Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

'Büntibe' küldhetik a káromkodó képviselőket

2005.04.26. 13:38
A parlament mentelmi bizottsága két hét múlva dönt arról, hogy a képviselők kényszeríthetőek-e arra, hogy megfújják a szondát. A testület szerint fújni legalábbis illik.

A belügyminiszter és több alkotmányjogász is azon dolgozik ezeben a hetekben, hogy összehangolják a parlamenti képviselőkkel kapcsolatos hatósági intézkedéseket szabályozó törvényeket, derült ki a mentelmi bizottság keddi ülésén. A parlament azért nyúl ismét a szabályokhoz, mert nem egyértelmű, mit tehetnek a rendőrök, ha egy képviselő mentelmi jogára hivatkozva a hatósági felszólításra sem fújja meg az alkoholszondát, mint ahogyan azt az elmúlt hónapokban többször is megtörtént. Bővebben> > >

Nem kényszer a disznótor

Géczi József bizottsági elnök arról tájékoztatta az Indexet, hogy két hét múlva alakítják ki végeleges álláspontjukat a szabályozásról, a keddi ülésen egyelőre elhalasztották a döntést. Annyi azonban már most is biztos, hogy a képviselők nem kerülhetik majd meg a szondáztatást. A törvény szerint ugyanis a hatóság kizárólag kényszerintézkedést nem alkalmazhat a képviselőkkel szemben, a szondáztatás viszont nem számít annak, érvelt a szocialista elnök.

Etikázás
Legutóbb tavaly nyáron próbáltak a képviselők etikai kódexet kidolgozni az EU-választások apropóján. Az SZDSZ kezdeményezéséhez minden pártnak volt valamilyen kiegészítenivalója, így elhalt az ötlet. Előtte Medgyesy Péter intézményt hozott létre, a köztársasági etikai tanácsot, amelynek feladat lett volna, hogy megkérdőjelezhetetlen tekintélyű tagjai révén útmutatást nyújtson a politikusoknak. A kilenctagú Köztársasági Etikai Tanács megalakulása után néhány hónappal dolgavégezetlenül múlt ki.
A tervek szerint abban az esetben, ha a parlamenti képviselő a felszólítás ellenére sem fújja meg a szondát, a rendőr a parlament elnökéhez fordulhat, aki a képviselő pártjának frakcióvezetőjén keresztül hathat a renitens képviselőre.

A mentelmi bizottság elnöke szerint a parlamentnek minél hamarabb etikai kódexet kell kidolgoznia, amelyben alaposabban szabályozzák a képviselők viselkedését. Az etikai normákra a parlament tekintélyének megóvása érdekében van szükség, mondta Géczi.

Az elnök szerint a normát szegő, például a másikat szidalmazó képviselőt a házelnök szankciókkal sújthatná akár fizetésmegvonással is, vagy eltithatná a képviselői jogok gyakorlásától. A jogmegvonásra jelenleg akkor van mód, ha a képviselő nem adja le időben vagyonbevallását.