Genoid azonban egymaga akkora keretet, 400 millió forintot kapott, amekkorát a négy egyetem együtt.

Korábbi sajtóértesülések szerint a Genoid több szálon kötődik a H-Med Diagnosztikai Kft-hez, amelyet még Mikola István miniszter záratott be 2001-ben és „sanda vállalkozásnak" titulált. A cég ellen az OEP feljelentést is tett azzal az indokkal, hogy a H-Med 1,32 milliárd forintot hívott le az OEP-kasszából el nem végzett vizsgálatokra.

2002 áprilisában kiderült, hogy az ÁNTSZ jogellenesen vonta vissza a H-Med működési engedélyét. A cég pert indított elmaradt bevétele visszaszerzésére.  • Vennék
  • Hírek