Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Az SZDSZ-nek még nincs új egészségügyi minisztere

2007.04.04. 19:54
Az SZDSZ a következő napokban vagy hetekben nevezi meg jelöltjét az egészségügyi miniszteri posztra, mondta Kóka János, a párt ügyvivői testületi ülése után. A pártelnök kizárta, hogy a tárcát átadnák a szocialistáknak. Az SZDSZ ragaszkodik a több-biztosítós modellhez, mondta Kóka, erről szeptemberig törvényjavaslatot szeretnének beterjeszteni az Országgyűlésnek.

„Molnár Lajos úgy érezte, hogy a szakmai konfliktusok érintik a személyét és ez lassíthatja a reformokat. Ezt az érzést az utóbbi napok eseményei tovább erősítették”, indokolta az egészségügyi miniszter lemondását Kóka János, az SZDSZ elnöke, a párt kibővített ügyvivői testületi ülésén, amelyen részt vettek a frakció tagjai is. Molnár Lajos felvállalta a konfliktusokat, azért most mondott le, mert lezárult az egészségügyi reform első szakasza, fogalmazott Kóka.

Az ügyvivők egyelőre nem neveztek meg jelöltet a miniszteri posztra, a pártelnök minden erre vonatkozó kérdést elhárított. Mint mondta, az elkövetkező napokban, hetekben megnevezik jelöltjüket, a tárcát addig Horváth Ágnes államtitkár vezeti, s ehhez élvezi az SZDSZ támogatását. Kóka kizárta azt a lehetőséget, hogy a minisztériumot átadnák a szocialistáknak. Az egészségügyi reform folytatása a koalíciós együttműködés feltétele, tette egyértelművé.

A reform első szakasza lezárult, de a java még hátra van – mondta Kóka János. Az SZDSZ elnöke szerint a legnagyobb feladat most az egészségbiztosítási rendszer átalakítása. Ennek előkészítéséhez még egy, másfél hónapra van szüksége. Szeptemberre azonban szeretnék beterjeszteni a vonatkozó törvényjavaslatot, hogy 2008-tól életbe lépjen az új biztosítói modell.

Kóka János megerősítette, hogy az SZDSZ egyértelműen amellett foglal állást, hogy a jövőben több egészségbiztosító működjön. Éppen ezért olyan minisztert javasolnak majd, aki ezt hatékonyan tudja képviselni.